Ett parallellt samhälle växer fram

Publicerad: 2016-06-29

Norsborg. Ett parallellt samhälle växer fram i norra Botkyrka.

I centrum säljer langare hasch helt öppet.

Men under ytan finns mäktigare brottslighet, och familjer i maffialiknande strukturer.

Botkyrka
Publicerad: 2016-06-30
Text: Federico Moreno
Foto: Anna-Karin Nilsson
Rosin Naoum på gudstjänst i Syrianska Ortodoxa kyrkan i Norsborg. Foto: Anna-Karin Nilsson

I början på 2000-talet var Norsborgs centrum ett lovande litet köpcenter.

Kommunen sålde verksamheten till syrianska föreningar.

Kanske kunde gruppen, väl förankrad i området, gynna integrationen.

Framtiden såg ljus ut.

Den nye chefen över centrumet var en respekterad man vid namn Halef Halef, som också ledde lokala S:t Petrus & Paulus syrisk-ortodoxa kyrka.

Områdets andra kyrka, S:t Georgis, närmade sig också makten. En av dess ledare, vid namn Edip Noyan, tog snart över Moderaterna i Botkyrka. Och blev snart invald i riksdagen.

Inget kunde väl gå fel.

Men centrumet har låtits förfalla och förvandlats till en plats där hasch säljs öppet och unga rekryteras till kriminalitet.

Edip Noyan har uteslutits ur Moderaterna.

Och Halef Halef dömdes i början av juni till flera års fängelse.

Våren 2016

Vit rök lyfter mot himlen i en rak ström från pappersbruket Crane AB.

Det är här alla svenska sedlar tillverkas. I Botkyrka. Den fattigaste av Stockholms tjugosex kommuner, med områden där invånarnas förväntade livslängd är så låg i jämförelse med boende i rikare delar att det kan jämföras med skillnaden mellan Öst- och Västeuropa.

Röken som svävar upp från skorstenen syns på långt håll.

Vi sköter våra affärer och stör ingen som inte stör våra affärer.

I kommundelen Hallunda-Norsborg, tjugotvå minuter från pengafabriken med kollektivtrafik, står killar i 17-25-årsåldern och räknar pengar vid centrumets ena ingång. Kontanter som de har fått in vid försäljning av hasch.

– Vi sköter våra affärer och stör ingen som inte stör våra affärer, säger en lång kille i tjugoårsåldern och stoppar in sedlar i en svart magväska.

19 000 individer bor i delområdet Hallunda-Norsborg i norra Botkyrka. Var och en med sin historia, sitt perspektiv. Medelinkomsten är 206 300 kronor om året (170 000 i södra Norsborg, 312 000 i Stockholms län). Bara 13,5 procent av invånarna har en eftergymnasial utbildning. Foto: Anna-Karin Nilsson

Inne i puben står Sabina Rau och räknar dagens kassa. Som hon har gjort många gånger de senaste fjorton åren hon arbetat i centrumet. Men sedlarna blir allt färre, dag för dag. Och nu har bankomaten plockats bort.

Numera har Arameiska Syrianska föreningen, som är en av centrumets ägare, två lokaler här. En där män brukar umgås och en där kvinnor har sina aktiviteter. En egypitsk koptisk-ortodox kyrka ligger mellan pizzerian och en libanesisk restaurang.

Ägarna har låtit centrumet förfalla.

– Det var massor med folk här förr. Som vilket centrum som helst. Vi hade frukt och grönsaksstånd ute. Då fanns inte föreningarna. Det var mycket ruljans, säger Sabina Rau.

Norsborg är på många sätt ett område där staten lämnat walkover.

Förra sommaren fanns knappt poliser i området. Det var fritt fram för rekrytering av ungdomar till kriminella nätverk. På hösten ledde polisens stora omorganisering och ett höjt terrorhot till att blåljuspersonal blev ännu mer frånvarande.

