Annie Lööf.
Annie Lööf.

Lööf: "Han sätter makten framför allt"

Publicerad

Annie Lööf blev "mycket överraskad" när Stefan Löfven utlyste nyval.

- Den analys man kan göra är att han sätter makten framför allt, säger hon nu i en stor intervju för Expressen.se.

Centerledaren avslöjar samtidigt nya detaljer om alliansens möte med Stefan Löfven i regeringshögkvarteret Rosenbad sent i tisdags kväll - och berättar att alliansens partisekreterare i morgon träffas för att lägga upp den gemensamma valrörelsen.

Bara ett par timmar efter tisdagens besked om att Sverigedemokraterna planerade att fälla regeringen i riksdagen kallade statsministern alliansens partiledare till ett möte i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Expressen.se kan nu avslöja att alliansledarna då krävde att Stefan Löfven bad om ursäkt och erkände att det var fel att bryta isär budgeten och bryta mot praxis som Socialdemokraterna gjorde förra året när alliansen lagt sin budget.

- Men det vägrade han att göra, berättar nu Centerledaren Annie Lööf.

Expressen.se mötte henne på torsdagen utanför riksdagens kammare.

Alliansen hade lösningen för Stefan Löfven - men han vägrade lyssna?

- Vi presenterade för honom att vi vill titta på statsministeromröstningarna. Socialdemokraterna har konsekvent valt att säga nej om man inte själv sitter i regeringen. Alliansen lade ner sina röster. Inför valet vägrade Stefan Löfven att göra så. Ett annat krav var att de skulle erkänna att det de gjorde förra året var fel - att man ska behandla en budget i sin helhet. Det vägrade han att göra.

- Vi kom med väldigt konkreta förslag till Stefan Löfven i förrgår natt, hävdar Annie Lööf.

Men inget som kunde räddat Löfven ur den här situationen?

- Nej, men däremot ville vi för framtiden säkerställa att man kan styra i minoritet. Vi hoppas nu att Stefan Löfven tar denna inbjudan så att vi har överenskommelser på plats inför nästa mandatperiod som börjar i april nästa år. Stefan Löfven bör ta sig en funderare på om han inte ska ta vår utsträckta hand.

"Han sätter makten framför allt"

Enligt Annie Lööf blev både hon och de andra alliansledarna överraskade när statsministern kom med beskedet om att han utlyser nyval.

- Den analys man kan göra av Stefan Löfven är att han sätter makten framför allt. Om han är en samarbetsman borde ett av förslagen kunna ha varit att låta alliansen, som fått igenom sin budget, bilda regering med Socialdemokraterna som stödparti. Då hade vi haft en regering som är erfaren, regeringsduglig och där vi har en bred majoritet. Men det har aldrig varit uppe på kartan för Stefan Löfven för han har varit mer intresserad av att sitta vid regeringsmakten än att hitta konstruktiva lösningar, och det har förvånat mig. Jag blev mycket överraskad.

Nu väntar valrörelse - och Annie Lööf är väl förberedd, hävdar hon.

- För Centerpartiets del kan vi konstatera att valrörelsen i höstas var en framgång. Vi stärkte oss i våra prioriterade frågor kring företag, miljö och landsbygds - så för oss handlar det om att bygga vidare på det framgångsreceptet.

- För alliansens del behöver vi givetvis uppdatera vårt valmanifest, för en stor del av det är ju nu Sveriges statsbudget. Vårt valmanifest genomförs ju nu i svensk politik. Därför behöver vi hitta vår agenda för de kommande åren.

Vill fokusera mer på små företag

Du pratade om alliansen 2.0 i Almedalen för ett par år sedan - är det nu dags för alliansen 3.0?

- Förnyelse bygger man inte kortsiktigt, utan det är ett långsiktigt arbete.

- Min analys är glasklar. Vi behöver ha en fördjupad jobblinje, vi behöver se till att fokusera än mer på dem som skapar jobben, nämligen de små företagen. Och vi behöver se till att ta fajten kring människors självbestämmande och valfrihet för det var när alliansen i valrörelsens slutskede samlade sig kring vikten av valfrihet och försvarade alternativen i välfärden som Jonas Sjöstedt pressades tillbaka i de här frågorna. Det behöver vi lära oss av och ta med oss in i den valrörelse vi nu är på väg in i.

Enligt Annie Lööf har alliansledarna inte planerat något gemensamt möte i morgon - men de träffas igen i början av nästa vecka.

- Men partisekreterarna har möte i morgon. Så vi förbereder både vår egen valrörelse och alliansens.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag