Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf uppmanar S och M: “Avsluta ställningskriget”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Centerledaren Annie Lööf under sitt inledningstal på partistämman.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löven, S.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet miljardsatsar i sin budget på att locka fler läkare till glesbygdskommuner.

Det meddelade Annie Lööf i sitt tal på C:s partistämma – där hon även skickade en uppmaning till Socialdemokraterna och Moderaterna:

– Avsluta det ställningskrig som rasat alldeles för länge och skapat helt onödiga kriser, säger hon.

Centerpartiets digitala partistämma inleddes på torsdagen och pågår fram till söndag. En mängd beslut ska fattas under de närmsta dagarna, enligt Annie Lööf handlar det om tre ”omfattande” politiska program och omkring 600 inkomna motioner.

Eftersom januarisamarbetet upphörde i somras kommer Centerpartiet att gå fram med en egen budgetmotion i höst, med fokus på landsbygden.

– Vi skjuter till en miljard mer per år än regeringen till landsbygdsprogrammet. Vi lägger närmare 400 miljoner mer på bättre underhåll av enskilda vägar, bättre vägbelysning på landsbygden och på att se till så att våra minsta vägar runt om i landet plogas bättre under vintern. För att göra vardagen enklare och tryggare för alla, oavsett var i Sverige man bor. Det är precis den typen av konkret politik Sverige behöver mer av, sa Annie Lööf i sitt tal.

C-ledaren berättade även om partiets satsning på primärvården i glesbygdskommuner i den kommande budgeten:

– Vi lägger 1,1 miljarder årligen på fler läkare och mer personal inom primärvården i glesbygdskommuner, det vill säga på hälso- och vårdcentraler. Vi vill också se 300 miljoner om året på att få fler ambulanser på landsbygden och korta responstiden.

I sitt tal varnade Annie Lööf för ett ökande hot mot det liberala och demokratiska samhället, med utvecklingen i Polen och Ungern som exempel, där en av Centerpartiets ”viktigaste uppgifter” är att vara en motkraft. C-ledaren tog också upp det ”komplicerade läget i svensk politik”, där hon efterlyste mer samarbete över blockgränserna.

– Det är dags för svensk politik att komma bort från låsningar. Från gamla sanningar eller osanningar om varandra. Avsluta det ställningskrig som rasat alldeles för länge och skapat helt onödiga kriser. Vi behöver välja en annan väg. En väg mot mer samarbete och tillit. En väg där fler partier i den politiska mitten, såväl allianspartier som nuvarande regeringspartier, kan enas kring frågor som gör Sverige bättre. Som skapar långsiktighet, tydlighet och framtidstro.

Lööf: ”Stickar offerkofta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.