Lööfs nya huvudvärk:  Alternativt C-program

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf.
Foto: Cornelia Nordström

Striderna har varit hårda i Centerpartiet om det nya idéprogrammet.

Nu har ett av de mest kritiska distrikten, Östergötland, presenterat ett alternativt program.

– I grunden handlar det om att vi tycker att det ska vara ett socialliberalt tänkande och inte ett nyliberalt, säger Gösta Gustavsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Östergötland.

Sedan förslaget om ett nytt idéprogram för Centerpartiet kom före jul har kritiken varit massiv från flera håll i partiet.

Kritiken har främst grundat sig på att idéprogrammet sägs vara allt för nyliberalt och innehåller förslag som fri invandring, slopad skolplikt och tillåtande av månggifte.

Alternativt program

Nu har ett av de mest kritiska distrikten, Östergötland, skrivit ett eget förslag till idéprogram.

– I grunden handlar det om att vi tycker att det ska vara ett socialliberalt tänkande och inte ett nyliberalt. Centerns tradition handlar om att vi gemensamt ska ta ansvar, säger Gösta Gustavsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Östergötland.

Vad är du mest kritisk till i förslaget?

– Det är mest den generella tonen. Men det man lägger som skarpa förslag är lite tokförslag, det är ingen som har kommit med krav på att man ska tillåta månggifte, det kan inte vara ett krav från centerrörelsen.

"Konstruktiv kritik"

Gustavsson hoppas nu att flera centerdistrikt ska ställa sig bakom hans förslag och att det ska påverka partistyrelsen som anta ett nytt idéprogram i februari.

Tidigare har även Centern i Skåne beslutat att ta fram ett motförslag till stämman i slutet av mars.

Per Ankersjö, en av flera som står bakom det kritiserade idéprogrammet, välkomnar vad han kallar "konstruktiv kritik" från Östergötlands partidistrikt.

– I ett parti där alla tycker lika är debatten helt död, säger han.

Vad menar du är den viktigaste skillnaden mellan förslagen?

– Till att börja med så är hela den delen som handlar om miljö och landsbygd kvar, och det är den viktigaste delen. Jag ser det som ett kvitto på att de uppskattar vad vi har gjort där.

– Däremot så saknar jag framför allt visioner om en gränslös värld och på sikt fri invandring, för jag tycker att det är viktigt att det finns en motpol till Sverigedemokraterna.

Månggifte antas inte

På tisdagskvällen gick rapporterade SVT Nyheter att Centerpartiets förste vice ordförande, Anders W Jonsson, sagt att förslag om månggifte, slopad skolplikt och fri invandring inte kommer att antas av partistyrelsen.

Expressen.se har sökt Centerns partiledare Annie Lööf för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.