Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööfs och Borgs nya förslag sågas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf och Anders Borg.
Foto: Olle Sporrong

Först kom kritiken från näringslivet - nu är det Lagrådet som sågar Annie Lööfs och Anders Borgs förändring av 3:12-reglerna.

Enligt juristerna är tveksamheterna så stora att förslaget inte kan ligga till grund för lagstiftning.

– Det är ungefär vad jag har väntat mig. Detta är ett hafsverk, säger näringslivsprofilen Rune Andersson.

Regeringen vill göra om de så kallade 3:12-reglerna, som bestämmer när delägare i företag får ta ut lågbeskattade vinster i stället för lön.

Kortfattat innebär dagens regler att anställda delägare i exempelvis revisions- och advokatbyråer har kunnat sänka sin skatt från 57 till 20 procent. Något som har retat Borg och Lööf.

Men när regeringen nyligen presenterade sitt första förslag om hur reglerna ska skrivas om, mötte det svidande kritik från näringslivet. Organisationen Företagarna var en av remissinstanserna som bland annat motsatte sig att det krävdes en femprocentig andel i företagen för att få ta del av de förmånliga reglerna.

Komplicerat förslag

Annie Lööf lyssnade till näringslivskritiken och gjorde tillsammans med Anders Borg vissa förändringar. Men tydligen var de inte tillräckliga, om man ska tro den kritik som lagrådet nu riktar mot förslaget.

Enligt Lagrådet är det tveksamt om lagändringarna överhuvudtaget kan ge de resultat som ministrarna avsett.

Förslaget är dessutom så komplicerat att det är svårt att överblicka.

"Sedda för sig är de olika delförslagen av relativt enkel beskaffenhet och till synes lätta att förstå. När man emellertid ser till helheten är det mycket svårt – för att inte säga närmast omöjligt – att överblicka konsekvenserna av förslagen", skriver de.

Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna, håller med.

– Vi försökte räkna på hur det skulle slå mot olika typer av företagare men på den här korta tiden är det svårt att förstå vad det landar i, och det verkar inte heller regeringen göra, säger hon.

Och just regeringens önskan att behandla förslaget skyndsamt, med blott tre veckors remisstid, är något som Lagrådet ställer sig tveksamt till.

Riksdagsledamoten Leif Jakobsson, S, Stefan Löfvens skatteexpert, är kritisk.

– En sådan här stor förändring måste utredas ordentligt. Jag har träffat 25-30 företrädare som berörs på olika sätt och alla är lika uppbragda över hur man kan slänga fram något sådant här och bara ha tre veckors remisstid, säger han.

"Blir omöjligt"

Lagrådet är även tveksamt till minikravet för löneuttag, som ska styra när man får ta del av reglerna. Rådet menar att det nya minimikravet på 9 basbelopp i stället för 6 som det är i dag "måste utan tvivel påverka företagens möjlighet att anställa ny personal".

Elisabeth Thand Ringqvist:

– Om en företagare vill öka ägandet i sitt bolag genom att erbjuda möjligheten att bli delägare, så blir det omöjligt. Det regeringen skulle ha gjort är att ta ett helhetsgrepp på företagsbeskattningen och inte omfattande ändringar i 3:12-reglerna som man gör nu.

Expressen har utan framgång sökt både Annie Lööf och Anders Borg för en kommentar.

Fotnot: Lagrådet är en myndighet, bestående av domare, som granskar lagförslag innan de behandlas av riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.