Centrumet ligger intryckt mellan höga åttavåningshus på ena sidan och tunnelbanestationen vid en bergsvägg på den andra sidan.

Byggnaden är låg, i ljusblå och grå cement.

Utanför står två män och hetsar en kamphund.

Flera av skyltarna är trasiga. Lysrören är det enda som syns.

Tidigare i år brann bilar varje vecka på den stenlagda parkeringen mitt emot.

Polisen utsattes för stenkastare.

Tjugo anmälningar gjordes till socialtjänsten.

I december kallade Karsby International School i Norsborg in polis och väktare då man upptäckt att elever var på väg att dras in i kriminalitet. Tjugo anmälningar gjordes till socialtjänsten. I några fall handlade det om elever så långt ner i åldrarna som i årskurs tre. Barn som varit inblandade i brott som misshandel, hot, inbrott. Enligt rektorn hängde allt ihop med den öppna drogförsäljningen i centrum.

På ytan var langarna i Norsborgs Centrum områdets stora problem.

Men samtidigt som köpcentret läts förfalla började polisen avlyssna centrumets chef Halef Halefs telefon.

En särskild polisinsats mot ledare inom den syriansk-assyriska gruppen i Botkyrka och Södertälje, som de senaste åren gällt mord, utpressning, narkotikasmuggling och pengatvätt, riktade nu fokus på chefen för Norsborgs Centrum som misstänktes för systematisk, ekonomisk brottslighet.

Det finns många skäl till att Halef Halef har varit respekterad bland många i Norsborg. Han var med om att starta fotbollslaget Syrianska FF och byggde upp kyrkan när syrianer och assyrier kom till Sverige för ungefär 40 år sedan.

Halef har länge varit en av de mäktiga syrianska familjerna i Sverige som styr den syrianska rörelsens institutioner, fotbollsklubb och tv-station. Generellt har medlemmar från de stora familjerna suttit vid makten.

Senaste tio åren har Halef Halef, förutom att vara vd för Norsborg Centrum och styrelseordförande i kyrkan, även varit ordförande för ett av två kyrkostift, Patriarkala ställföreträdarskapet, med tjugotvå kyrkor över landet.

Han är mannen med socialt och ekonomiskt kapital och koll på allt.

Halef Halef meddelar via sin advokat att han inte är intresserad av att svara på Expressens frågor.

Hallunda-Norsborg präglas av syrianer.

Norsborg är på många sätt ett område där staten lämnat walkover. S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka har blivit ett av kommunens maktcentrum. Foto: Anna-Karin Nilsson

På gångpromenad från Norsborg Centrum ligger S:t Paulus & Petrus syrisk-ortodoxa kyrka i rött tegel med guldfärgade kupoler.

För många syrianer är kyrkan en institution att lita på i en otrygg värld. Än i dag drivs folkgruppen i väg från Syrien och Irak. I Sverige är kyrkan ofta den sammanhållande länken som garanterar att kulturen lever vidare.

Församlingen sjunger på klassisk arameiska. På en duk längst fram projiceras texten även på arabiska och svenska.

”Jag hörde Paulus, den salige aposteln, säga: 'Om någon kommer till er och predikar i strid med vad jag har predikat, ska församlingen utesluta honom, om det än vore en ängel från himlen'.”

Till vänster om ingången finns en stor festlokal där fyra kostymklädda män sitter och pratar vid ett bord. Till höger pågår gudstjänsten i en kyrkosal med mörkbruna bänkar i tre rader, stora ljuskronor och ett fönster i taket varifrån solljuset strålar in.

En diakon klädd i vit dräkt med gulrött band står på podiet med röda gardiner bakom sig och sjunger. Kyrkobesökarna och en kvinnokör som står på ovanvåningen sjunger med.

Kyrkan är ett exempel på hur syrianer i Norsborg tagit kontroll över sin egen situation.

Ingen annan kommun i landet har så stor andel befolkning med utländsk bakgrund som Botkyrka: 56,4 procent av kommunens 90 000 invånare.

