Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNCenterpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNStatsminister Stefan Löfven. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööf: "Sökljuset riktas mot Löfven"

Publicerad

Annie Lööf (C) har varit tveksam om att gå vidare med misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter it-skandalen på Transportstyrelsen.

Hon menar nu att fokus i stället bör riktas mot Stefan Löfven.

– Det som har framkommit hittills riktar sökljuset än mer mot statsministern, säger hon till DN.

Det har hittills inte kommit något tydligt besked från allianspartierna om huruvida man väljer att rikta misstroende mot Peter Hultqvist. Tidigare hade man lovat besked inför riksdagens öppnande, men två dagar efter öppnandet är det fortfarande tyst runt alliansen.

I dag ska de träffas för att diskutera frågan, med målet att hitta en gemensam hållning, berättar Annie Lööf för DN.  

C-ledaren har tidigare tvekat om ett misstroende mot försvarsministern är rätt väg att gå. Och den hållningen kommer Lööf att fortsätta ha, om ingen ny information kring Transportstyrelsens it-härva kommer fram. 

– Och det har kommit fram ganska väsentlig information de senaste veckorna, säger Annie Lööf till DN.

Lööf: "Riktar sökljuset mot Stefan Löfven"

Hon pekar i första hand på att Emma Lennartsson, statsministerns närmaste medarbetare, fått information om it-haveriet i Transportstyrelsen innan Stefan Löfven.

– Jag tycker att det som har framkommit hittills riktar sökljuset än mer mot statsministern, fortsätter Lööf.

När Lennartson avgick reagerade både C-ledaren och allianskollegerna Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) kraftigt.

– Det är för tidigt att säga men det går inte att utesluta, sa Björklund till DN då om en eventuell misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven.

SD har begärt misstroendevotering mot Löfven

Under gårdagen begärde Sverigedemokratarena en misstroendevotering mot statsministern efter it-skandalen på Transportstyrelsen. När de då sökte stöd från alliansen blev svaret dock nej – med hänvisning till den pågående KU-granskningen.

En omröstning om Löfven kommer att hållas i riksdagen på fredag klockan 09.

För att begära en misstroendevotering i riksdagen krävs stöd av minst 35 ledamöter. För att förslaget ska gå igenom krävs 175 röster i riksdagen och SD har 47 ledamöter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag