Det har varit en händelserik period i svensk politik, där Magdalena Andersson i förra veckan valdes till statsminister, bara för att avgå senare samma dag. Anledningen var att hennes budget föll i riksdagen och Miljöpartiet därefter valde att lämna regeringen. I måndags hölls därför en ny statsministeromröstning.
Miljöpartiet har beskyllt Centerpartiet för den politiska turbulensen, eftersom de in i det sista var övertygade om att Annie Lööf skulle stötta regeringens budget. Men den sena uppgörelsen med V gjorde att C ansåg att helheten lutade för mycket åt vänster, och följden blev att budgeten från M, SD och KD vann.
Väljarna straffar Lööf
En ny förtroendemätning från Sifo, gjord på uppdrag av Expressen, visar att även väljarna straffar Annie Lööf för den röriga situationen. Centerledaren rasar från 30 till 22 procent, en minskning med åtta procentenheter.
– Annie Lööf är den tydligaste förloraren den här månaden, det är ett väldigt kraftigt ras i en enskild mätning. Det har väl i stor utsträckning att göra med budgetomröstningen, samtidigt som några av de borgerliga kollegerna är missnöjda med att hon röstade fram Magdalena Andersson som statsminister, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.
Nedgången för Annie Lööf, som är statistiskt säkerställd, syns i flera väljargrupper men främst bland rödgröna väljare.
– Däremot har hon ett orubbligt starkt stöd bland de egna väljarna. Och det är kanske det viktigaste, säger Toivo Sjörén.
Ohotad etta
Han jämför med hur miljöpartistiska väljare har större förtroende för Magdalena Andersson än för sina egna språkrör. Den nya S-ledaren och statsministern är också fortsatt ohotad etta i förtroendetoppen, och har bara ökat sedan hon gjorde debut på listan i oktober.
Nu samlar hon förtroende från varannan väljare, 50 procent av de tillfrågade i mätningen. Uppgången på två procentenheter är dock inom felmarginalen.
– Det är en hög siffra för Magdalena Andersson, och relativt långt ner till Ulf Kristersson på andraplatsen med 34 procent. Sedan är Andersson fortfarande ny, så vi får se om siffrorna står sig. Många har säkert höga förhoppningar på henne, sedan kommer politiska beslut som några kommer att bli besvikna över. Men vi har också haft statsministrar som lyckats behålla höga betyg under lång tid, till exempel låg Fredrik Reinfeldt länge på runt 60 procent, säger Toivo Sjörén.
”Belönats i flera steg”
Mätningens största vinnare är däremot Nooshi Dadgostar, som ökar med fyra procentenheter till 32 procent. Siffran motsvarar de nivåer som Vänsterledaren fick i somras, direkt efter debatten om marknadshyror och misstroendeomröstningen som fällde Stefan Löfven. Det innebär också att hon tar över Annie Lööfs tredjeplats på förtroendelistan, medan Centerledaren sjunker till en sjätteplats.
– Nooshi Dadgostar har belönats i flera steg, både under regeringskrisen i juni och nu. Många uppger att de har förtroende för henne, utan att de för den sakens skull röstar på Vänsterpartiet. Det handlar om en respekt för att hon är tydlig och driver sina egna frågor, säger Toivo Sjörén.
Förutom Dadgostar och Lööf är övriga förändringar inom felmarginalen. KD-ledaren Ebba Busch återhämtar sig något, medan M-ledaren Ulf Kristersson backar en procentenhet och SD-ledaren Jimmie Åkesson ligger stilla. MP-språkrören Per Bolund och Märta Stenevi samt L-ledaren Nyamko Sabuni placerar sig alltjämt i botten.
– Liberalerna och Miljöpartiet är ständiga förlorare. Språkrören ligger under tio procent, och då har mätningen genomförts efter att de markerade genom att lämna regeringen, säger Toivo Sjörén.
PARTILEDARFÖRTROENDE DECEMBER 2021
Partiledarförtroende december 2021
Magdalena Andersson (S): 50 procent (+2)
Ulf Kristersson (M): 34 procent (-1)
Nooshi Dadgostar (V): 32 procent (+4)*
Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (0)
Ebba Busch (KD): 26 procent (+3)
Annie Lööf (C): 22 procent (-8)*
Nyamko Sabuni (L): 11 procent (0)
Märta Stenevi (MP): 9 procent (-1)
Per Bolund (MP): 9 procent (-2)
Andel som uppger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende. Förändring mot november 2021 inom parentes. *Statistiskt säkerställd förändring.
Balansvärde
Magdalena Andersson (S): +27
Nooshi Dadgostar (V): -4
Ulf Kristersson (M): -8
Jimmie Åkesson (SD): -27
Ebba Busch (KD): -28
Annie Lööf (C): -31
Nyamko Sabuni (L): -46
Per Bolund (MP): -47
Märta Stenevi (MP): -47
Andel som har förtroende i förhållande till andel som saknar förtroende.
SÅ GJORDES MÄTNINGEN
Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.
Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?
Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.
Undersökningsperiod: 29 november till 2 december 2021.
Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.
Antal genomförda intervjuer: 1098.
Beställare: Expressen.