Lööfs känslostorm i New Delhis slum

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf under sitt besök i Indien.
Foto: Privat

Annie Lööf besökte kvinnorna i New Delhis slum.

Då brast det för näringsministern. Lööf började gråta.

– Jag är gärna en äkta kvinna. Jag fäller gärna en tår när det behövs, säger Centerledaren.

Annie Lööf kommer tillbaka till riksdagen från sitt besök i Indien med en färsk hennatatuering. Under näringsministerns besök till en av världens snabbast växande ekonomier besökte hon ett Sida-projekt i ett av New Delhis slumområden. Under besöket på Gender Resource Center satte sig en liten flicka förtjust bredvid Lööf och målade en hennatatuering föreställande en fisk på näringsministern arm.

– Det var otroligt rörande.

– Den kommer sitta kvar i några veckor, säger Lööf.

"Fäller gärna en tår"

Välgörenhetsprojektet – med svenska biståndspengar – ger unga kvinnor i slummen en yrkesutbildning och en chans att försörja sig. De unga kvinnornas historier om vad utbildningen betytt för dem rörde näringsministern.

– Jag både fick tårar i ögonen och kramade om dem, säger Lööf. Det var jättestarkt

Måste man som minister hålla tillbaka känslorna i sådana lägen. Ibland säger man ju att kvinnor i politiken måste vara hårda och som män?

– Nej, jag är gärna en äkta kvinna. Jag fäller gärna en tår när det behövs. Det var oerhört känslosamt.

Besöket har varit omtumlande för näringsministern.  En av de starkaste historierna kom från en ung kvinna som inte vågade berätta om Sida-utbildningen för sin familj och vänner.

"Fylld av kontraster"

– Nu driver hon ett eget företag där hon säljer tyger och tjänar tiotusen i deras pengar i månaden vilket gör att hon kan försörja sig själv och en del av familjen. Det var en fantastisk historia som väckte sådana enorma känslor. (Annie Lööf menar rupier när hon pratar om ”deras pengar”, beloppet motsvarar 1 362 kronor.)

Hon fortsätter:

– Det här är en resa fylld att kontraster, från "high tech" och extrem rikedom när man träffar många företag till extrem fattigdom.

Fakta/kvinnors situation i Indien

Indien är världens folkrikaste demokrati och en av de just nu snabbast växande ekonomierna, men hamnade samtidigt på fjärde plats förra året då 213 genusexperter, på uppdrag av Reuters, utsåg världens farligaste länder för kvinnor. Forskarna undersökte bland annat levnadsstandard, diskriminering samt risken att utsättas för våld eller andra brott som trafficking. Många kvinnor tvingas leva i extrem fattigdom och en undersökning publicerad i Guardian nyligen visade dessutom att 42 procent av Indiens barn är undernärda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.