Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf sommartalar om skola och utbildning

Under tisdagen ska Annie Lööf hålla sitt sommartal i Hagaparken. Expressen kan avslöja att fokus i talet kommer att vara skola och utbildning. Foto: Sven Lindwall
– Många är missnöjda med hur yrkesutbildningarna funkar, både på gymnasiet och på yrkeshögskola. Därför vill vi införa ett basår på yrkeshögskolan likt man har på högskola och universitet där man kan läsa upp sig, säger Annie Lööf. Foto: Julia Reinhart

Utbildning och skola.

Det är fokus när Centerledaren Annie Lööf sommartalar i Hagaparken, kan Expressen avslöja.

– Det är många som engagerar sig i detta och ska vi få kvalificerade medarbetare och skapa jobb till fler så krävs det att vi gör om skolan och utbildningssystemet, säger hon.

Under tisdagen talar Centerledaren Annie Lööf i Hagaparken. Expressen kan avslöja hennes nya fokusfråga: utbildning och skola.

I det paket som Centerledaren presenterar under morgondagen ingår bland annat ett basår till yrkeshögskolan.

– Många är missnöjda med hur yrkesutbildningarna funkar, både på gymnasiet och på yrkeshögskola. Därför vill vi införa ett basår på yrkeshögskolan likt man har på högskola och universitet där man kan läsa upp sig. Det kan vara så man är lite äldre när man vill gå en YH-utbildning och då inte har de rätta förutsättningarna, säger Annie Lööf.

Statsminister Stefan Löfven presenterade i sitt sommartal nyligen regeringens förslag på 2500 nya platser på just yrkeshögskola. Lööf välkomnar fler platser men menar att satsningen är missriktad.

– Centerpartiet drev ju igenom nästan 10 000 fler platser under min tid som partiledare i regeringen. Att bygga ut yrkeshögskola i hela landet är viktigt. Det vi ser nu är att den nya regeringen fokuserat de nya yrkeshögskoleutbildningarna närmare storstäder och det är helt fel, säger Lööf.

Centern föreslår också särskilda branschskolor för områden där det i dag är svårt att hitta arbetskraft. Utbildningen ska ske i nära samverkan med arbetsmarknaden och bestå av skoltid i kombination med praktikplats.

– Det finns ganska få utbildare medarbetare till slakteri eller billackering till exempel. Att samla alla yrkesutbildningar under ett och samma tak skulle uppvärdera detta. Det skulle också möjliggöra för kommuner och regioner att profiler sig på det här. Och man skulle få möjlighet att som yrkeslärare vidareutbilda sig i kunskapscentret men också kunna gå vuxenutbildning men också som student när man är 16 år gå en gymnasieutbildning, säger Centerledaren.

Men vad blir egentligen skillnaden mot de åtgärder som redan finns?

– I dag finns det ju en kritik mot hur yrkesutbildningarna på gymnasiet fungerar. Många elever får inte praktik efter att man gått tre års teori på gymnasiet och då får man inte sitt yrkesbevis. Många upplever också att man inte utbildas rätt, säger Lööf.

Samtidigt vill Centern att Skolinspektionen ska omfördela sina resurser så att mest krut läggs på de skolor som behöver det bäst. Ett förslag helt i linje med Moderaternas.

Tidigare under måndagen rapporterade Expressen om en rad nya skolförslag från just Moderaterna som en del av partiets nationella skolstartskampanj.

På frågan om Jan Björklund borde bli skrämd av allianspartiernas nya fokus svarar Lööf:

– Elever behöver en likvärdig och högkvalitativ skola. Vi står inför jätteutmaningar för svensk skola men också svenskt näringsliv. Ska vi klara oss i den globala konkurrensen och minska arbetslösheten i vårt land så krävs det att många partier fokuserar på att jobba fram en så bra skolpolitik som möjligt, säger Lööf.

Centerledaren håller sitt tredje årliga sommartal klockan 11 under tisdagen – i år i Hagaparken.