Kyrkan är ett exempel på hur syrianer i Norsborg tagit kontroll över sin egen situation. I ett samhälle där människor med utländsk bakgrund diskrimineras på arbetsmarknaden har kyrkan och föreningarna en stor påverkan på många invånare. I kyrkan hjälps man åt och konflikter blir lösta internt.

De senaste åren har ledare i de stora syriansk-assyriska familjerna i norra Botkyrka flyttat fram sina positioner för att befästa sin makt. Från kyrkan, föreningslivet och affärerna. In i de politiska rummen.

På 2000-talet tog sig en av ledarna i Hallunda-Norsborg-kyrkan S:t Georgis, på gångavstånd från centrumet, hela vägen in i riksdagen. Och det skedde med hjälp av familjen.

Moderaternas årsmöten i Botkyrka brukar locka femtio personer. En vårkväll 2013 hade man därför beställt fika för ungefär det antalet.

Mycket riktigt hade ett fyrtiotal partimedlemmar hittat till Tumbascenen där mötet strax skulle börja. Men så hände något som ingen dittills hade sett i Botkyrkamoderaternas historia.

Under omröstningarna stod en person längst fram och visade resten hur de skulle rösta.

Omkring hundrafemtio människor anlände till mötet, ditkörda i förhyrda bussar.

Ingen engagerad moderat hade sett dem tidigare. Varken på möten, debatter eller kampanjer. En del av dem kunde inte svenska.

Under omröstningarna stod en person längst fram och visade resten hur de skulle rösta.

Årsmötet, som brukar ta ungefär en timme med fika, pågick nu i sex timmar.

När mötet var över hade Moderaternas ansikte utåt i kommunen, Jimmy Baker, röstats bort från sin plats i partistyrelsen.

En ny ordförande röstades fram: Edip Noyan. Ett stort antal av de som bussats till årsmötet var släktingar till honom som bor i norra Botkyrka. Andra var medlemmar i S:t Georgis syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda-Norsborg där han satt i styrelsen och var ansvarig för ekonomin.

Rösterna kom från bland andra flera av hans bröder och ett femtiotal vuxna familjemedlemmar.

Edip Noyan var känd för att ha åkt hiss i personvalet 2002. Med 244 personkryss i Botkyrkas norra valkrets och 55 i söder tog han ett av partiets nio mandat i kommunfullmäktige. Rösterna kom från bland andra flera av hans bröder och ett femtiotal vuxna familjemedlemmar.

Demokratin i Sverige bygger på ett starkt lokalt styre. Det gör att invånarna kommer närmare makten, och vice versa.

Kanske gör det demokratin mer levande. Men också mer sårbar.

För Jimmy Baker kom kuppen inte helt som en överraskning. Bara några kvällar innan hade han fått ett sent telefonsamtal. Den som ringde tillhörde ett annat parti. ”Ni kommer få ett bråkigt årsmöte. Förbered dig på att det kommer bli stökigt”.

Det fanns uppgifter om att Edip Noyan och hans falang i norra Botkyrka ville få bort dem som stod i deras väg.

Planen var att ta makten över partiet, för att kunna bestämma vilka som skulle vara kandidater i valet 2014.

Nu väntade en turbulent tid i kommunhuset.

I april i år besöker inrikesminister Anders Ygeman (S) Norsborgs centrum.

Han skjutsas runt i en polisbil.

Ministern äter tabbouleh, hummus och kibbe på den libanesiska restaurangen, med fönster mot parkeringen.

Efteråt är det dags att åka vidare. Då upptäcks att polisbilen, som varit parkerad i närheten, fått däcken sönderskurna. Radiobilen får bärgas i väg och ministern tvingas vänta på en annan polisbil.

Pubägaren Fuat Uncu lutar sig över bardisken. Puben har rödbrun inredning och höga barstolar. Glas hänger ovanför baren.

– De har bränt två av mina bilar. Min kompanjon har fått tre bilar brända, säger han.

