Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lööf och Björklund oense i Nato-frågan

Annie Lööf. Foto: Sven Lindwall

Natofrågan splittrar alliansen.

Alla fyra partierna vill se en utredning om för- och nackdelar men Annie Lööf, C, ställer sig inte bakom FP-ledaren Jan Björklunds mål om ett svenskt medlemskap inom fyra år.

– Centerpartiet är skeptiska till ett Natomedlemskap. Däremot så tycker vi att det är viktigt att man går vidare för att få både för- och nackdelar med detta, säger hon.

Efter att M-ledaren Anna Kinberg Batra i sitt installationstal meddelade att hon vill att Sverige ska närma sig Nato vill nu samtliga allianspartier se en utredning. Som allianspartiernas främsta Nato-förespråkare går Folkpartiets Jan Björklund ett steg längre. Han vill se ett medlemskap inom fyra år, skrev han i en debattartikel i Expressen under måndagen. Regeringen har hittills gett kalla handen i frågan men utrikesminister Margot Wallström, S, bjöd under måndagen på en liten öppning.

– Allting måste man kunna diskutera, säger utrikesminister Margot Wallström till Expressen på söndagen.

Centerledaren Annie Lööf ställer sig bakom kravet på en utredning men inte FP-kravet på medlemskap inom fyra år.

Diskussion under våren

– Centerpartiet är skeptiska till ett Natomedlemskap. Däremot så tycker vi att det är viktigt att man går vidare för att få både för- och nackdelar med detta, säger hon.

– Nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap handlar om den historia och tradition som Sverige haft av att samarbeta väldigt nära Nato men att precis som Finland stå utanför för att på det sättet kunna ha en lite större självständighet. Fördelarna med ett Natomedlemskap är att vi i praktiken samarbetar väldigt nära Nato. Det enda som i stort sett är kvar är ett rent Natomedlemskap. I dag har vi erfarenhetsutbyten, utbildningsutbyten och vi gör gemensamma operationer utomlands på vissa områden, säger hon.

Partiet inleder under våren en intern diskussion om hur man ska förhålla sig till ett eventuellt medlemskap. Beslut väntas på Centerstämman i september.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!