Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf om Federleys sambo: ”Avskyvärda brott”

C-ledningen har tagit emot nya uppgifter om Federley.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett besked om EU-parlamentarikern Fredrick Federleys politiska framtid i Centerpartiet dröjer ett tag till, enligt partiledaren Annie Lööf.

Hon vidhåller att förtroendet för honom är skadat.

– Vi har ju fått uppgifter om att han har känt till vad hans tidigare närstående har gjort för avskyvärda brott under en längre tid och det är det som gör att förtroendet är skadat.

Nyligen blev det känt, bland annat genom sajten Stoppa Pressarna och Expressen, att en tidigare närstående till Federley dömts för grova sexbrott mot barn. I samband med det meddelade Federley själv i sociala medier att det som sades om den man han haft en relation med tyvärr stämde och att de nu hade gått skilda vägar. Han skulle ta paus från politiken ett tag och samla ihop sig eftersom han mår mycket dåligt psykiskt.

Besked dröjer

Strax efter klargjorde partisekreteraren Michael Arthursson och Annie Lööf att förtroendet för Federley, som också är andre vice ordförande i C och en av partiets mer kända namn, var skadat. Han hade inte informerat dem om att han en längre tid hade känt till sin tidigare närståendes domar.

Men ett besked om vad som väntar för Federley vad gäller framtiden i partiet kan dröja, uppger Annie Lööf för TT.

– Vi har ju fått uppgifter om att han har känt till vad hans tidigare närstående har gjort för avskyvärda brott under en längre tid och det är det som gör att förtroendet är skadat.

Hon säger att det i grunden är en sorglig och personlig tragedi för Federley, att han är sjukskriven och får vård för att komma på fötter igen. På fredagen har partiet möte i partistyrelsen, men det blir inga ytterligare besked då, enligt Lööf.

– Det kommer att vara en vanlig information om hur det ser ut. Sådana här ärenden hanteras i en mycket tight krets eftersom det rör känsliga uppgifter. Så det kommer inte att vara något beslut på fredag.

Komma tillbaka?

TT: Kan han komma tillbaka?

– Det är alldeles för tidigt att säga just nu, nu har vi fokus på att Fredrick ska komma på fötter och må bättre och så får vi ha de samtalen senare.

TT: När avgörs hans framtid? Är det ni eller han som avgör den?

– Vi har haft allvarliga samtal men det går helt enkelt inte att nu, på grund av stor psykisk ohälsa, föra de samtalen och absolut inte i medier.

Federley själv har hittills inte velat kommentera saken, utöver det inlägg han gjorde på Facebook när saken blev känd.

Fredrick Federley kände till domen mot tidigare sambon i juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.