Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööfs barnböcker kan stoppas – stereotypa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Två av Jan Lööfs barnböcker riskerar att stoppas.
Foto: Pressbild
"Morfar är sjörövare" kom 1966 och har kommit ut i flera upplagor, både i Sverige och utomlands.

Två av Jan Lööfs barnböcker riskerar att stoppas – av hans eget förlag.

Skälet: De anses innehålla stereotypa skildringar av andra kulturer.

– Förlaget bryr sig mycket om diskussioner i sociala medier har jag förstått, och får de minsta kritik så backar de, säger Jan Lööf till DN.

De två böckerna som allt handlar om är "Morfar är sjörövare" och "Ta fast Fabian".

Nu ska innehållet i de båda historierna ses över. Tecknaren Jan Lööf säger till Dagens Nyheter att han fått uppdrag av förlaget att göra teckna om vissa delar.

– De har ställt ett ultimatum. Antingen måste jag rita om böckerna, eller så kommer de inte att ges ut längre, säger Jan Lööf i DN.

"Morfar är sjörövare" kom 1966 och har kommit ut i flera upplagor, både i Sverige och utomlands. Den handlar om en pojke som far ut på äventyr med sin morfor och då träffar på karaktärer som den elaka sjörövaren Omar och gatuförsäljaren Abdullah. Boken har delats ut gratis på McDonalds i samarbete med Läsrörelsen. Trots det vill förlaget Bonnier Carlsen nu stoppa dem.


LÄS MER: Det är de vuxna som stör sig – inte barnen

"Det dög inte"

"Ta fast Fabian" kom 1997 och den har Jan Lööf försökt att bearbeta enligt förlagets önskan.

– De hade bland annat synpunkter på jazzmusikerna som uppträder, nån var för utklädd och nån fick inte ha på sig solglasögon när han gick och lade sig. Det dög inte. Så jag gjorde några skisser men till slut insåg jag: det här går inte, det blir för tokigt. Då svarade de med att säga: Då lägger vi ner boken, säger han till DN.

En karaktär som fått kritik är en trumslagare. Jan Lööf säger att det är ett porträtt av en vän.

– Trumslagaren jag har ritat av var en kompis till mig som jag själv uppträtt med. Han heter Rebop Kwaku Baah och dog för trettio år sedan, men skulle han se bilden så vet jag att han skulle bli smickrad. Han var en väldigt vacker man. Förlaget bryr sig mycket om diskussioner i sociala medier har jag förstått, och får de minsta kritik så backar de, säger Jan Lööf till DN.

2012 kritiserades Bonnier Carlsen för Stina Wirséns bok "Lilla hjärtat" där kritiker menade att vissa bilder liknade en rasistisk blackface-karikatyr.

"Diskussion pågår"

Nu betonar förlaget att Jan Lööf-böckerna inte är stoppade – än.

– Vi för en diskussion om hur vi ska göra framöver, säger Jenny Helldahl, förlagets PR-ansvariga, till Expressen.

Men kan böckerna stoppas?

– Det får vi prata med honom om. Det är en diskussion som pågår.

Vad är problemet med Jan Lööfs barnböcker?

– Man kan uppfattat vissa skildringar som stereotypa. Det är det som vi ser över, säger Jenny Helldahl.

Förlaget attackeras av tecknaren själv för att "backa för minsta kritik" och för att ta alltför mycket intryck av debatten i sociala medier. Men den kritiken tillbakavisas av Jenny Helldahl.

– Det handlar inte om ängslighet. Det handlar om att inte oreflekterat ge ut äldre barnlitteratur. Det är svåra frågor! Vi måste föra en diskussion, säger hon.

Jan Lööf mest kända bok är "Skrot-Nisse" från 1976. I april fick han Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur och han tidigare fått både Selma Lagerlöfs litteraturpris och Astrid Lindgren-priset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.