Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf om Busch Thor: ”Historiskt misstag”

Kristdemokraternas ekonomiske talesperson Jakob Forssmed och partiledare Ebba Busch
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mångårige KD-ledaren Alf Svensson när han firade 80 år i fjol
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Efter att KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnade för samtal med Sverigedemokraterna väller upprörda reaktioner in. 

Enligt SR Ekot så var partistyrelsen oenig om beslutet – den ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed ska ha varit en av dem som reserverat sig.    

Nu går statsminister Stefan Löfven (S) till attack mot KD i ett Instagram-inlägg. 

– De vet ju, lika väl som vi, att Sverigedemokraterna är sprungna ur Vit makt-rörelsen. Att de gör utspel om att begränsa fria medier och kvinnors makt över sin egen kropp, skriver han på Instagram. 

Efter lunch på torsdagen gick Ebba Busch Thor ut med ett långt inlägg på sin Facebooksida. Där skrev hon att Kristdemokraterna är beredda att samtala med andra partier för att nå ut med sin politik – inklusive SD. 

Enligt SR Ekot så var partistyrelsen oenig kring Ebba Busch Thors närmande till SD. Ett tungt namn som reserverade sig var, enligt Ekot, den ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed. Men det ska ha funnits flera tungviktare i partiet som var emot SD-närmandet. 

https://twitter.com/sr_ekot/status/1108773204745547778

Ebba Busch Thor har tidigare har tidigare under torsdagen svarat på frågan kring vilket stöd beslutet hade inom partistyrelsen. 

– Formellt är det partistyrelsen som tagit beslutet, men det har så klart diskuterats i olika omgångar och på olika sätt. Det finns ett gediget stöd i riksdagsgruppen och när partistyrelsen tog sitt beslut var det med en väldigt bred majoritet. 

I SVT:s Aktuellt fick hon under torsdagskvällen frågan om hur siffrorna såg ut, för och emot i partistyrelsen. 

– Vi brukar inte redogöra för siffrorna men det var en bred majoritet. 

Stefan Löfvens KD-sågning på Instagram 

Under torsdagseftermiddagen riktade statsminister Stefan Löfven skarp kritik mot Kristdemokraternas nya hållning till SD. 

– Under hela valrörelsen sa Moderaterna och Kristdemokraterna att de inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna sa till och med att de inte skulle samarbeta med SD på 20 år, skriver Stefan Löfven och fortsätter: 

– De vet ju, lika väl som vi, att Sverigedemokraterna är sprungna ur Vit makt-rörelsen. Att de gör utspel om att begränsa fria medier och kvinnors makt över sin egen kropp. Att de lyfter fram utvecklingen i Ungern och Polen som en förebild för Sverige. Och att deras företrädare gång på gång avslöjas med en öppen och rå rasism – och ett stöd till nazistiska organisationer. 

Stefan Löfven går till attack mot KD:s öppning mot SD på Instagram.
Foto: Skärmavbild

– I dag öppnar Kristdemokraterna upp för ett samarbete med SD i alla fall. Ibland kan 20 år gå fort i politiken. Självklart ser de denna taktik som ett sätt att vinna makt åt sig själva. Men historien har gång på gång visat hur de som närmat sig högerextrema krafter har blivit utmanövrerade, och i sin jakt på makt förlorat sina mest grundläggande värderingar och själva meningen med sitt eget parti, skriver Löfven. 

– Hur det faktum att de ger större makt till högerextrema ledare, som ägnat nästintill hela sina liv till att hetsa människa mot människa, ligger i linje med Kristdemokraternas kristna värderingar lämnar jag till dem själva att försöka förklara.

Stefan Löfven: ”Gissar att väljarna är besvikna”

Efter EU-toppmötet i Bryssel på torsdagskvällen säger Stefan Löfven att han är förvånad.

– Jag är förvånad över att ett kristdemokratiskt parti kan ge sig in i samtal med ett parti med de rötter som Sverigedemokraterna har. Jag förstår inte hur det går ihop, helt enkelt, säger Stefan Löfven till TT, och fortsätter:

– Å andra sidan har vi ju hört under en längre tid att Kristdemokraterna är på väg ditåt. Jag skulle gissa att en hel del kristdemokratiska väljare är besvikna.