Norsborgs centrum är så nedgånget att Botkyrka kommun försökt köpa upp det i flera år.

Ägarna har inte velat sälja.

1999 köptes centrumet av tre organisationer. Syrianska riksförbundet, Syrianska ungdomsförbundet och Arameisk-Syrianska kultur- och idrottsföreningen. De tog över efter fastighetsbolagen Botkyrkabyggen och Länsfastigheter.

När vi befinner oss i Norsborg driver polisen spaningsverksamhet för att kartlägga den öppna knarklangningen i området.

Men under våren har Botkyrkapolisen siktet på att få bort en annan, närliggande öppen narkotikaförsäljning, i Fittja.

– En gång ringde jag polisen när omkring femton killar stod här och rökte på. Tillsynslagen säger att jag måste agera. Två civilare kom, jag såg dem. De kollade, såg ett helt gäng, och vände härifrån, minns Fuat Uncu.

"De har bränt två av mina bilar. Min kompanjon har fått tre bilar brända," berättar pubägaren Fuat Uncu. Foto: Anna-Karin Nilsson

Han rycker uppgivet på axlarna och tar en klunk kaffe ur en plastmugg.

– Sedan kommer polisen ibland i buss. Åtta, nio poliser som leker allan ballan. Jag hade varit fräck om jag var polis. Plockat upp dem och släppt ut dem nakna i Uppsala. ”Så får vi inte göra”, säger poliserna. Men så som de kriminella gör här får man väl inte heller göra, min vän?

Fuat Uncu pekar mot huvudingången.

– Vissa som har affär här vågar inte gå ut via huvudingången. De går ut via baksidan. Vad är det här, om man inte ens vågar gå ut genom huvudentrén?

Att det förekommer konflikter, allianser och svek inom politiken är inte ovanligt. Men det här var något annat, säger Jimmy Baker när han pratar om den interna konflikten inom Moderaterna i Botkyrka.

– Det är naturligt att människor vill efterträda mig. Att andra i partiet vill ha min position. Det hör till den demokratiska processen. Men här handlade det om något annat, de ville ha politiskt inflytande utan att nödvändigtvis dela partiets idéer och värdegrund.

På möten kunde medlemmar i Noyan-falangen uttrycka att kommunen motarbetade dem för att de inte fick bygglov på vissa fastigheter. De ville in i nämnderna för att se till att deras vänner och släktingar skulle få bygglov, hävdar olika källor inom Moderaterna. På ett kommunstyrelsesammanträde försökte en medlem i falangen kringgå regelverk för att Noyan skulle få beviljad detaljplaneändring och kunna bygga på mark som han ägde i Norsborg, hävdar personer som var där.

I en kommun som Botkyrka som ligger nära Sveriges ekonomiska motor, där markpriserna går upp, kan det ge stora fördelar att ha tillgång till förvaltningar där man exempelvis har förhands- och sekretessinformation om var det ska byggas och var man borde köpa mark.

Edip Noyan satt i Samhällsbyggnadsnämnden.

Över sextio medlemmar hade samma mejladress. Bulkinbetalningar för medlemsavgifter gjordes från ett och samma avsändarkonto.

Petja Svensson, en annan politiker som samarbetat med honom, satt i Kultur – och fritidsnämnden och hade tidigare varit vice ordförande i kommunens företagarförening samtidigt som hon var ersättare i kommunstyrelsen. När jag försöker få Edip Noyan att kommentera anklagelserna mot honom hänvisar han upprepade gånger till Petja Svensson och vill att hon ska svara åt honom.

På partiets förbundskansli i Gamla stan blev det tydligt att Edip Noyans falang värvat många nya medlemmar till partiet. Över sextio medlemmar hade samma mejladress. Bulkinbetalningar för medlemsavgifter gjordes från ett och samma avsändarkonto. Det hände att medlemmar dök upp med listor på personer de värvat i ena handen och pengar till medlemsavgifterna i den andra.

