Lööf: "Han sätter makten framför allt"

Annie Lööf.

Annie Lööf blev "mycket överraskad" när Stefan Löfven utlyste nyval.

- Den analys man kan göra är att han sätter makten framför allt, säger hon nu i en stor intervju för Expressen.se.

Centerledaren avslöjar samtidigt nya detaljer om alliansens möte med Stefan Löfven i regeringshögkvarteret Rosenbad sent i tisdags kväll - och berättar att alliansens partisekreterare i morgon träffas för att lägga upp den gemensamma valrörelsen.

Bara ett par timmar efter tisdagens besked om att Sverigedemokraterna planerade att fälla regeringen i riksdagen kallade statsministern alliansens partiledare till ett möte i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Expressen.se kan nu avslöja att alliansledarna då krävde att Stefan Löfven bad om ursäkt och erkände att det var fel att bryta isär budgeten och bryta mot praxis som Socialdemokraterna gjorde förra året när alliansen lagt sin budget.

- Men det vägrade han att göra, berättar nu Centerledaren Annie Lööf.

Expressen.se mötte henne på torsdagen utanför riksdagens kammare.

Alliansen hade lösningen för Stefan Löfven - men han vägrade lyssna?

- Vi presenterade för honom att vi vill titta på statsministeromröstningarna. Socialdemokraterna har konsekvent valt att säga nej om man inte själv sitter i regeringen. Alliansen lade ner sina röster. Inför valet vägrade Stefan Löfven att göra så. Ett annat krav var att de skulle erkänna att det de gjorde förra året var fel - att man ska behandla en budget i sin helhet. Det vägrade han att göra.

- Vi kom med väldigt konkreta förslag till Stefan Löfven i förrgår natt, hävdar Annie Lööf.

Men inget som kunde räddat Löfven ur den här situationen?

- Nej, men däremot ville vi för framtiden säkerställa att man kan styra i minoritet. Vi hoppas nu att Stefan Löfven tar denna inbjudan så att vi har överenskommelser på plats inför nästa mandatperiod som börjar i april nästa år. Stefan Löfven bör ta sig en funderare på om han inte ska ta vår utsträckta hand.

"Han sätter makten framför allt"

Enligt Annie Lööf blev både hon och de andra alliansledarna överraskade när statsministern kom med beskedet om att han utlyser nyval.

- Den analys man kan göra av Stefan Löfven är att han sätter makten framför allt. Om han är en samarbetsman borde ett av förslagen kunna ha varit att låta alliansen, som fått igenom sin budget, bilda regering med Socialdemokraterna som stödparti. Då hade vi haft en regering som är erfaren, regeringsduglig och där vi har en bred majoritet. Men det har aldrig varit uppe på kartan för Stefan Löfven för han har varit mer intresserad av att sitta vid regeringsmakten än att hitta konstruktiva lösningar, och det har förvånat mig. Jag blev mycket överraskad.

Nu väntar valrörelse - och Annie Lööf är väl förberedd, hävdar hon.

- För Centerpartiets del kan vi konstatera att valrörelsen i höstas var en framgång. Vi stärkte oss i våra prioriterade frågor kring företag, miljö och landsbygds - så för oss handlar det om att bygga vidare på det framgångsreceptet.

- För alliansens del behöver vi givetvis uppdatera vårt valmanifest, för en stor del av det är ju nu Sveriges statsbudget. Vårt valmanifest genomförs ju nu i svensk politik. Därför behöver vi hitta vår agenda för de kommande åren.

Vill fokusera mer på små företag

Du pratade om alliansen 2.0 i Almedalen för ett par år sedan - är det nu dags för alliansen 3.0?

- Förnyelse bygger man inte kortsiktigt, utan det är ett långsiktigt arbete.

- Min analys är glasklar. Vi behöver ha en fördjupad jobblinje, vi behöver se till att fokusera än mer på dem som skapar jobben, nämligen de små företagen. Och vi behöver se till att ta fajten kring människors självbestämmande och valfrihet för det var när alliansen i valrörelsens slutskede samlade sig kring vikten av valfrihet och försvarade alternativen i välfärden som Jonas Sjöstedt pressades tillbaka i de här frågorna. Det behöver vi lära oss av och ta med oss in i den valrörelse vi nu är på väg in i.

Enligt Annie Lööf har alliansledarna inte planerat något gemensamt möte i morgon - men de träffas igen i början av nästa vecka.

- Men partisekreterarna har möte i morgon. Så vi förbereder både vår egen valrörelse och alliansens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.