Busch Thor pekar ut januariavtalet som orsaken 

Expressen intervjuade under torsdagseftermiddagen Ebba Busch Thor. 

Var det onödigt att ni under valrörelsen var så tydliga med att med att ni inte skulle samtala med SD? 

– Det har sin grund i att vi hade en väldigt nära och tajt allians, och hade haft det under 15 år, och det var det bästa chanserna att få igenom vår politik då.  Men nu så har det helt ändrats efter Januariavtalet och då har vi tvungna att ha en ny diskussion om vi var beredda att göra förändringar, säger Ebba Busch Thor. 

”Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen. Jag är djupt besviken”, skriver Annie Lööf på Twitter efter beskedet. 

Ebba Busch Thor om Annie Lööfs utspel: 

– Jag tycker att svensk politik har kretsat alldeles för mycket kring ett positionerande runt SD där man drivits mer av en vilja att positionera sig och vara så långt ifrån dem som möjligt. Och det tycker jag landar fel, säger Busch Thor. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor om öppningen till SD.
Foto: Expressen TV

Hon lyfter fram att partiet samarbetat i socialförsäkringsutskottet med både Västerpartiet och Sverigedemokraterna i frågan om Migrationsverkets hantering av konvertiter. 

– Jag tycker i grunden att det är bättre att vi får igenom vår politik. 

Ebba Busch Thor om SD: ”Mörkt förflutet med rasistiska rötter”

Hon anser att statsvetare och SD själva bör ge den fullskaliga beskrivningen av SD som parti, men säger ändå: 

– SD är ett mer nationalistiskt parti och många gånger när man tittar på hur de röstat under förra mandatperioden så röstade de betydligt oftare med de röda och Socialdemokraterna än med alliansen. Så de blandar och ger men har ett mörkt förflutet med rasistiska rötter, säger Ebba Busch Thor. 

– Vi ska söka maximal utdelning för vår politik, oavsett vilka som vill eller inte vill hjälpa oss med det. Därmed måste vi även, i enskilda sakfrågor, kunna samtala med alla partier i Sveriges Riksdag. 

Jimmie Åkesson säger att han inte blev förvånad över samtalsinbjudan från KD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jimmie Åkesson inte förvånad över KD:s inbjudan 

Ebba Busch Thor hade inte pratat med SD-ledaren Jimmie Åkesson innan torsdagens besked och han var ovetande om att det skulle komma. 

– Däremot är jag inte särskilt förvånad. Jag har räknat med att ett sådant här besked skulle komma i början av den här mandatperioden, säger Jimmie Åkesson till SR

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Ett ”historiskt misstag” och ”sorgligt”. 

Alf Svensson satt som partiledare för KD under 31 år.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men Alf Svensson som har drygt 30 års erfarenhet som partiledare för KD, från 1973 fram till 1994, tycker att reaktionernas är överdrivna. 

– Jag tycker att man måste vara noga med att hålla isär begreppen ”samtala” och ”samarbeta”. Och jag tycker att politiker varit för dåliga på att hålla isär dem och journalister vill inte hålla isär dem, vilket jag förstår, säger Alf Svensson, och fortsätter: 

– Det vore väldigt märkligt om politiker som sitter i samma utskott inte skulle kunna samtala med varandra, det har man väl gjort i alla tider. Det vore snudd på ohederligt att inte kunna samtala. Men samarbeta är något annat. Det ska man inte göra med SD. 

Varför? 

– Därför att de i botten har ett rotsystem som man ska akta sig för att medverka i. Men när jag läser vad Ebba Busch Thor har skrivit så handlar det om att samtala och inte att samarbeta. Så jag förstår egentligen inte varför det väcker sådan uppmärksamhet, säger Alf Svensson. 

Du tror inte att öppningen för samtal skulle kunna leda till ett samarbete? 

– Nej.  

Så reagerar de forna allianskollegerna i Centerpartiet och Liberalerna på Ebba Busch Thor och Kristdemokraternas besked. 

Kritik från Annie Lööf och Jan Björklund

De forna allianskollegerna och partiledarna Annie Lööf, C, och Jan Björklund, L, är skarpt kritiska. 

Jan Björklund menar att KD:s besked är ett svek.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Jan Björklund kommenterar beskedet.

