Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf planerar M-attack – utnyttjar Corazza Bildt

Annie Lööf, partiledare (C).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Anna Maria Corazza Bildt, petad EU-parlamentariker (M).Foto: OLLE SPORRONG
Ulf Kristersson, partiledare (M).Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Annie Lööfs strategi i slutspurten inför EU-valet på söndag: 

Attackera Moderaterna i frågor som tidigare drevs av den petade EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M). 

– C är stressade över att borgerliga väljare kommer att straffa dem i EU-valet för att de stöder Stefan Löfven, svarar M:s toppkandidat Tomas Tobé.

Tonläget mellan de forna Alliansvännerna Centerpartiet och Moderaterna skruvas nu upp ytterligare.

Annie Lööf vill stjäla väljare från Moderaterna.

– Det handlar om att nå fram till de väljare som överväger att rösta på Centerpartiet. Många av dessa väljare finns i dag hos Moderaterna. Då är det en självklarhet för oss att göra vårt yttersta för att få dem att i stället välja Centerpartiet och visa varför vi är ett bättre val, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

I ett internt strategi-PM som författats av Annie Lööfs policychef Magnus Demervall listas bland annat ”svagheter i Moderaternas plattform”.

”Moderaterna nämner inte med ett ord de stora problem som antibiotikaresistens skapar, både för människor och djur. Det här är regelrätta ödesfrågor om vi inte vill hamna tillbaka på 1800-talet i medicinsk mening, där enkla infektioner och sjukdomar återigen blir obotliga och dödliga”, står det.

Det konstateras också att Moderaterna ”fokuserar hela miljödebatten på kärnkraft”.

Intern mätning: C-potential att vinna M-väljare

”Kärnkraften är deras sätt att slippa visa upp sin svaga miljö- och klimatpolitik”, skriver Demervall.

Magnus Demervall är Centerpartiets policychef.

Samtidigt påstås C-interna mätningar visa att partiet har störst potential att vinna väljare från Moderaterna under de dagar som återstår fram till söndagens EU-val:

”Cirka tre procentenheter av väljarkåren skulle i dag välja Moderaternas valsedel, men överväger på allvar att rösta på Centerpartiet i stället.”

Det skulle kunna innebära att partiet får två mandat i Europaparlamentet, ett mer än i dag. 

I en mätning från Demoskop, som gjorts på uppdrag av Expressen och som presenterades den 24 april, svarade de tillfrågade på frågan ”vilket parti tror du att du kommer rösta på?” Centerpartiet fick i den mätningen ”bara” 6,1 procent, vilket kan jämföras med resultatet i riksdagsvalet i höstas, då partiet fick 8,61 procent.

– I den senaste mätningen, från SKOP, låg Centerpartiet på 9,6 procent, vilket skulle räcka för två mandat. Faktum är att vi ligger långt över förra valresultatet i mätningarna och i de allra flesta mätningar också på ett resultat som skulle ge oss två mandat. Men ännu har ingen röstat, så mycket hårt jobb återstår, säger partisekreteraren Michael Arthursson. 

Enligt Centerpartiet har Moderaterna den senaste tiden försökt profilera sig i frågor om sund och säker mat genom att köpa annonsutrymme i sociala medier. 

Centerpartiet hänvisar till petade Corazza Bildt

”Moderaternas position i dessa frågor är dock mycket svagare i dag än för några år sedan då Anna Maria Corazza Bildt satt i parlamentet och profilerade sig hårt i frågor om sund och säker mat. Detta märks också i våra siffror”, konstateras det i Centerpartiets strategi-PM.

Anna Maria Corazza Bildt petades av M-ledningen i höstas. Foto: OLLE SPORRONG

För att stjäla väljare från Moderaterna föreslår Centerpartiets policychef att ”mycket stort fokus bör läggas på att prata om miljö och klimat”.

”Dessutom bör stor del av våra annonsköp som ännu inte är låsta fokuseras på budskap om miljön och klimatet.”

Han konstaterar samtidigt:

”VI behöver därutöver få upp frågan om sund och säker mat på agendan. Självklart ska detta göras genom politiska förslag och annonsköp också, men frågan kan behöva lyftas ytterligare. En idé är att utmana Moderaterna på en debatt om detta. En debatt mellan Federley (Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley, red anm) som jobbat länge med frågan och kan den mot Tomas Tobé skulle sannolikt kunna tjäna oss väl, då Moderaterna helt saknar svar på hur vi ska få mer sund och säker mat i Europa.”

Annie Lööf och partisekreteraren Michael Arthursson. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson:

– Från Centerpartiets synvinkel, och från många väljares synvinkel, har Moderaterna hamnat snett i klimat- och miljödebatten, men även i debatten kring sund och säker mat.

– När det gäller sund och säker mat ekar Moderaternas politik tom på konkreta förslag och dessutom lyckas man helt undvika den stora ödesfrågan, nämligen hur vi ska få ned användningen av antibiotika i livsmedelsproduktionen.

Tomas Tobé: ”Centerpartiet är stressade”

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé svarar så här när han får höra om Centerpartiets strategi för valspurten: 

– Centerpartiet och Fredrick Federley är stressade över att borgerliga väljare kommer att straffa dem i EU-valet för att de stöder Stefan Löfven framför en borgerlig regering. De kan skriva hur många strategier de vill. Moderaterna kommer att fortsätta driva att den fria rörligheten för kriminella ska stoppas och att kärnkraften behövs för att nå klimatmålen.