Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens ilska efter misstänkta morden

Märta Stenevi kallar till partisamtal efter morden: ”Får inte bli partipolitisk pajkastning – är en fråga om liv och död”.
Annie Lööf.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Linköping misstänks en man i 40-årsåldern har mördat en kvinna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Märta Stenevi, MP.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Känner djupaste förakt för män som förnedrar, slår och mördar kvinnor", skriver Stefan Löfven på Facebook.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

På tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige, i flera fall är den misstänkte en man som de hade en relation till.

Nu kommer starka reaktioner från såväl politiker som rikspolischefen.

”Var är vrålet från samhället?” undrar C-ledaren Annie Lööf på Facebook.

Både statsminister Stefan Löfven (S) och M-ledaren Ulf Kristersson har skrivit om mäns våld mot kvinnor på Facebook. 

I torsdags dödades en kvinna i en gångtunnel vid tågstationen i Linköping, enligt uppgifter till Expressen med flera knivhugg i magen, underlivet och bröstet.

En man i 40-årsåldern – pappa till nio av kvinnans barn – sitter häktad misstänkt för mord.

Samma kväll hittades en kvinna i 20-årsåldern död i en bostad i Älta i Nacka kommun söder om Stockholm. Kort därefter greps en man, enligt Expressens uppgifter hennes pojkvän, misstänkt för dådet.

Lööf: ”Jag känner förakt”

Så sent som på lördagen avled en kvinna som hittats skadad utomhus i Alvesta. En 35-årig man är anhållen, men det är oklart om han hade en relation till kvinnan.

På Facebook reagerar Annie Lööf starkt:

Jag känner förakt mot dessa män som mördar, misshandlar och förnedrar kvinnor”, skriver C-ledaren.

Hon efterlyser också en skarpare reaktion från samhället. ”Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen?”, undrar Lööf i inlägget och skriver att hon vill se krafttag.

Vill ha samtal på partiledarnivå

I en kommentar till Expressen utvecklar Annie Lööf vilka åtgärder hon vill vidta:

Centerpartiet vill se höjda minimistraff för våld mot kvinnor, kriminalisering av kontrollerande beteende, mer resurser och ökad prioritering av mäns våld mot kvinnor”, skriver hon.

Också förändrade attityder krävs, menar hon.

Hemmet är den farligaste platsen för en kvinna, mäns svinaktiga beteende mot kvinnor går inte enbart att lagstifta bort. Vi måste alla se till att arbeta med förändrade normer och attityder mot de pojkar och män som har en snedvriden kvinnosyn”, skriver Lööf.

Lööf uppger även i inlägget att hon ”när som helst” är redo för partiledarsamtal i frågan.

Politiker reagerar

Annie Lööfs fråga har fått gensvar från politiker. Statsminister Stefan Löfven (S) skriver på Facebook att ”Det går inte att känna annat än djupaste förakt för de män som förnedrar, slår och mördar kvinnor.” och lovar att regeringen ”i närtid” kommer ”se över nya och fler åtgärder”. M-ledaren Ulf Kristersson skriver att han tänker på kvinnor som utsätts för våld av närstående män och skriver att hans parti vill höja straffen för den typen av brott. 

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) har reagerat på de misstänkta morden. I ett inlägg på Facebook skriver han att regeringen prioriterar två huvudfrågor i kriminalpolitiken ”Gängkriminaliteten och mäns våld mot kvinnor. Dessa prioriteringar är likvärdiga”.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi, MP, bjuder nu in till partisamtal och har under söndagen skickat ut en intresseförfrågan till partiledarkollegerna.

– Det här våldet pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar och det förtjänar samma allvar och samma resurser som mot gängkriminaliteten, säger hon till TT.

Rikspolischefen: ”Förfärligt”

Till TT säger rikspolischefen Anders Thornberg att polisen har en nollvision mot mäns våld mot kvinnor.

– Det här är förfärligt, det är synnerligen grova brott, säger han.

Poliserna som jobbar med mäns våld mot kvinnor ska få både stöd, uppskattning och status, förklarar han, men kan inte utlova högre löner till just de poliserna.

– De som arbetar med detta ska känna arbetsglädje och att ledningen står bakom dem. Det handlar inte bara om lön, säger han.

Thornberg understryker också att hela samhället måste arbeta tillsammans.

– Vi måste samverka, och vi måste förbättra vår del av samverkan. Alla är ansvariga för olika delar i kedjan. Det är samma som med gängbrottsligheten. Hela samhällets resurser krävs, säger han.

”Handlägger det nästan som snatteri”

Målsägarbiträdet Ulrika Rogland, som tidigare också arbetat som domare och åklagare är kritisk till hur rättsväsendet hanterar våld i nära relation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.