Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf pressar Löfven – vill sänka skatterna ytterligare

Jenny Madestam om situationen för statsministern.
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) vid en gemensam pressträff i början av september.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet vill se ett lägre skattetryck än under alliansåren.

Inför kvällens partiledardebatt sätter Annie Lööf press på samarbetet med Socialdemokraterna.

– Vi kommer att driva på stenhårt för sänkta skatter de kommande åren, säger C-ledaren.

Finansminister Magdalena Andersson har kallat regeringens historiska höstbudget för ”en riktig sossebudget”. Annie Lööf ser det som ett gott betyg på de skattesänkningar som C och L har drivit igenom – och en möjlighet att fortsätta sänka skatten inom samarbetet.

– Centerpartiets mål är att skattetrycket år 2022 är minst lika lågt som när alliansen slutade. Det krävs en del för att nå dit, och det kommer att bli tuffa förhandlingar, men genom den här budgeten har vi kunnat visa att man både kan göra omfattande skattesänkningar och investera i välfärden, säger Annie Lööf.

Vid alliansens valförlust låg skattetrycket, alltså kvoten mellan de totala skatteintäkterna och BNP, på 42,2 procent. I slutet av förra mandatperioden, efter regeringens samarbete med Vänsterpartiet, hade skattetrycket höjts till 43,8.

”Vi kommer att pressa S”

Nu är skattetrycket på 42,9 procent, och enligt prognosen i regeringens budget väntas siffran sjunka ytterligare.

– Vi kommer att pressa Socialdemokraterna och regeringen för att fortsätta sänka skattetrycket, säger Annie Lööf.

Är det rätt att sänka skatten när pandemin visar behovet av stärkt välfärd? 

– För mig är det viktigt att göra både och. I den här budgeten investerar vi 20 miljarder i den svenska välfärden och sänker skatten, för att fler ska få jobb och för att låginkomsttagare ska få ökad ekonomisk trygghet. Men det är inte enkelt, utan det kräver prioriteringar, och det offentliga måste leverera sin del av samhällskontraktet. Vi ska ha en bra skola, en trygg och nära vård, fungerande rättsväsende och ett starkt försvar. Det kräver betydande utgifter. Men utöver det behöver vi också prioritera ett utrymme för att människor och företag ska få mer pengar i plånboken. 

Enligt januariavtalet ska man också genomföra en stor skattereform. Ser du en risk att det inte blir av den här mandatperioden?

– Jag vill gärna se en skattereform. Vi skulle behöva ett skattesystem som är mer enkelt och transparent, och som uppfyller de punkter som vi kommit överens om i januariavtalet. Däremot har coronapandemin gjort att arbetet inte har kommit i gång. Jag tror att det är viktigt när arbetet kommer i gång att det är med en så bred parlamentarisk grund som möjligt, så att man också kan genomföra resultatet även om man landar efter valdagen. 

”Inte en dag för tidigt”

Hur ser du på den maktposition som Centerpartiet har fått i svensk politik, där man har en vågmästarroll exempelvis när det kommer till en ny asyllagstiftning

– Centerpartiet har en nyckelposition i svensk politik, både genom vårt budgetsamarbete men också att vi är en självständig liberal kraft. Våra röster är avgörande i tajta voteringar. Det är klart att vi vill få igenom så mycket som möjligt av vår politik och använder också vår position för att försöka forma så breda uppställningar som möjligt. 

– Vi ser gärna att migrationspolitiken tas med en bredd i riksdagen, precis som energipolitiken och försvarspolitiken. Nu har regeringen äntligen skickat ut migrationskommitténs förslag på remiss, det var inte en dag för tidigt. När den tillfälliga lagen löper ut nästa sommar krävs det att den nya permanenta lagstiftningen har en så pass bred uppställning att den varar över tid. Vi måste komma bort från ryckigheten.

”C står inte bakom alla delar”

Ser du en risk för att det som nu remitteras rivs upp vid ett eventuellt regeringsskifte?

– Det som remitteras nu är hela migrationskommitténs betänkande och Centerpartiet står inte bakom alla delar, men där finns bland annat ökad familjeåterförening men också ökade insatser för att de som får avslag ska återvända. Jag tycker att det är bra att utredningens förslag är på remiss så att man kan ta dem vidare framåt. Jag uppfattar inte att regeringen har landat i någon skarp helhet.

Har Centerpartiet tagit ställning till Miljöpartiets föreslagna lättnader?

– Nej, det har vi inte. Vi får se vad regeringen slutligen väljer att lägga fram som proposition i riksdagen, så tar vi ställning till det då, säger Annie Lööf.

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Vad händer med S när Löfven alltid säger ja? 

LÄS MER: Åtta kvinnor, ett krisparti – vem av dem kan rädda MP? 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podd om politik: Här dör den svenska coronakritiken 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.