Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf: Ställer oss bakom förslaget ”till stora delar”

Statsvetaren Jenny Madestam om Annie Lööfs besked.
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Centerledaren Annie Lööf skriver på Facebook och Instagram att partiet ställer sig ”till stora delar” bakom regeringens migrationspolitik. 

Samtidigt säger de nej till oppositionens.

Centerpartiet ställer sig bakom regeringens migrationsproposition ”till stora delar”, skriver hon i inlägg på sociala medier. Hon skriver att regeringen har justerat några av förslagen som migrationskommittén lade fram om en ny migrationslagstiftning till det bättre. 

Samtidigt skriver hon att det finns brister i propositionen ”där frågan om kvalificering in i socialförsäkringssystemen, en ökad rättssäkerhet i asylprocessen och ett samordnat och effektivt återvändande där ett avslag är ett avslag saknas”. 

Hon skriver också att C vill se en ”migrationspolitik som kombinerar medmänsklighet med ordning och reda”, och skriver att den migrationspolitik som L, M KD och SD föreslår skulle innebära att flera delar som är viktiga för C skulle begränsas, och nämner bredare humanitär grund och barns rätt att återse sina föräldrar som två sådana. 

M om C:s beslut

– Det politiska spelet har gått för långt. För Centerpartiet är det viktigare att vara emot SD än att få igenom sin egen politik. Av de sju förslag vi presenterade i söndags drev Centerpartiet själva på för fyra av dem i Migrationskommittén. Nu ska de alltså inte längre stå för den politiken, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

– Vanligtvis brukar partier kämpa för att få igenom sin politik, Centerpartiet tackar nej när möjlighet ges.

Statsvetaren om beskedet

Statsvetaren Jenny Madestam säger till Expressen TV att inlägget framför allt tydliggör att förslaget som SD, M, KD och L lagt fram troligen inte kommer att gå igenom. 

– Det betyder primärt att det förslag som oppositionen har lagt fram gemensamt med största sannolikhet inte kommer trumfa regeringens framtida proposition, säger hon. 

Jenny Madestam ser också förslaget som en markör, där Annie Lööf tar avstånd från sina tidigare allianskolleger och SD. 

SD, M, KD och L överrens 

SD, M, KD och L la i söndags fram ett gemensamt förslag om migrationspolitiken. De vill bland annat införa krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för uppehållstillstånd, begränsa anhöriginvandringen och försvåra möjligheterna att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. 

Partierna har enats om sju förslag, som man är redo att lämna till voteringen i juni. 

– Det förslag vi i dag lägger fram, tillsammans med M, KD och L, är ett litet steg i rätt riktning och faktiskt en historisk händelse i svensk politik, sa Jimmie Åkesson i en kommentar. 

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har sagt att Liberalerna inte kan ”tillåta” varken SD eller MP att diktera villkoren för migrationspolitiken – och har sagt att hon hoppades på stöd från C i frågan. 

 M, SD, KD och L har tillsammans 174 mandat i riksdagen. För att få majoritet krävs 175 mandat. Med Centerpartiets 31 mandat skulle förslaget gå igenom, men nu har alltså Annie Lööf stängt den dörren. 

https://www.instagram.com/p/COdTYh_MGws/?hl=sv

Åkesson: ”Vi måste ändra migrationen i grunden”

M, KD, L och SD har enats om migrationsfrågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.