Sommarens bilbränder på flera platser runtom i Sverige fick regeringen att kalla till presskonferens förra veckan.
Inrikesminister Anders Ygeman, S, och justitieminister Morgan Johansson, S, meddelade att tuffare tag väntas.
Regeringen vill se över möjligheterna till: en snabbare rättsprocess, hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal, fotboja för ungdomar samt straffskärpning för skadegörelse.
Centerledaren Annie Lööf var snabb med att kritisera förslagen. Hon anser att det är för många översyner och utredningar i stället för konkreta förslag och fler poliser.
– Jag är besviken över att regeringen inte presenterade resursförstärkningar till polisen. Nu hade man chansen både i Stefan Löfvens sommartal men också tidigare under veckan då regeringen höll presskonferens, säger hon.
Bilbrännarna ska få jobba hos polisen
Lööf förväntar sig mer pengar till polisen i höstbudgeten som presenteras i september.
– Poliser vittnar om en oreda. Här måste polisledningen och ytterst regeringen och inrikesminister Anders Ygeman visa ledarskap, säger Lööf.
Nu går Centerpartiet vidare och föreslår ungdomstjänst hos polisen som straff för ungdomar mellan 15 och 17 år.
– Vi vill se till att de ungdomar som döms för stenkastning mot blåljuspersonal eller för att ha satt bilar i brand ska få avtjäna sin ungdomstjänst hos polis eller räddningstjänst om man är lämplig för det, säger Annie Lööf.
Straff och inblick hos polisen
Därmed ställer sig Centern bakom allianskollegorna i Moderaterna som i maj lade fram ett likartat förslag, när det gällde attacker mot blåljuspersonal.

Syftet är att straffa ungdomarna för brottet samtidigt som de också ska få möjlighet att se hur polis och räddningstjänst arbetar.
Många delar av polisens verksamhet kan vara olämplig för ungdomar att ta del av, vad tänker du att de ska göra?
– Vi har varit i kontakt med Polisförbundet och vi kommer att följa upp detta och i dialog med dem se vad det finns för lämpliga uppgifter. Det är klart att inte yrkeskriminella ska avtjäna ungdomstjänststraffet hos polis och räddningstjänst utan det handlar om ungdomar på glid som man har möjlighet att få på rätt bana, säger hon.
Polisens resurser är redan pressade, har de tid att ta hand om ungdomar på glid?
– När vi pratar med Polisförbundet välkomnar de förslaget men det måste ske med en resursförstärkning och det föreslår C med miljardbelopp. Det krävs också en lämplighetsbedömning, säger Lööf.
"Direkt olämpligt"
Liberalerna sågar Annie Lööfs förslag.
– Det är direkt olämpligt att kriminella ges access och insyn i samhällsviktiga funktioner och om vilka metoder och verktyg dessa verksamheter använder för dels inom räddningstjänsten men inte minst inom polisen som också är en säkerhetsklassad verksamhet i flera avseenden, säger partiets rättspolitiska talesperson Roger Haddad.
Och Polisförbundet är också kritiskt.
– Det är bra att Centern insett att det behövs kontaktytor mellan polis och ungdomar. Däremot är jag inte lika säker på att ungdomstjänst är den rätta vägen. I dag har vi en polisbrist som innebär att polisen tvingas till tuffa prioriteringar i den dagliga verksamheten. Att utöver det arbetsleda en ungdom som gör sin ungdomstjänst drar ytterligare resurser från polisarbetet, säger förbundsordförande Lena Nitz.
C har sedan tidigare föreslagit ytterligare 2,4 miljarder för fler poliser, mer pengar till utredningsverksamhet samt strängare straff. Förslaget om ungdomstjänst ska ingå i de 2,4 miljarderna.
Ungdomstjänsten som form infördes 2007 och är oavlönat arbete inom socialtjänstens regi. Det kan till exempel röra sig om städning eller butiksarbete. Syftet var att minska andelen som dömdes till ungdomsvård eller böter.
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har räddningstjänstens uttryckningar på bilbränder ökat sedan 1998, med den största ökningen mellan 2006 och 2010. Det säger dock ingenting om antalet bilar som brunnit, enligt Sveriges Radio.
Men polisens nationella operativa avdelning, NOA, har fått i uppdrag att ta fram en samlad lägesbild av bilbränderna.