Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lönnmördare? Nej, vi är bara ryska turister

Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov utpekas för nervgiftattacken i Salisbury. De säger nu i en rysk intervju att de bara var där som turister. Foto: AP / TT
De två ryssarna fångades på flera övervakningsbilder i Salisbury. Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE
Här på City Stay Hotel i London bodde ryssarna. Brittisk polis har funnit spår av nervgiftet Novitjok där.Foto: GUSTAVO VALIENTE / I-IMAGES / POLARIS
Sergej Skripal hade arbetat för britterna som dubbelagent. Han förgiftades med nervgift i mars i år, men överlevde.Foto: POLARIS/ ANDY ADAMS
Det var katedralen i Salisbury som lockade de båda misstänkta ryssarna, hävdar de.

Så vet vi då vad ryssarna Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov gjorde i Salisbury.

De var där för att titta på den berömda katedralen med sin 123 meter höga spira, förstås.

De hade bara lite otur med vädret.

Det är Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov som de brittiska myndigheterna pekar ut som de två ryska agenter som genomförde nervgiftattacken mot Sergej Skripal och dennes dotter i mars.

Britterna har bland annat publicerat övervakningsbilder från Salisbury på de två männen i närheten av Skripals hus. De anlände till London från Moskva den 2 mars och flög hem den 4 mars, samma dag som paret Skripal kollapsade på en bänk i Salisbury.

Rysslands president Vladimir Putin nekar till all inblandning och uppmanade i tisdags de två ryssarna att ge sig till känna. Och vips blev de intervjuade av TV-kanalen Russia Todays chefredaktör Margarita Simonjan.

– En vän hade rekommenderat att vi skulle besöka denna underbara stad, förklarade Alexander Petrov som också bedyrade att det är hans riktiga namn.

 

Efterlysningsbilden som britterna publicerade på Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov.Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE

Han nämnde speciellt katedralen i staden med sin spira och medeltida klocka. Men vädret var så uselt när de for dit den 3 mars (det stämmer onekligen) så de reste hem till London igen och återvände dagen efter.

Britterna menar att den första resan var en rekognoseringstur och att de när de återvände dagen efter placerade det dödliga nervgiftet Novitjok på Skripals ytterdörr.

Giftet smugglades in i parfymflaska

Nervgiftet tros ha smugglats in i en parfymflaska. Den hittades senare i en sopcontainer och en brittisk kvinna avled sedan hon öppnat den.

Petrov och Bosjirov säger att de är konsulter i sportnäringsbranschen. Ett syfte med resan var också att leta nya produkter, säger de. Och de fnyser åt parfymflaskan de påstås ha smugglat in nervgiftet i.

– Tror du inte att det skulle se ganska dumt ut för två heterosexuella killar att bära kvinnoparfym med sig? undrar Ruslan Bosjirov i intervjun.

Deras nekanden lär inte övertyga så särskilt många i Storbritannien, men hemma i Ryssland lär budskapet gå hem bättre. Många ryssar är också övertygade om att landet inte hade något att göra med nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över Ukraina sommaren 2014. 

Frågan som inte ställdes

Ja, Vladimir Putin nekade i början även att det var ryska trupper som agerade  på Krim 2014.

Men även Maragarita Simonjan förefaller skeptisk till en del av Petrovs och Bosjirovs svar i intervjun. En fråga ställde hon dock inte.

Hur kan det komma sig att den brittiska polisen fann spår av nervgiftet Novitjock i de bägge ryssarnas hotellrum i London?

 

På jakt efter nervgift. Här på en bänk i Salisbury förgiftades Sergej Skripal och hans dotter i mars.Foto: ANDREW MATTHEWS / AP/ TT