Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf sågar Kristerssons migrationsplan med S

Annie Lööf.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson vill göra upp med Stefan Löfven om migrationspolitiken. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Annie Lööf. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson vill göra upp med Stefan Löfven om migrationspolitiken.

Men den dörren är stängd, menar Centerledaren Annie Lööf – som nu inleder en landsomfattande turné till de orter där det gick bäst för Centerpartiet i valet. 

– I den praktiska verkligheten går det ju inte, för S och MP sitter i samma regering. Och det är regeringen som lägger förslag på riksdagens bord, säger hon till Expressen. 

Moderatledaren har gång på gång upprepat att han vill göra upp med Socialdemokraterna om migrationspolitiken, och på så sätt stänga ute både Miljöpartiet och Centerpartiet från inflytande i den frågan. 

I en intervju med Expressens Nicole Amiri upprepar Ulf Kristersson: 

– Moderaterna och Socialdemokraterna borde ta varandra i hand och göra en stor migrationspolitisk uppgörelse och få ordning på denna fråga en gång för alla.

Men Centerledaren Annie Lööf sågar Kristerssons resonemang. 

– Jag tror det vore väldigt bra med en bred blocköverskridande uppgörelse om migrationspolitiken, och vi är många partier som nu vill se en parlamentarisk beredning. Där kommer ju alla partier att sitta, och där ser jag att de sex partier som finns mellan V och SD behöver hitta en gemensam väg framåt, säger Lööf när Expressen möter henne i samband med ett besök hos partikamraterna i Stockholms stad. 

Annie Lööf betonar att en uppgörelse måste hålla över tid.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kan inte enbart vara en fråga för S och M?

– I vissa delar kan det säkert finnas beröringspunkter mellan S och M att göra upp, men i den praktiska verkligheten går det ju inte, för S och MP sitter i samma regering. Och det är regeringen som lägger förslag på riksdagens bord. 

 

Annie Lööf: ”Måste hålla över tid”

– Hade vi haft en socialdemokratisk enpartiregering så hade S och M kunnat göra upp själva, men nu har vi ju ett flerpartisamarbete och det innebär att vi behöver göra upp rätt över blockgränsen. 

Annie Lööf betonar också att en sådan uppgörelse måste ”hålla över tid”. 

– Det som har varit dåligt för Sverige de senaste åren är att vi har haft tillfälliga lagar på tillfälliga lagar på tillfälliga lagar, i tre skikt. Det har varit helt ogenomtänkt och orimligt. Nu behöver vi göra en permanent lagstiftning som håller långsiktigt, och då behövs bredden. 

Ulf Kristersson vill göra upp med Stefan Löfven om migrationspolitiken. Foto: OLLE SPORRONG

Samtidigt har jag uppfattat det som att Ulf Kristersson, när han talar om en uppgörelse med S, faktiskt exkluderar alla er andra. Har du också uppfattat det så?

– Ja. Moderaterna är tydliga med att de vill göra upp själva med Socialdemokraterna. 

Men du menar att det inte är möjligt?

– Jag tycker att det vore bättre med en bredare uppgörelse. Den behöver hålla över tid, och då är det bra med så många partier som möjligt. Den parlamentariska beredningen som nu ska tillsättas, där alla partier ska ingå, ska titta på den nya lagstiftningen. 

Annie Lööf: ”Vore bra om fler partier ställde sig bakom”

Enligt Annie Lööf är S, MP, C och L överens om att driva på för en ny gemensam humanitär skyddsgrund. 

– Men det vore ju bra om fler partier ställer sig bakom det, säger hon. 

Centerledaren berättar samtidigt på Instagram om den landsomfattande resa som hon nu ska ge sig ut på. 

 

https://www.instagram.com/p/BuYknP-gQ4T/?utm_source=ig_web_button_share_sheet