Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf: "Frestar på att vara ett öppet parti"

Striden inom Centerpartiet kommer att fortsätta in på stämman i mars.

Det tror Fredrick Federley – en av de medlemmar som varit med och tagit fram det omstridda förslaget till nytt idéprogram som skakar partiledaren Annie Lööf.

– Det frestar på att vara ett öppet parti, sa Annie Lööf i SVT på fredagsmorgonen.

Förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet har lett till en häftig debatt inom partiet.

Partiledaren Annie Lööf tvingades tillslut avbryta sin semester och resa hem till Sverige för att försöka återfå kontrollen.

På fredagen skriver Annie Lööf på DN Debatt.


Annie Lööf i SVT på fredagsmorgonen.

Där försöker partiledaren tona ner de delar av idéprogrammet som väckt mest upprördhet – månggifte, förändrad arvsrätt och skolplikt.

"En punkt nås då ett slags streck måste dras i debatten för att inte oklarhet ska skapas om vart Centerpartiet står", skriver Annie Lööf.

"Maximala chanser"

Annie Lööf slår sedan fast att Centerpartiet är ett liberalt parti.

"Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala chanser i livet, att utjämna de orättvisor som arv och uppväxt skapat", skriver Annie Lööf.

De senaste dagarna har kritiken mot idéprogrammet varit hård och Fredrick Federley, riksdagsledamot och partistyrelsemedlem som varit med och tagit fram förslaget till nytt idéprogram, säger till Dagens Nyheter att han inte tror att debatten är över.

– Striden kommer att fortsätta in på stämman. Så blir det, säger Fredrick Federley till DN.

På fredagsmorgonen frågades Annie Lööf ut i SVT. Hon fick då en fråga om Fredrick Federleys kommentar.

– Jag är övertygad om att de 530 ombuden som samlas i mars kommer att fatta beslut om ett riktigt bra idéprogram. Vi är ett parti med högt i tak. Det frestar på att vara ett öppet parti, svarade Annie Lööf

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.