En sak blev tydlig, fastslår flera källor inom Moderaterna: lokala partiorganisationer är inte särskilt svåra att kapa,

2014 växte Moderaterna i norra Botkyrka med 210 procent, den största medlemstillväxten i hela Storstockholm.

Noyan hade, delvis tack vare personkryssen men också partiets framgångar i valet 2010, lyckats ta sig in i riksdagen.

I kyrkan hälsades han respektfullt av medlemmarna.

För de som kryssade honom på riksdagslistan lovade han bättre villkor för företagare och fler poliser. Han drev rätten att starta en syriansk skola och ville begränsa invandringen.

Till slut avgick bostadsrättsföreningens ordförande efter att tre män ringt på hemma hos honom och hotfullt sagt åt honom att ”sluta bråka med kyrkan”.

Politiskt var Noyan allt annat än lätt att identifiera.

Noyan och hans falang gick exempelvis emot partiets vilja att sälja Botkyrkabyggens lägenheter på Albyberget.

Han ville göra det lättare för personer som gifter sig med en svensk medborgare att automatiskt få permanent uppehållstillstånd. Han ville göra det svårare att dra in serveringstillstånd för krögare och försökte se till att svenskar bosatta utomlands inte behövde besiktiga sina svenskregistrerade bilar i Sverige.

Noyan representerade kyrkan i ett byggärende, när en bostadsrättförening motsatte sig en planerad festlokal. Till slut avgick bostadsrättsföreningens ordförande efter att tre män ringt på hemma hos honom och hotfullt sagt åt honom att ”sluta bråka med kyrkan”.

– De som klagar på bygget vill bara jävlas med oss och fördröja bygget, sa Noyan till lokaltidningen Mitt i.

Centralt började partiet se Noyan som ett orosmoment.

Trots de växande maktnätverken är Botkyrka i dag på många sätt en framgångskommun. Ett område på frammarsch.

En av orsakerna är att kommunen valt att inte blunda för de problem som finns.

Mellan 2000 och 2012 nästan halverades barnfattigdomen i kommunen. Från 29,6 procent till 15,5 procent. Ungdomsarbetslösheten har också minskat.

Halef Halef, chefen för Norsborgs Centrum dömdes till flera års fängelse för systematisk, ekonomisk brottslighet. Foto: Anna-Karin Nilsson

I början av 2000-talet gick bara var tredje gymnasieelev vidare till högre studier. Numera pluggar hälften vidare.

– Den vanligaste Norsborgsbon är inte kriminell utan en som går och lämnar på förskolan, gör sitt jobb, kommer hem och blir jättetrött i soffan på fredagskvällen, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

Hon hade helst sett att kommunens fastighetsbolag köpte Norsborg Centrum och byggde bostäder.

– Det har de försökt. Det är ett problem när vi får fel centrumägare. Eller som i Hallunda där vi har en konkursförvaltare. Det blir jättenegativt för utvecklingen av området.

Om Botkyrkas huvudvärk är fattigdom och kriminalitet stavas kommunens medicin ”utbildning”. Och den börjar redan under barnens första år.

Tre år senare har ordförrådet dubblerats. Gapet ökar alltså i skolan. Därför är förskoletiden så viktig.

Botkyrka är den första och enda kommun i landet som erbjuder alla barn 35 timmars förskola. Oavsett om föräldern har jobb, är arbetslös, sjukskriven eller föräldraledig med annat barn. På så vis får barn till föräldrar som inte kan svenska större möjligheter att lära sig språket.

– När du börjar skolan är ditt ordförråd avgörande för vilken skolframgång du kommer få. Medelklassbarn har ungefär 8 000-12 000 ord. I språkfattiga miljöer har man i stället 3 000-5 000 ord. Tre år senare har ordförrådet dubblerats. Gapet ökar alltså i skolan. Därför är förskoletiden så viktig.

Ebba Östlin säger att socialdemokrater från andra kommuner är avundsjuka på Botkyrkas förskolesatsning som började 2011.

