Annie Lööf anser att regeringens förslag är "fullt av hål och brister" Foto: ANDERS WIKLUND/TTAnnie Lööf anser att regeringens förslag är "fullt av hål och brister" Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Annie Lööf anser att regeringens förslag är "fullt av hål och brister" Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Regeringens förslag innebar att fler ensamkommande ska få tillfälliga uppehållstillstånd för att kunna studera klart på gymnasienivå. Foto: KICKI NILSSON/TTRegeringens förslag innebar att fler ensamkommande ska få tillfälliga uppehållstillstånd för att kunna studera klart på gymnasienivå. Foto: KICKI NILSSON/TT
Regeringens förslag innebar att fler ensamkommande ska få tillfälliga uppehållstillstånd för att kunna studera klart på gymnasienivå. Foto: KICKI NILSSON/TT

Lööf vill sänka regeringens förslag om ensamkommande

Publicerad

Centerpartiets partiledare Annie Lööf riktar i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet skarp kritik mot regeringens förslag om ensamkommande. 

– I dess nuvarande form är förslaget fullt av hål och brister, skriver hon tillsammans med migrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson.

I ett debattinlägg i SvD riktar Centerledaren Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson kritik mot det förslag som regeringen presenterade i slutet av november. 

Förslaget innebar att fler ensamkommande ska få tillfälliga uppehållstillstånd för att kunna studera klart på gymnasienivå. De tillfälliga uppehållstillstånden gäller för unga som kom till Sverige innan 24 november 2015. 

LÄS MER: S och MP överens om ensamkommande 

Enligt Centerpartiets debattinlägg i tidningen är förslaget inte genomtänkt. 

"I dess nuvarande form är förslaget fullt av hål och brister. Många frågor är fortfarande obesvarade. Bland annat sätts en godtycklig tidsgräns vid 24 november 2015 för vem som ska omfattas av de nya reglerna.", skriver man.

C vill inte stödja förslaget än

Enligt partiet riskerar lagändringen att många faller utanför ramarna för den, och att man bör återinföra särskilt och synnerligen ömmande omständigheter. 

I nuläget kan man därför inte ställa sig bakom förslaget, skriver man. 

"Det är regeringens ansvar att lägga fram en proposition som är väl genomarbetad och som tar hela den här frågan på allvar. Det är enda sättet för att få stöd för sin politik i riksdagen. Av den information vi fått hittills finns det fortfarande en hel del arbete kvar för att Centerpartiet ska kunna stödja förslaget".

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag