Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf och Björklund bjuds in i regeringen

Magdalena Andersson (S) öppnar dörren för L och C.
Foto: Henrik Jansson
Isabella Lövin (MP) gjorde samma utspel i Expressens "Bara Politik".
Foto: Olle Sporrong

Regeringen är beredd att avbryta samarbetet med V och släppa in L och C i regeringen efter nästa val.

Efter utspelet från vice statsministern Isabella Lövin i Expressens "Bara Politik" säger nu statsminister Stefan Löfven samma sak.

– Jag tänker stå i mitten av svensk politik, säger han – vilket gjort Vänsterledaren Jonas Sjöstedt rasande.

När statsministern på torsdagseftermiddagen svarade på frågor i riksdagen hänvisade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till uttalandet som vice statsministern och MP-språkröret Isabella Lövin gjorde i gårdagens avsnitt av "Bara Politik" i Expressen TV, att "dagens blockpolitik är helt förlegad".

På frågan om Lövin kan tänka sig att sitta i regering med Annie Lööf och Jan Björklund efter nästa val, blev svaret:

– Ja, vi vill få igenom så mycket grön politik som vi kan, och jag tycker att det är beklagligt att de här partierna än så länge stängt dörren för att ens diskutera.

Det är en ärlig inbjudan från din sida till Centerpartiet och Liberalerna?

– Ja, jag tycker att dagens blockpolitik som den utmålas är helt förlegad.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt skrev på torsdagsmorgonen på Twitter:

"En röst på S 2018 blir en röst på Björklund och Lööf. Hellre privatisering och lönedumpning än välfärd och rättvisa?"

Och under torsdagseftermiddagen mötte han statsministern i riksdagen – och ställde frågan:

– Lövin verkar föredra att dela makten med borgerliga partier. Vad tycker statsministern?

Löfven: "Det är väljarna som avgör"

Stefan Löfven konstaterade då att det är väljarna som avgör.

– När väljarna har gjort sitt val är det vi som är partiledare som har ansvar att ta hand om det valresultatet. I slutändan finns då tre alternativ; antingen håller vi fast vid blocken, eller så får man vända sig till Sverigedemokraterna. Det tredje är ett blocköverskridande samarbete.

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) bjuds in i regeringen efter nästa val.
Foto: Olle Sporrong

Men Jonas Sjöstedt gav sig inte:

– Med Centerpartiet och Liberalerna blir det en politik med sänkta löner – vill du åt höger eller vänster?

Statsministern svarade:

– Det verkar som att det är ett självändamål för Jonas Sjöstedt att inte samarbeta över blockgränsen. Då får han stå för det. Jag har inte den positionen. Jag tänker stå i mitten av svensk politik. Här finns vi tillgängliga också vid ett besvärligt valresultat.


SE HELA GÅRDAGENS BARA POLITIK


Finansminister Magdalena Andersson: "Sverige skulle må bättre"

I en intervju med Nyheter24 på torsdagen bekräftade även finansminister Magdalena Andersson att detta är Socialdemokraternas linje.

– Sverige skulle må bättre av att vi kunde samarbeta över blockgränserna, där vi socialdemokrater och Miljöpartiet skulle kunna samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet efter nästa val, säger hon.

Jonas Sjöstedt är rasande.
Foto: Christian Örnberg

I en intervju för Expressen utvecklar Jonas Sjöstedt kritiken mot de nya beskeden från regeringsföreträdarna.

– Det här innebär att en röst på Socialdemokraterna eller på Miljöpartiet 2018 kan ge regeringsmakt till Annie Lööf och Jan Björklund, och det är en helt annan politik än i dag. För mig är det helt orimligt att man kan välja en politik som direkt drabbar Sveriges låginkomsttagare och gynnar de absolut rikaste i samhället.

Jonas Sjöstedt är förvånad över inbjudan till Liberalerna och Centerpartiet

Är du överraskad över att det här kommer nu?

– Ja, jag är förvånad. Nu säger de att de hellre vill samarbeta högerut, men vi vet ju att de rödgröna väljarna vill ha ett vänstersamarbete. De vill att vi ska infria löftena om en välfärd utan vinster. Det är helt enkelt omöjligt att göra med Liberalerna och Centerpartiet. När det gäller Miljöpartiet; att bedriva grön politik med Jan Björklund är som att bedriva feminism med Jimmie Åkesson. Det går inte. Det finns inte på kartan.

Vad kan skälet vara då?

– Så här kan det bli när man sätter det politiska maktspelet före politikens innehåll, när det är viktigare att behålla makten än att faktiskt se till att Sverige blir mer jämlikt och att vi får reformer som gör att vi får en välfärd att lita på. Jag tror att det handlar om det.

Hur påverkas er syn på samarbetet av det här?

– Vi är ett parti som håller våra löften. När vi har sagt att vi vill ta bort vinsterna ur välfärden så håller vi fast vid det. Vi stänger ingen dörr, men det är klart att när de öppet säger att de vill gå högerut – och till och med se borgerliga partier i regeringsställning – då funderar man ju på vart de är på väg någonstans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.