Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf om M:s drag: ”Blev besviken i sjukhussängen”

Se måndagens intervju med Annie Lööf från Fem dagar om framtiden.
Annie Lööf ankommer till Expressens redaktion.
Foto: SVEN LINDWALL

Under de nio månader som Annie Lööf varit borta från politiken har mycket hänt.

Nu ger hon sin syn på relationen till forna allianskollegan Moderaterna – som i vintras samlade en riksdagsmajoritet och stoppade en av Centerpartiets hjärtereformer.

– Jag blev ganska besviken från sjukhussängen, säger Lööf när hon medverkar i Expressens digitala event ”Fem dagar om framtiden”. 

Centerledaren är först ut att intervjuas av Expressens politikreporter Maggie Strömberg i ”Fem dagar om framtiden”.

Dagens tema är ”Jobben och ekonomin” – ett område Lööf tryckte på i sitt sommartal i lördags då hon talade om vikten av att ”återstarta Sverige” med bland annat sänkta skatter.

Flera av de stora reformer som C fick igenom januariavtalet handlar om arbetsmarknaden, men där har partiet drabbats av flera motgångar under det senaste året.

Centerpartiets ledare Annie Lööf är tillbaka efter föräldraledigheten.
Foto: SVEN LINDWALL

”Löfven vet vad som gäller”

Bland annat stoppades den planerade reformeringen av Arbetsförmedlingen av oppositionen. Och reformeringen av arbetsrätten, en annan hjärtefråga för Centerpartiet och Liberalerna, riskerar att inte bli av då Stefan Löfven underkände den stora las-utredningen som presenterades i våras.

I intervjun i Expressen TV frågar Maggie Strömberg:

Har ditt liberala projekt fallit ihop medan du varit borta?

– Nej inte alls skulle jag vilja säga. Tittar man på Arbetsförmedlingen till exempel fortsätter den helt enligt plan och jag var öppen med det förra hösten att det är klart att det är bättre att reformeringen av Arbetsförmedlingen blir bra än att den följer exakt tidsplan. Tittar man på las-utredningen vet Stefan Löfven vad som gäller, säger Annie Lööf. 

En av de första motgångarna för Centerpartiet kom redan när Annie Lööf fortfarande vistades på sjukhuset tillsammans med sin för tidigt födda dotter. Moderaterna fick i januari med sig Vänsterpartiet och lyckades därmed samla en riksdagsmajoritet mot en annan av Centerns hjärtereformer: det så kallade ingångsavdraget.

”Jag tycker det är sorgligt att Moderaterna nu har öppnat upp för att sätta statens finanser hos ett främlingsfientligt populistparti”, säger Annie Lööf.
Foto: SVEN LINDWALL

Kylig relation till M

Lööf säger att hon blev ”besviken”:

– Här genomför vi en offensiv skattesänkning för att sänka kostnaden för företag och fick med Socialdemokraterna på detta. Sen kommer Moderaterna och gör upp med Vänsterpartiet och höjer skatten på att anställa unga och nyanlända. Tänk om reformen trätt i kraft mitt under brinnande pandemi vilken bra injektion det hade kunnat bli, säger C-ledaren. 

Relationen till Moderaterna blev inte bättre när Ulf Kristersson i en intervju i Expressen i början av juni deklarerade att det var slut på ”tramset” med SD och att han, efter ett eventuellt regeringsskifte, kan tänka sig att budgetförhandla med partiet.

Annie Lööf har tydligt deklarerat att hon inte tänker ingå i en regeringskonstellation som lutar sig mot Sverigedemokraterna – och hon har inte ändrat sig.

Annie Lööf intervjuas av Maggie Strömberg i Expressen TV:s studio.
Foto: SVEN LINDWALL

”Har kliat i fingrarna”

Om Centerns relation till Moderaterna säger hon.

– Jag hoppas vi kan gå till val tillsammans igen och att vi kan hitta breda konstruktiva samtal i mitten. Men jag tycker det är sorgligt att Moderaterna nu har öppnat upp för att sätta statens finanser hos ett främlingsfientligt populistparti. 

Trots att hon varit föräldraledig har Annie Lööf inte kunnat hålla sig helt borta från politiken under detta coronaår. Hon har varit med i kulisserna och haft tät kontakt med sin vikarie Anders W Jonsson. 

– Faktum är att som politisk ledare vill man vara på plats när det händer något så här allvarligt, det är i de lägena man prövas. Så när jag gått hemma med min lilla dotter har det kliat i fingrarna, säger hon. 


LÄS MER: Anders W Jonsson: ”Liberaler är bekymrade över vart M är på väg” 

LÄS MER: Lööfs revolution: Så blev Centern ett parti för kvinnor i städer 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podd om politik: Exit Isabella Lövin – entré Annie Lööf

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.