– Det finns ett samband mellan antalet procent barn som gått i förskola och antalet som blir godkända i grundskolan.

Av 1 000 elever per årskull saknar omkring 170 elever tillräckligt bra betyg för att gå på gymnasiet.

Det finns ett helt paket utbyggt för att hindra rekrytering till kriminalitet.

Man har satt ihop utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen för att kunna fånga upp elever som hamnat i en gråzon.

Tidigare projekt har blivit ordinarie verksamhet.

Av 1 000 elever per årskull saknar omkring 170 elever tillräckligt bra betyg för att gå på gymnasiet. För att fånga upp de som inte klarar grundskolan har kommunen infört sommarskola och gymnasieförskola.

– Politiskt kan man göra sånt som syns direkt men som sen försvinner. Eller så bestämmer man sig för att jobba grundläggande och håller kvar. Vi har valt det senare.

De elever som ändå misslyckas att ta sig till gymnasiet garanteras sommarjobb under två somrar. För att få med sig referenser och kontakter in i arbetslivet.

2012 byggdes 62 radhus i Fittja, de första bostadsrätterna som byggts i området på fyrtio år.

Dessutom finansierar kommunen att hundra personer som står väldigt långt från arbetsmarknaden får jobba på en arbetsplats i ett år.

En annan viktig ingrediens är att få de som utbildar sig och skaffar jobb att stanna kvar.

2012 byggdes 62 radhus i Fittja, de första bostadsrätterna som byggts i området på fyrtio år.

Inget av de stora byggbolagen trodde att det skulle gå att sälja husen.

Ett litet bolag vågade till slut göra bygget. Och sålde slut allt på en vecka.

– Det visade sig att det visst fanns kapital i området, säger Ebba Östlin. Många av köparna var redan Fittjabor som trivdes där men tidigare inte haft andra typer av lägenheter än hyresrätter att välja på.

I Alby finns kapital som investerare inte visste fanns. Där går nya villatomter på knappt 800 kvadratmeter inte att köpa för under två miljoner kronor. Snart ska 660 bostadsrätter byggas i området.

I dag är bostadsrätterna i norra Botkyrka de som procentuellt ökar mest i värde i hela Storstockholm.

– Förskola, utbildning och arbete är sånt vi politiker kan jobba med oberoende om invånarna är 18:e eller 2:a generationens svensk. Om vi lyckas få befolkningen att göra en utbildningsresa och att välja att bo kvar i stället för att flytta ut, då har vi börjat skapa hållbara samhällen.

Dagen efter riksdagsvalet den 14 september 2014 uteslöts Edip Noyanoch hans falang ur moderaterna.

Ett år före valet 2014 skulle ett brutalt mordförsök få Säpos uppmärksamhet. Ljuset riktades mot riksdagsmannen från Botkyrka, Edip Noyan.

Säkerhetspolisen ringde upp dåvarande gruppledaren för Moderaterna i riksdagen, Anna Kinberg Batra. Det visades sig att polis hade gjort en husrannsakan hos Edip Noyan.

Det gällde mordförsöket på en 27-årig man som var ordförande i en bostadsrättsförening som hyrde ut en lokal där Noyans familj drev en restaurang.

När föreningen inte ville förlänga hyrkontraktet hade någon tagit sig upp till hans lägenhet, knackat på och skjutit ett skott i vardera ben. Vilket ledde till att kontraktet senare förlängdes. Edip Noyan åtalades aldrig för dådet.

I en intervju i TV4 hävdade han att polisen trakasserade honom och hans familj.

Striden om makten över partiet i Botkyrka eskalerade. Lokala medier rapporterade att polisen bedömt att Jimmy Baker, Noyans konkurrent inom partiet, behövde skydd.

Trots det vågade Moderaterna ännu inte ta något uteslutningsbeslut. Partiet låg efter i opinionsmätningarna, med rena katastrofsiffror. Att utesluta en riksdagsledamot mitt under brinnande valrörelse kom inte på tal.

