Lööf till angrepp mot Björklund och Borg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

Centerledaren Annie Lööf går till hårt angrepp mot allianskollegerna Anders Borg, M, och Jan Björklund, FP. 

I en intervju med Svenska Dagbladet anklagar hon de borgerliga ministrarna för att gå Vänsterpartiets ärende när de vill förbjuda riskkapitalister i välfärden. 

– Det är populistiskt, säger hon till SvD.

Vinster i välfärden har varit en stor politisk fråga det senaste året. 

Och inför supervalåret 2014 har bland annat FP-ledaren Jan Björklund och finansminister Anders Borg argumenterat för att förbjuda riskkapitalister som ägare i välfärden.

Det har lett till en spricka i regeringen. 

Centerledaren Annie Lööf menar att regeringskollegerna går Vänsterpartiets ärenden när de säger så. 

– Det är populistiskt. Jag tycker att man anpassar sig till Jonas Sjöstedts agenda. Det är helt omöjligt att i lagstiftning förbjuda vissa ägarformer inom välfärden, menar Annie Lööf i en intervju med SvD.

"Kommer att sticka ut näsan"

Samtidigt säger hon att hon är bekymrad över "oseriösa" upplägg inom till exempel äldrevården. 

– Då är det lätt att välja den enkla vägen och förbjuda vissa saker. Men vad händer om det är en kommunal aktör som har misskött sig? Ska vi förbjuda kommunal verksamhet då? För mig är det helt central att fokusera på kvalitet och strikt tillsyn, säger hon till SvD. 

Lööf säger också att hennes ambition är att Centerpartiet ska växa i valet. Och en del i valtaktiken ska vara att fortsätta att lansera kontroversiella förslag, som exempelvis slopade turordningsregler i mindre företag och lägre ingångslöner för ungdomar

– Vi kommer att sticka ut näsan för de reformer som vi tycker är nödvändiga. En del reformer är vi vana vid att de är kontroversiella i början. Men någon måste börja driva dem, säger hon till SvD. 

Expressen.se har sökt Anders Borg och Jan Björklund för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.