Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lööf öppnar för att regera med MP-stöd

”Det är klart att jag saknar Fredrik som person men jag uppskattar ju Annas nya ledarskap också”, säger Centerns partiledare Annie Lööf. Foto: Mikael Sjöberg
Annie Lööf öppnar för att regera med Miljöpartiet. Foto: Olle Sporrong

VÄSTERÅS. Från fiender till potentiella partners?

Annie Lööf skulle inte säga nej till att regera ihop med Isabella Lövin och Gustav Fridolin efter valet 2018.

– Jag har inget emot om Miljöpartiet skulle vilja stödja en alliansregering. Självklart inte, säger hon.

Expressen satte sig i bilen med Centerledaren Annie Lööf för att prata om Sverige-bilden, storstadsframgångarna och hur man undviker skilsmässa.

C dubbelt så stora i Stockholm jämfört med valet

I Demoskops februarimätning landade Centern på 11,1 procent.

Många av väljarna kommer från ett blödande Moderaterna - 1,4 procentenheter av M-väljarna har gått till C enligt Demoskop.

I Stockholms län fick C 5,0 procent i valet 2014 - i dag har man ett stöd på 10,8.

Källa: Demoskop.

Centerledaren håller i kaffemuggen med ena handen och gestikulerar med den andra. Ett tuggummi far runt i munnen.

Hon pratar om vikten av att se unga människor på glid.

Ica-handlaren Daniel Özer i Vallby, Västerås har just berättat om när han i somras samlade några av traktens ungdomar och sa till på skarpen. Stöket i området upphörde. Arbete är ett sätt att undvika att hamna fel, någon som tidigt ställer krav ett annat, enas de om.

Under besöket i butiken kommer nyhetsflash i Annie Lööfs mobil men det märker hon inte förrän vi sätter oss i bilen.

Utrikesminister Margot Wallström ska ha telefonmöte med sin amerikanske kollega, Rex Tillerson. De ska prata om bilden av Sverige efter Donald Trumps uttalanden om konsekvenserna av invandringen i Sverige.

"Se till att skapa trygghet”

Ett bra initiativ av Wallström, anser Lööf, men det viktiga är att prata om Sverige-bilden i Sverige och inte i omvärlden.

– VI kan inte uppehålla oss vid att hela tiden diskutera allt ifrån Donald Trump och vad han twittrar om. Vi måste se till att skapa trygghet i Sverige, säger Lööf i baksätet på väg mot Kungsbyns djurpark mellan Västerås och Enköping.

En av personerna som diskuterats i amerikansk press är polisen Peter Springare som kopplar ihop kriminalitet och invandring.

– Det är bra att det finns människor som vågar säga vad de tycker och hur de upplever det oavsett om det är kontroversiellt och obekvämt. Det är deras upplevelse av saker och ting. Men då måste också vi som tycker något annorlunda ges möjligheten att ge vår bild av hur saker och ting är.

Centerpartiet har tydligt positionerat sig mot Moderaterna i migrationspolitiken, även om Lööf betonar att hon vill ha en reglerad invandring och inte återgå till den gamla lagstiftningen.

När C-ledaren får frågan om hon saknar Fredrik Reinfeldts migrationslinje tänker hon länge.

– Det är klart att jag saknar Fredrik som person men jag uppskattar ju Annas nya ledarskap också. De fyra partiledarna i alliansen är väldigt tajta. Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt, vi samarbetade i regering väldigt mycket och lärde känna varandra. Som tidigare kollega och vän saknar man honom.

Tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt. Foto: Roger Askew / Rex Shutterstock

Men när det gäller den migrationspolitik han drev?

– VI hade ju våra duster även när vi satt i regering. Det politiska landskapet handlar om jobb, integration och migration. Visst har Moderaterna tagit en annan linje i migrationspolitiken men samtidigt står vi närmare varandra i integrationspolitiken än för några år sen, säger Lööf innan hon stiger ur bilen.

Det är glatt humör bland Centerpartisterna i Västerås. Partiet går framåt.

I Sveriges Radios sammanställning av fyra opinionsmätningar, Svensk väljaropinion, nådde Centern i slutet av februari 11,7 procent - en rejäl ökning jämfört med valresultatet 2014 på 6,1 procent.

"Plockar över blockgränsen"

Många av väljarna kommer från ett blödande Moderaterna. Ingen okomplicerad sits för Annie Lööf.

