Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööfs försvar: "Följer regler och praxis"

Annie Lööf.
Foto: Mikael Sjöberg

Annie Lööfs julfest för näringsdepartementet gick loss på drygt 600 000 kronor.

Nu försvarar näringsministern den påkostade festen.

- Man följer de regler och praxis som finns fullt ut, säger hon till Expressen.se.

Under temat "glitter och glamour" hade näringsminister Annie Lööf och hennes departement en julfest den 8 december som kostade skattebetalarna drygt 600 000 kronor. Trots att Expressen, Aftonbladet och andra medier har begärt ut handlingar har inga uppgifter om julfesten lämnats ut förrän departementet själv under måndagen la ut fakturorna på sin hemsida, vilket Aftonbladet var först med att publicera. I fakturan – som Expressen.se tagit del av – ingår utgifter för bland annat en båtresa, julbord, dryckespacket och underhållning med dj samt kostnader för föreläsningar.

"Förstår att det väcks frågor"

Enligt räkningen kostade hela kalaset 616 473 kronor.

- Jag kan förstå att det väcks frågor med anledning av den och det är därför jag har initierat en översyn av samtliga fakturor på näringsdepartementet, säger Annie Lööf.

Är det här alla felaktigheter?

- Jag förutsätter det men jag är noga med att gå till botten med fakturor som finns. För mig är det viktigt att man hanterar skattebetalarnas pengar varsamt. Jag vill veta att det finns kontrollfunktioner som sköts på rätt sätt, säger Annie Lööf.

"Följer regler och praxis"

Varför var julfesten rimlig?

- Vad gäller medarbetardagen och julfesten följer man de regler och praxis som finns fullt ut. Däremot är det rimligt att ha en diskussion om den kan den förbättras och göras på ett annat sätt.

Uppgifter om julfesten lämnades ut först när departementet själv under måndagen la ut fakturorna på sin hemsida - strax efter att man lämnat ut dem till medier.

- Det är naturligt att medier begär ut handlingar och granskar. Vi behöver många ögon på det här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.