Men dagen efter valet den 14 september 2014 fick både Edip Noyan och resten av hans falang, däribland Petja Svensson och Noyans dotter, veta att de uteslöts för att ha skadat partiet.

Över 200 medlemmar försvann från Moderaterna i Botkyrka när Noyan-falangen tvingades lämna.

Edip Noyan, hans dotter och Petja Svensson har avböjt att svara på Expressens frågor.

Snart hinner polisens insats mot den organiserade brottsligheten ikapp Halef Halef.

De senaste åren har flera polisinsatser riktat in sig på ledare inom den syriansk-assyriska rörelsen i Södertälje och Botkyrka. Ofta med kopplingar till kyrkan och föreningar. Över 160 fängelseår har dömts ut. Mer än 50 miljoner kronor har krävts tillbaka av staten efter skattefusk.

Bland annat har Finansinspektionen dragit in tillståndet för det familjeägda växlingsbolaget Exchange Finans, vars ledning haft kopplingar till Syrianska riksförbundet. Dess tjugofem kontor runtom i Sverige stängdes. Enligt Finansinspektionen hade bolaget inte vidtagit åtgärder mot tvätt av svarta pengar.

Halef Halef döms till tre år och sex månaders fängelse. I Norsborgs Centrum har hela styrelsen bytts ut.

Fredagen den 10 juni i år döms Halef Halef till tre år och sex månaders fängelse för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott samt grovt bokföringsbrott. Han döms även att betala skadestånd på 3,4 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen samt 3,9 miljoner kronor till Försäkringskassan för bidragsbrott. Nio andra personer döms också.

I Norsborgs Centrum har hela styrelsen bytts ut.

– Han har ställt upp och hjälpt människor som vänder sig till honom. Halef Halef har vurmat för sitt folk inom den Syrisk-ortodoxa kyrkan, sa hans försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja under rättegången.

Halef Halef har valt att inte kommentera domen.

Förre vice vd:n Gabriel Melki, tillika kommunalråd (S) i Botkyrka, vill inte längre förknippas med centrumet.

– Jag vill inte sammanblandas om jag ska vara ärlig. Jag har bara suttit där som ägarrepresentant och inte velat att det ska blandas ihop med mina politiska uppdrag. Jag ville avsäga mig uppdraget, men det tog lång tid innan de hittade någon som kunde ersätta mig. Jag har kanske varit för snäll och god och väntat ut dem, säger han.

En söndagskväll i juni tar Norsborgs centrums nye vd, Sami Rhawi, emot oss i S:t Georgis kyrka. Idel uppklädda besökare finns på plats. En välgörenhetsgala, som ska direktsändas i den syrianska tevestationen Suryoyo Sat, drar snart i gång.

Sami Rhawi har bestämt sig för att sälja centrumet.

– Vi hade affären klar. Men tyvärr dog en av köparna tragiskt. En arbetsplatsolycka, säger han. Det dröjer inte länge förrän affären är i hamn.

Enligt Sami Rhawi ska de nya ägarna fräscha upp centrumet, bygga bostäder och ta dit vårdcentral och apotek. De har inga kopplingar till syrianska föreningar.

– Både vi och våra medlemmar bor här i området. Det är viktigt för oss att situationen med centrumet blir löst.

Det är en homogen tillställning. Här finns ingen som inte tillhör den syrianska gruppen.

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) är lättad.

– Min bedömning är att det är en seriös ägare med höga ambitioner.

Inne i kyrkan har bord dukats med mat och dryck. Ishinkar på borden. Rosalila ljus reflekteras i stenväggarna.

Männen är klädda i kostym. Kvinnorna i korta fodralklänningar.

Det är en homogen tillställning. Här finns ingen som inte tillhör den syrianska gruppen.

Två äldre män sitter bredvid varandra vid ett av långborden. De har varit med i kyrkans ledning sedan starten.

