Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf och Sjöstedt i ordkrig om värnskatten på Twitter

I kväll möts alla partiledare i en direktsänd debatt i SVT:s Agenda.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett ordkrig har brutit ut mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets ledare kritiserar Centerledaren för att ha slopat värnskatten, varpå hon svarar på Twitter:

”Det var glasklart för Vänsterpartiet och dig att värnskatten skulle slopas 2020 när ni tryckte gult och släppte fram denna regering i januari”.

Nästa år tas värnskatten bort, som en följd av januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Värnskatten är en förhöjd statlig inkomstskatt, vars gräns under 2019 går vid en årsinkomst på 733 300 kronor.

Vänsterpartiet är stark motståndare till att den slopas.

I en debattartikel i Expressen skriver nu partiets ledare Jonas Sjöstedt att det är Annie Lööf som ”de rika männen i Danderyd och Djursholm” kan skicka ett tackkort till ”när de får ännu mer pengar att vältra sig i”.

Jonas Sjöstedt till Annie Lööf: ”Varför?”

”Socialdemokraterna har blivit ett parti för de rikaste. Ett samarbete med Annie Lööf och Centerpartiet om statsbudgeten är en garant för det. 73-punktsöverenskommelsen, som regeringssamarbetet bygger på, är i stora drag vad partiet gick till val på”, skriver Sjöstedt.

På Twitter frågar han sen Centerpartiets ledare:

”Varför denna satsning på rika män, Annie Lööf?”

Efter detta har ett ordkrig brutit ut. C-ledaren svarar på Twitter:

”Det var glasklart för Vänsterpartiet och dig att värnskatten skulle slopas 2020 när ni tryckte gult och släppte fram denna regering i januari. Centerpartiet har i budgetförhandlingarna fått igenom stora satsningar på landsbygden, integrationen, jämställdheten och miljön”.

Möts i debatt i ”Agenda” i SVT

Jonas Sjöstedt svarar sen att Centerpartiet ”för en politik för omfattande nedskärningar i skolan och vården” och anklagar partiet för att öka klyftan mellan landsbygden och storstäderna.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1183351940035633153

På söndagskvällen möts alla åtta partiers ledare i den direktsänd debatt i SVT:s ”Agenda”, inklusive Sjöstedt och Lööf.

”Vi får debattera ikväll. Jag kan konstatera att vi förstärker regioner och kommuner med miljarder, skolan, BUP och medarbetare inom välfärden. Vi ser till att landets kvinnojourer får fortsatt grundfinansiering (för det skulle försvunnit vid årsskiftet). Viktiga steg på vägen”, avslutar Centerpartiets ledare på Twitter.

Debatten sänds klockan 20 på SVT och i SVT Play. Expressen liverapporterar.

Ikväll är det partiledardebatt i SVT:s Agenda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.