Lööf: "Jag kommer att granska bluffpolitiken"

Annie Lööf på Almedalscenen förra sommaren. I kväll är hon först ut av partiledarna att tala under årets Almedalsvecka.
Foto: Cornelia Nordström

Annie Lööf är första partiledare att tala på Almedalscenen.

Expressen kan berätta att Centerledaren kommer att sikta in sig på statsminister Stefan Löfvens hjärtefråga: Jobben.

– Det fungerar inte att klä upp gammal 90-talspolitik i bästa gåbortkostymen. Sverige behöver riktiga reformer som sänker kostnader för att jobba och växa som företag. Jag kommer i mitt tal i kväll att ta upp hur svarslös regeringen är när det kommer till Sveriges viktigaste framtidsfråga, säger Annie Lööf.

Centerpartiet öppnar i dag årets Almedalsvecka och Expressen kan redan nu berätta om en del av innehållet i Annie Lööfs tal i kväll. Centerledaren kommer att på flera punkter attackera regeringen och i synnerhet Stefan Löfven på jobbfrågan.

– Löfven pratar om jobb, jobb, jobb. Men när det kommer till kritan väljer han varje gång att höja skatterna på jobb, jobb, jobb. Till och med regeringens egna expertmyndighet, Finanspolitiska rådet, säger att regeringens politik kommer att minska sysselsättningen med upp till 30 000 människor. Jag kommer att granska bluffpolitiken, säger Annie Lööf.

Lööf väntas i talet anklaga statsministern för att försvåra för hantverkare i och med förändringen av rotavdraget från och med nästa år.

"Hotet mot jobben på landsbygden kommer att bestå eftersom Stefan Löfven kapar i rotavdraget och tycker att målaren utanför Haparanda i stället ska flytta till Stockholm och bygga bostäder."

Hård retorik

Centerledaren väntas vara hård i sin retorik och menar att regeringen i och med skattehöjningar och en höjning av ungdomsarbetsgivaravgiften utgör ett hot mot företagen. Praktikplatser för unga kallar hon för tröstpris.

Men också Miljöpartiet kommer att få en släng av sleven för att vara tillväxtfientliga.

– Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regering är något av en ohelig allians mot fler jobb och bättre miljö. Miljöpartiets idéer om nolltillväxt i kombination med Löfvens skattehöjningar på jobb och företagande är en giftig kombination som kommer föra Sverige bakåt i utvecklingen. Centerpartiet ska vara den skarpaste kritikern och granskaren av regeringens politik, säger Annie Lööf.

På uppåtgående

Centerpartiet är på uppåtgående i de senaste opinionsmätningarna. I Expressens/Demoskops senaste mätning för juni går partiet upp med 1,1 procent till 7,3 procent - en bra bit före alliansvännerna i KD och FP. En analys av Demoskopsmätningar under våren har visat att partiet framför allt går fram hos kvinnliga väljare.

Lööf kommer i sitt tal att lägga stor vikt på att föra fram sin politik på tre områden: Jobb, företagande och miljö.

Talet klockan 19 avslutar Centerpartiets dag i Almedalen som inleds tidigt i TV4:s "Nyhetsmorgon" och fortsätter med intervjuer i bland andra SVT och Sveriges Radio. 13:30 kommer Annie Lööf till Expressens valstuga för att frågas ut av politikreporter Niklas Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.