– Vi trivs i Norsborg men det har kommit för många invandrare. Muslimska invandrare. Det blir fel, säger den kraftigare av de två innan han slår på bordet med en gaffel för att uppmärksamma en ung servitris om något hon gjort fel.

Uppe på scenen sjunger Josef Özer, en artist som deltog i Melodifestivalen 2005.

– Ärligt så är centrumet en skräphög, säger Sami Rhawi. Största problemet är att personer som inte kan driva ett centrum har fått så mångas förtroende. Föreningar ska inte driva centrum.

Tittarna uppmanas att skänka pengar till utsatta i Syrien och Irak.

Filmkameror riktas mot en talare som pratar om mänskliga rättigheter i Turkiet, Syrien, Irak och Libanon:

”I dag är vi en utsatt minoritet utan stöd från många stater”.

Tittarna uppmanas att skänka pengar till utsatta i Syrien och Irak.

Vid de uppdukade borden talar gästerna om att de ständigt kommer att behöva fly från land till land om de inte håller ihop.

Sami Rhawi lyssnar en stund.

Sedan berättar han att han försökt hjälpa killarna som står och langar i centrum. De som alla gett upp hoppet om. Han visar med händerna hur hjälpen rinner bort som sand mellan fingrarna.

25 av dem är syrianer. Någon är chilenare och en är svensk.

Sami Rhawi lutar sig fram.

– Vi tjänar pengar, men vi förlorar vårt blod.

Majoriteten av Hallunda-Norsborgs unga är trespråkiga

19 000 individer bor i delområdet Hallunda-Norsborg i norra Botkyrka. Var och en med sin historia, sitt perspektiv.

Inga siffror kan säga allt om invånarnas verklighet. Men de kan visa en röntgenbild av området.

16 procent av kvinnorna och 13 procent av männen i åldern 20-64 år i norra Botkyrka saknar inkomst (lön eller bidrag) och har ingen kontakt med någon myndighet. Deras situation blir inte lättare när statliga myndigheter valt att flytta från området till centrala Stockholm.

I Hallunda-Norsborg är medelinkomsten 206 300 kronor om året (170 000 i södra Norsborg, 312 000 i Stockholms län).

Ungdomsarbetslösheten i hela Botkyrka ligger på 15 procent.

Bara 13,5 procent av invånarna i Hallunda-Norsborg har en eftergymnasial utbildning. Jämfört med 30,3 i länet.

Var fjärde grundskoleelev saknar gymnasiebehörighet efter nian.

Lägre utbildning är en av orsakerna till kriminalitet.

302 personer i Hallunda-Norsborg förekommer i Kriminalvårdens register. Förra våren brann drygt 70 bilar och flera byggnader i norra Botkyrka.

– Jag vet inte om det är kriminalitet men det är ganska högljutt på kvällarna. Det är ganska stökigt, speciellt i Norsborg centrum, Hallunda är lite lugnare, säger studenten Gabriella Nehm, 20.

Är allt nattsvart? Absolut inte.

I hela Botkyrka har barnfattigdomen minskat från nästan 30 procent till 15,5 procent. Majoriteten av Hallunda-Norsborgs unga är trespråkiga. Ingen annanstans i Stockholm ökar bopriserna så snabbt som i kommunens norra delar. Kommunen gör en satsning på utbildning som politiker i andra områden blir avundsjuka på.

Restaurangägaren Emil El-Hayek, 40:

– Det positiva är att Norsborg är väldigt mångkulturellt, stor blandning av människor och alla känner alla. Det sämsta med att bo här är att vi blir stämplade i Norsborg av medier att det är det mest otrygga området i hela Sverige, det är jättetråkigt. Så illa är det inte.

Även Gabriella Nehm framhåller att hon trivs i Norsborg.

– Det är mångkulturellt, det är många från olika länder. Alla känner alla och man känner att det finns en gemenskap. Jag känner mig trygg på gatorna.