ANNIE-ANSEN. När denna bild togs kändes Annie Lööf som Alliansens starkaste företrädare och just Annieansen som ordet för dagen. Nu är det inte riktigs så längre. Vem som är mest tongivande för ögonblicket är det ingen idé att försöka slå fast, för i nästa ögonblick har allt ändrats igen.. Foto: Cornelia Nordström Foto: Cornelia Nordström
ANNIE-ANSEN. När denna bild togs kändes Annie Lööf som Alliansens starkaste företrädare och just Annieansen som ordet för dagen. Nu är det inte riktigs så längre. Vem som är mest tongivande för ögonblicket är det ingen idé att försöka slå fast, för i nästa ögonblick har allt ändrats igen.. Foto: Cornelia Nordström Foto: Cornelia Nordström

Lööf: Bra med kvinnor som tar makten

Publicerad

Alliansen är inte vad den en gång varit. Inte ens vad den var alldeles nyss, då Annie Lööf tycktes vara dess nyaste och mest självklara ledare.

Nu verkar hon snarast på väg att bli den i gänget som är äldst på partiledarposten. Och i stället för att vara den enda kvinnan i allianstoppen så står det väl inte på förrän alla fyra ledarna där är kvinnor.

Anna Kinberg-Batra, Acko Ankarberg / Ebba Busch Thor, Birgitta Ohlsson. Och Annie Lööf. Otroligt är det inte.

Det var ett bra tag sen vi möttes, Annie Lööf och jag. Sedan dess har politisk turbulens rått. Den ena frågan efter den andra som jag då ställde har blivit förlegad, nya har mejlats och det i flera omgångar.

Även svaren har kommit mejlledes, för det har hela tiden varit bråttom.

Bland annat därför har dessa svar blivit mer än lovligt fyrkantiga och liksom nästan utan anknytning till den ställda frågan. Såsom politikersvar ofta tenderar att bli.

Sammanfattningsvis visade sig detta alltså bli en intervju med förhinder. En nästintill icke-intervju.

Annie Lööf, när vi möttes var du alliansens enda kvinnliga partiledare, snart kommer det nog inte att finnas en enda man kvar i toppen. Vad har hänt? Har jobbet förlorat sin status?

- Blir det så tror jag att den viktiga effekten av det här är att vi visar att det går att ta ledarroller utan kvotering och vi kan inspirera andra kvinnor att sikta mot toppen.

- Jag jobbar bra med både kvinnor och män, men jag tycker att det är bra med kvinnor som tar makten i politiken och näringslivet.

Det käbbel som utbröt vid regeringsskiftet var ytterst tröttsamt. Du var en av dem som käbblade mest. Inser du att det kan ha spätt på politikerföraktet?

- Jag kan förstå känslan hos folk som undrar vad politikerna håller på med. Men vi kan inte stödja en S-regering som vill regera med en politik som går på tvärs med den politik vi vill föra.

Lättnaden var på sina håll stor över att extravalet blev inställt. Men Anna K-B fick skäll av gamla M-ledare som Ulf Adelsohn och Carl Bildt. Har Maud Olofsson eller Olof Johansson också muttrat?

- Från våra egna medlemmar har vi framför allt fått positiva reaktioner. De tycker att vi tagit ansvar för den givna situationen och att vi säkrat upp långsiktiga spelregler för hur regeringar i minoritet ska kunna regera.

Hur har din personliga maktposition ändrats jämfört med hur den var för några månader sen? Mer eller mindre makt för dig?

- Som politiker är det viktigt att ta ansvar för landets bästa, det tror jag förväntas och uppskattas av människor. Jag kommer fortsätta vara en tydlig oppositionspolitiker.

Hur var det för en vinnarskalle som dig att förlora makten efter valet? Svider det än?

- Det var tufft. Men Centerpartiet kom i en så bra position ändå, vi minskade minst i alliansen.

Hade du trott att ni skulle kunna återta regeringsmakten nu?

- Ett extra val är inget jag önskade men inte heller något jag räds över. Vi var rustade för att möta väljarna i vår.

"Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna", sa du 2013. Ett uttalande du nu fått äta upp. Vilken högersko ämnar du tillreda?

- Nej, det där stämmer helt enkelt inte. Vi har kommit överens om formen för hur Sverige ska kunna regeras i minoritet oavsett regering. Socialdemokraterna har alltså gått med på alliansens förslag. Att då säga att vi nu skulle vara ett stödhjul till S innebär att man inte har förstått innebörden av decemberöverenskommelsen.

Centern står höger om Moderaterna hävdar många. Gör den det, ja eller nej?

- Centerpartiet är ett grönt och socialliberalt parti. Vi är väldigt trygga i vår politik.

Men du är eller är på väg att bli vår Margaret Thatcher, eller hur?

- Nej.

Du är, vad jag förstår, urtypen för en duktig flicka. Vad skulle hända om du inte fick prestera?

- Jag skulle tycka att det var tråkigt. Jag gillar att bocka av saker, att göra checklistor och sortera. Jag är en ganska strukturerad typ.

Och en politisk broiler, även om du ofta framhållit att du varit barista i London. Blev du politiker för att vara din politiska pappa till lags?

- Absolut inte. Det var ett självständigt beslut. Sen har jag en juristexamen också, min civila identitet är och förblir jurist.

Du är alltid mycket välklädd och lyckas till och med vara välmålad om naglarna. Har du en kläd- och nagelcoach utöver den ledarskapscoach du brukar träffa?

- Naglarna målar jag till Agenda varje söndagskväll. Och kläder köper jag själv, för att det är roligt och ett sätt att koppla av.

Det var inte länge sen det hackades på dig hela tiden. Har du något att säga till Alice Bah Kuhnke om hur unga kvinnor med makt bemöts?

- Till exempel just så här. Gustav Fridolin får aldrig frågor om hur det är att vara ung kille med makt och ändå är vi lika gamla. Men jag får dem, även sen jag varit ett decennium i svensk politik, i den internationella i många år och de tre senaste som departementschef, minister och partiledare.

- Den först fråga jag fick när jag blev partiledare var: "Men Gud, vill du inte skaffa barn och familj?" Den skulle aldrig ha ställts till en man i samma ålder när han tagit sig an ett sådant ledarskap.

- Jag skulle vilja ge ett råd, inte bara till kvinnliga ministrar utan till alla tjejer: Våga tro på er själva!

Hur fick du din självkänsla? Borde du inte snarare ha missat något genom att inte gå på dagis eller fritis utan var hemma hos farmor på gården i stället?

- Jag träffade kompisar ändå. Men jag fick följa med i lagården och baka med farmor och vara ute i skogen och plocka svamp och lingon. Möjligen har någon klassisk barnvisa gått mig förbi.

Om du får barn, hur gör du då?

- Jag har ingen släkt i Stockholm, den dag jag får möjlighet att skaffa barn kommer jag givetvis att använda mig av förskolor och fritis.

Annie-ansen var ett fyndigt ord som något PR-snille i ditt parti myntade. Men finns det inte en risk för att det blir Anna-ansen nu i stället?

- Jag hoppas att det blir alliansen, med fyra starka partiledare.

Fast, ärligt talat, är inte lantisar smartare än stadsbor?

- Alltså, jag bor ju i stan också numera. Jag tror att smartheten finns överallt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag