Annie Lööf. Foto: Sven Lindwall
Annie Lööf. Foto: Sven Lindwall

Lööf och Björklund oense i Nato-frågan

Publicerad

Natofrågan splittrar alliansen.

Alla fyra partierna vill se en utredning om för- och nackdelar men Annie Lööf, C, ställer sig inte bakom FP-ledaren Jan Björklunds mål om ett svenskt medlemskap inom fyra år.

– Centerpartiet är skeptiska till ett Natomedlemskap. Däremot så tycker vi att det är viktigt att man går vidare för att få både för- och nackdelar med detta, säger hon.

Efter att M-ledaren Anna Kinberg Batra i sitt installationstal meddelade att hon vill att Sverige ska närma sig Nato vill nu samtliga allianspartier se en utredning. Som allianspartiernas främsta Nato-förespråkare går Folkpartiets Jan Björklund ett steg längre. Han vill se ett medlemskap inom fyra år, skrev han i en debattartikel i Expressen under måndagen. Regeringen har hittills gett kalla handen i frågan men utrikesminister Margot Wallström, S, bjöd under måndagen på en liten öppning.

– Allting måste man kunna diskutera, säger utrikesminister Margot Wallström till Expressen på söndagen.

Centerledaren Annie Lööf ställer sig bakom kravet på en utredning men inte FP-kravet på medlemskap inom fyra år.

Diskussion under våren

– Centerpartiet är skeptiska till ett Natomedlemskap. Däremot så tycker vi att det är viktigt att man går vidare för att få både för- och nackdelar med detta, säger hon.

– Nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap handlar om den historia och tradition som Sverige haft av att samarbeta väldigt nära Nato men att precis som Finland stå utanför för att på det sättet kunna ha en lite större självständighet. Fördelarna med ett Natomedlemskap är att vi i praktiken samarbetar väldigt nära Nato. Det enda som i stort sett är kvar är ett rent Natomedlemskap. I dag har vi erfarenhetsutbyten, utbildningsutbyten och vi gör gemensamma operationer utomlands på vissa områden, säger hon.

Partiet inleder under våren en intern diskussion om hur man ska förhålla sig till ett eventuellt medlemskap. Beslut väntas på Centerstämman i september.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag