Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf: "Det som Söder sagt är vedervärdigt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf.
Foto: Nike Mekibes

Nu stämmer Centerledaren Annie Lööf in i kritiken mot Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare och riksdagens andre vice talman.

I en intervju i DN i helgen ifrågasatte Björn Söder att judar och samer är svenskar.

– Det som Björn Söder sagt är vedervärdigt och jag hoppas nu att den här bruna fasaden som syns påverkar deras valresultat negativt, säger Annie Lööf.

Kritikerstormen växer nu mot Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare och riksdagens andre vice talman.

I en intervju som publicerades i Dagens Nyheter i går frågade journalisten Niklas Orrenius Björn Söder vad han menar när han talar om att Sverige har människor från ”andra nationer” boende i Sverige.

– Ja. Det finns exempelvis människor som tillhör den samiska eller den judiska nationen i Sverige, svarade Björn Söder.

Niklas Orrenius frågade då: Kan man inte vara både jude och svensk, samtidigt?

–  Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid, svarade Björn Söder.

"Du är inte min talman"

Uttalandet har väckt starka reaktioner.

Roger Haddad, FP, kritiserade Söder i under en riksdagsdebatt när Björn Söder var talman.

Rossana Dinamarca, V, gick emot seden att kalla Björn Söder för "herr talman" i kammaren.

– Du är inte min talman, sa hon, enligt TT.

Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, anser att det är olämpligt av Söder att uttrycka sig som han gjorde, i egenskap av vice talman.

– Jag tycker att talmännen ska representera Sverige på ett bra sätt. Det innefattar hela Sverige och alla som bor i Sverige, säger Eneroth till TT.

Annie Lööf, som höll sitt jultal i Gamla stan i Stockholm vid lunchtid, berättade på pressträffen efteråt att hon tyckte att de svar som Björn Söder gav i DN var "hårresande".

– Jag tycker att det som Björn Söder sagt är vedervärdigt och jag hoppas nu att den här bruna fasaden som syns påverkar deras valresultat negativt, säger Annie Lööf.

Vid 14-tiden kommenterade även Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas vikarierande partiledare, debatten kring Björns Söders uttalande i Niklas Orrenius artikel i ett inlägg på Facebook.

"Horribelt uttryck"

"De nationella minoriteterna är naturligtvis svenska i bemärkelsen att de är svenska medborgare med samma självklara rättigheter som alla andra. Men själva anledningen till att individer som har de här identiteterna och tillhör de här kulturerna har en särskild lagreglerad status är ju att de tillhör andra folk än det svenska folket. För att få rösta i valet till Sametinget måste man bevisa att man tillhör det samiska och inte det svenska folket. Jag skulle inte få rösta i Sametinget.. Sedan är det säkert så att enskilda individer i de nationella minoriteterna, som bott här väldigt länge, vid sidan av sin ursprungsidentitet också har en stark svensk kulturell identitet", skriver Mattias Karlsson.

Enligt Annie Lööf avslöjar Björn Söders uttalande vilka Sverigedemokraterna är i grunden.

– Det är ett horribelt uttryck från Björn Söder. Det är olämpligt, det är ovärdigt. Men detta visar vilka Sverigedemokraterna är i grunden, säger hon.

"Inte lämpligt"

Men Annie Lööf vill inte gå så långt att hon kräver att Björn Söder avgår eller att Sverigedemokraterna fråntas den vice talsmansposten.

– Vi har en ordning i Sverige som innebär att det tredje största partiet har den vice talsmansposten. Jag är djupt bekymrad, säger hon vid pressträffen.

Inte heller Socialdemokraterna ser någon formell möjlighet att få Björn Söder avsatt.

Däremot uppmanar Eneroth Söder att själv tänka över om han ska fortsätta som talman.

– Det är ett extraval den 22 mars, och efter det ska det väljas nya talmän. Jag tycker att det här visar att han med den typen av uttalanden inte är lämplig för uppdraget, säger Eneroth till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.