– Jag vill ju att övriga tre allianspartier också ska öka. Det är bara så vi kan byta regering. Nu ser vi att Centerpartiet också tar från S. Vi är det alliansparti som plockar över blockgränsen. Det är helt nödvändigt för att alliansen ska breddas och öka.

Ska Anna Kinberg Batra vara orolig för dig?

– Vi är väldigt nära vänner privat och nära kolleger. Vi är ett team. För mig handlar det om att det ska gå bra för Centerpartiet och för alla allianspartier, precis på samma sätt som hon unnar Centerpartiet den framgång vi har i opinionen nu.

På plats i djurparken pressar publiken Annie Lööf på fråga efter fråga. Hur blir det egentligen med postutdelningen, energifrågan, kilometerskatten och tänker hon göra en ”Stefan Löfven” och skippa Almedalen i år?

Nej, Almedalsveckan och talet i parken ingår i hennes arbetsbeskrivning, svarar Lööf. Också Gotland kan betraktas som landsbygd. Hon fnyser åt statsministerns turné som kan ses som ett svar på Donald Trumps seger i USA.

– Det är jättebra att han lyfter landsbygden, säger hon och fortsätter:

– Men ska man långsiktigt motverka farlig populism måste man göra det kontinuerligt. Jag har varit ute och rest i landet en till två dagar i veckan i snart 11 år sen jag kom in i riksdagen. Landsbygden kan inte bara vara ett resmål som man åker och tittar på, säger Centerledaren.

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra. Foto: Patrik C Österberg / IBL

En ohelig allians

Men samtidigt har det gamla landsbygdspartiet börjat locka storstadsväljare igen.

Enligt Demoskops har partiet mer än fördubblat sitt stöd i Stockholms län jämfört med valet 2014 även om de fortfarande är störst utanför städerna.

– Värderingarna är desamma oavsett om man bor i landsbygden eller mitt inne i stan. Det är fortfarande så att man oroar sig för om skolan är tillräckligt bra för sina barn eller om man får tillräckligt bra vård och omsorg eller om vägar och infrastruktur fungerar. När C var riktigt stora i början av 60- och 70-talet var vi lika stora i stan som på landsbygden.

I Västerås råder en så kallad ohelig allians mellan Centern, S, MP och KD.

Det är Annie Lööf inte särskilt sugen på. Istället upprepar hon sitt mantra: en alliansregering utan stöd av SD. Men allianspartnern Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren i mätning efter mätning. MP-språkröret Isabella Lövin flirtade förra våren med Moderaterna om att samarbeta. Annie Lööf skulle inte tacka nej.

– Skulle Miljöpartiet vilja samarbeta med alliansen får vi ta de diskussionerna efter valet. Min ambition är att hålla ihop alliansen och att bilda en regering. Är det fler partier som vill stödja en sådan alliansregering är det givetvis välkommet.

Annie Lööf med maken Carl-Johan Lööf. Foto: Sven Lindwall

”Det är väldigt viktigt"

Vilka för- och nackdelar skulle du se med ett regeringssamarbete med Miljöpartiet?

– Jag har inget emot om Miljöpartiet skulle vilja stödja en alliansregering. Självklart inte. Vill de efter att ha samarbetat med Socialdemokraterna göra omprövningar av sina grundläggande värderingar om företagande och tillväxt ser jag inga problem med att de skulle ingå i en alliansregering. Men sist jag hörde med MP var de inte alls sugna på att samarbeta med alliansen utan ansåg snarare oss som en motpol i svensk politik.

Den som följer Annie Lööf på Instagram får komma nära - på galafester, fika med allianskollegorna och in i familjens tv-rum. Att visa upp att hon är en småbarnsmamma som städar och är föräldraledig kan skapa förtroende, erkänner hon.

– Det är alltid en avvägning. Det är väldigt viktigt att ha en privat sfär. Samtidigt är det viktigt att kunna vara personlig som chef och ledare. Och att kunna inspirera andra och ge en glimt av min vardag. Jag har satt en gräns vid att inte visa min dotters ansikte eller mitt hus.

En färsk undersökning från Stockholms universitet visar att kvinnor som får en framskjutande position inom politiken skiljer sig dubbelt så ofta som andra. Hur undviker du det?

– Det hoppas jag att vi är långt ifrån. Men visst är det en utmaning att få ihop vardagspusslet och samtidigt ha karriärer på bägge håll. Vi har ju testat på det nu i tre månader under tiden hon (dottern Ester, reds. anm) gått i förskolan. Jag tycker att vi har klarat det bra. Vi delar på rätt mycket, både vab och vardagssysslorna hemma.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!