Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf om Sabunis SD- besked: ”Förvånad”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Centerledaren Annie Lööf riktar kritik mot Liberalernas öppning för budgetförhandling med Sverigedemokraterna.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerledaren Annie Lööf går till verbalt angrepp mot Liberalernas Nyamko Sabuni efter dennes öppnande för budgetförhandling med Sverigedemokraterna.

Lööf köper inte att två så olika partier skulle kunna samarbeta.

– Det är svårt att förstå hur ett liberalt parti så öppet vill budgetförhandla och samarbeta med ett antiliberalt parti, säger Lööf till TT.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, har definitivt stängt dörren för samarbete och samverkan med Sverigedemokraterna såväl nu som efter nästa val. I en TT-intervju frågar hon sig hur Liberalerna kan vara så tillmötesgående gentemot ett parti som är enligt henne ”antiliberalt”.

Hon vänder sig i synnerhet mot Nyamko Sabunis (L) uttalande om att SD läser av samhällsproblemen på samma sätt som övriga borgerliga partier.

– Jag blir väldigt förvånad när jag hör det och deras slutsatser. SD är ett främlingsfientligt populistparti där tonläget och argumentationen radikaliserats bara de senaste veckorna. Under samma tid drar man alltså slutsatsen att man läser av samhällsproblemen på samma sätt. Det är väldigt svårt att förstå det resonemanget, säger Lööf.

Annie Lööf om framtiden

För en vecka sedan sa Annie Lööf till Expressen att Centerns huvudmål med nästa val är att sitta i regering, vem som leder regeringen spelar mindre roll.

– Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning, Vi är beredda att sitta i regering med båda Socialdemokrater och Moderater, sa Lööf då.

Centerledaren klargjorde samtidigt att hon ser ”en väldigt tydlig förändring” hos Moderaterna när det gäller relationen till Sverigedemokraterna.

– Jag hade önskat att Moderaterna hade hållit fast vid den tidigare linjen. För det hade möjliggjort breda politiska samarbeten mellan den konservativa delen av borgerligheten och den liberala, sa Annie Lööf och fortsatte:

– Att man nu vill ta in Sverigedemokraterna i värmen, budgetförhandla med dem och bilda regering med stöd av deras röster gör att borgerligheten kommer vara fortsatt delad.

Till TT säger hon:

– Vi kommer inte att gå till val på något regeringsalternativ eller på vem som ska bli statsminister. Vilken regering det blir efter nästa val beror på valresultatet och hur S och M ställer sig till ytterkanterna och det politiska innehållet vid förhandlingar.

I ett inlägg på Facebook understryker Lööf sitt ställningstagande i regeringskampen med att Centern har en ”strategisk mittenposition”.

Sabuni vill bryta med regeringen: ”Vi vill vara ett borgerligt parti”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.