Meddelades du om detta innan KD gick ut med det?

– Ja, kort innan.

Av Ebba Busch Thor?

– Ja.

Är du förvånad?

– Ja, det är ett svek mot vad som sades tydligt. Och det strider ju helt med vad hon lovade före valet. Där lovade de gång på gång att inte förhandla med SD.

– SD är ett högernationalistiskt parti som är grundat i nynazismen. Det är sorgligt.

Hur påverkar detta utsikterna för ett borgerligt samarbete framöver?

– Det försvåras avsevärt av det här beskedet. Då måste de klippa banden till SD. Men vi får väl se hur det här utvecklas. Jag hoppas att Moderaterna nu står fast vid att absolut inte samarbeta med SD, men alla vet ju att det finns krafter inom M som vill det.

https://twitter.com/annieloof/status/1108719575368192001

Jan Björklund har även kommenterat på Twitter:

”Sd är ett högernationalistiskt parti som är skapat ur den svenska nynazismen. Sorgligt att Kd öppnar för förhandlingar. Sannolikt första steget mot det konservativa block som Sd drömmer om”. 

Jimmie Åkesson ger Jan Björklund rätt. 

Det är klart att det här är ett steg i den riktningen. Sedan är vi inte där än. Jag har stor respekt för att Kristdemokraterna, och Moderaterna för den delen, inte har något intresse av att ingå i några nya blockkonstellationer nu. De har precis lämnat 15 år av Alliansen bakom sig, säger Jimmie Åkesson till SR

I slutet av förra året fick M och KD igenom en gemensam budget i riksdagen med stöd av SD och Åkesson säger till SR att det ”sakpolitiskt” finns förutsättningar att komma överens.  

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1108713028332199936

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har också kritiserat KD:s beslut på Twitter. ”Det är beklagligt att KD öppnar för direkt samarbete med ett rasistiskt parti som SD. Man kan inte utesluta samarbete med Orbán ena dagen för att inleda ett samarbete med Orbáns svenska fanclub nästa dag”, skriver Sjöstedt. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1108730303105908743

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, är också hård i sin reaktion.

”KD går all-in i det högerradikala blocket, och river broarna till C och L”, skriver han på Twitter. 


https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1108722671389474816

Även parti- och regeringskollegan Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, är kritisk. Hon skriver på Twitter att KD har ”förlorat sin kompass”

Den tidigare KD-politikern Anders Wijkman, som var EU-parlamentariker under tio år fram till 2009, välkomnar inte Ebba Busch Thors öppning för samtal med SD. 

– Jag förstår inte var man har gjort av sina värderingar. 

Vilka värderingar tänker du på? 

– Den stora skillnaden är synen på människovärdet. Det är bara att titta på vad de säger och vad de tycker. SD har sina rötter i en ideologi som skiljer ut raser från varandra och som delar in människor i kategorier, på ett sätt som jag inte tror att Kristdemokraterna någonsin har tänkt sig att göra, säger Anders Wijkman. 

https://twitter.com/strandhall/status/1108726300519354368

Även Gustav Fridolin, språkrör på Miljöpartiet, är besviken. Han säger att det känns som att förlora en vän.

– Jag trodde vi stod starkare tillsammans i att Sverige ska vara ett land där vi inte låter den yttersta högern få inflytande, säger han i Expressen TV.

Men innebär det verkligen att SD får inflytande?

– Ska man förhandla innebär det att ge och ta och vi vet alla vad SD vill ta från Sverige: den grundläggande kärna i vad Sverige kan var när vi är som bäst, ett land där vi jobbar ihop och inte gör skillnad på varandra.

Fridolin tillägger:

– SD applåderar i dag men vi är många, som inte tror på det Sverige de tror på, som oroas av det här beskedet.

Jimmie Åkessons svar: Moget

SD:s partiledare Jimmie Åkesson däremot är nöjd. Han svarar på KD:s invit på Facebook:

”Klokt och moget resonerat av Ebba Busch Thor och KD. Ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form. Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella”, skriver han.

KD-profilen Sara Skyttedal, väntat toppnamn inför EU-valet, skriver på Twitter att beslutet innebär att partiet tar ansvar.

Liberalerna formulerar kraftig kritik på Twitter: 

https://twitter.com/liberalerna/status/1108722572802355200

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.