Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööfs hårda svar till V: ”Stickar en offerkofta”

Annie Lööf och Nooshi Dadgostar i het diskussion.
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

V-ledaren Nooshi Dadgostar har förklarat att Socialdemokraterna ingått i en ”självmordspakt” med Centerparitet.

Under ett replikskifte i riksdagen fick hon ett hårt svar från Annie Lööf.

– Dadgostar kämpar väldigt hårt med att sticka sin egen offerkofta.

Det var i samband med riksmötets öppnande på tisdagen som Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar riktade en attack mot Socialdemokraterna:

– Socialdemokraternas problem är inte deras partiledare, utan att de under så lång tid inte har stått upp för sina kärnvärden. De har ingått i princip en självmordspakt med Centerpartiet under den här mandatperioden, de har frångått i princip alla värden som Socialdemokraterna har haft.

”Tappat alla principer”

På onsdagen lyfte Annie Lööf uttalandet under riksdagens partiledardebatt, vid ett replikskifte där Nooshi Dadgostar ifrågasatte att Centerpartiet gett Stefan Löfven ett ”pratförbud”. 

– De senaste åren har Vänsterpartiet varit tydligt med att vår politik är en nyliberal experimentverkstad som ska förpassas till historiens sophög. Värderingar och tonläge spelar roll. Det finns inget samtalsförbud, Stefan Löfven får prata med vem han vill. Den här sommaren har vi också sett att Nooshi Dadgostar inte har något emot att samarbete med SD. Hon har tappat alla principer för att avsätta en S-ledd regering. Nooshi Dadgostar kämpar väldigt hårt med att sticka sin egen offerkofta, säger C-ledaren.

”Översitteri”

Nooshi Dadgostar svarade med samma tonläge.

– Det här är ett översitteri. Annie Lööf ska bara få sitt, medan alla andra ska sitta tysta i båten. Självklart är vi olika politiska partier, som vill olika saker, men vi måste kunna sitta ner och tala med varandra. Är det så här Annie Lööf vill styra Sverige? Med en statsminister som sitter på ett torn och tros sig veta ungefär vad partierna där nere tycker, och kanske får igenom en statsbudget, säger hon.

Annie Lööf avfärdade frågan.

– Nej, det är inte framtiden för Centerpartiet. Vi är det parti som varit med i flest blocköverskridande överenskommelser de senaste åren, vi sitter på nyckeln och har gjort det i många år. Det ligger i vårt DNA att vara ansvarsfulla och konstruktiva. Men grejen är att Nooshi Dadgostar valde att slänga sina principer om att inte samtala med ett främlingsfientligt populistparti överbord, och röstade på SD:s misstroendevotum i riksdagen. Därför har vi ett år nu som blir väldigt rörigt.

Åkesson och Kristersson kritiserar Löfven direkt

”Sju år av löften som aldrig genomförts”

Nooshi Dadgostar (V): ”Historiskt svag regering” 

Under partiledardebatten kritiserar Nooshi Dadgostar regeringen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.