Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf om L-hotet: ”Då blir det regeringskris”

Hör C-ledarens skarpa varning till Liberalerna.
Annie Lööf.
Foto: Skärmdump / SVT 30 minuter
Annie Lööf intervjuas av Anders Holmberg i ”30 minuter”.
Foto: Skärmdump / SVT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har hotat med att lämna januariavtalet om regeringen inte backar i migrationsfrågan. 

Nu kommer C-ledaren Annie Lööf med en skarp varning till Liberalerna. 

– Då blir regeringskris, förmodar jag. Jag utgår från att de funderar på vilka konsekvenser det blir av att man lämnar, säger Annie Lööf i SVT:s ”30 Minuter”.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har krävt att regeringen drar tillbaka de migrationsförslag som skickades på remiss tidigare i december. Regeringen vill bland annat införa en bredare humanitär skyddsgrund, vilket bland annat kan ge möjlighet för fler ensamkommande att stanna i Sverige. 

Ett förslag som Liberalerna är starkt kritiska till. 

– Vi räknar med att de respekterar budgetsamarbetet och drar tillbaka den proposition som de planerar att lägga fram, sa L-ledaren till Expressen tidigare i januari

I SVT:s program ”30 minuter” replikerar Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, och varnar för att de kan leda till en regeringskris och ett extra val.  

– Lämnar liberalerna januariavtalet. Då finns inte avtalet längre. Då blir det sannolikt regeringskris. Och då följer nog extra val tror jag, säger Annie Lööf.

”Det är så man gör skillnad”

– Jag låter dem ha sin process och när de har landat, då får vi ta ställning till det. Lämnar Liberalerna januariavtalet, då blir det nog regeringskris, säger C-ledaren och fortsätter:

– Då rycker de undan mattan för de politiska avtal som finns. 

Samtidigt anser inte Annie Lööf att migrationsfrågan är det som fått bägaren att rinna över för Liberalerna. I stället tror hon att de vill hitta en väg ut för att bli mer självständiga. 

– De har fått en inbjudan från regeringen att vara med och förhandla och göra upp om migrationspolitiken. Men har sagt nej till det, säger Lööf vidare i programmet.

Har de hittat den här frågan som en språngbräda ut ur samarbetet, frågar programledaren Anders Holmberg.

Lööf:

– Nej jag menar det jag säger, de ser problem med de förslag som regeringen gått fram med, de tycker det är för generöst. Men jag hör diskussionerna internt i Liberalerna att man tycker det är märkligt att hoppa av ett samarbete som bygger just på en säkerhetsventil som faktiskt alla partier står bakom i migrationskommittén.

– De har möjligheten att göra upp hur den ska se ut med att förhandla i regeringen. Det är så man gör skillnad. 

Liberalerna sitter i krismöte efter partiledaren Nyamko Sabunis utspel om att lämna budgetsamarbetet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.