Hon leder kampen mot Rumäniens myglande makt


BUKAREST

En tidigare premiärminister försökte enligt rumänska medier skjuta sig när han dömdes till fängelse.

Den senaste avgick efter misstankar om förfalskning och pengatvätt.

Rumäniens kamp mot den myglande makten har hårdnat sedan basketspelaren Laura Codruta Kovesi, 42, tog över antikorruptionsbyrån DNA.

Men ministrarna, borgmästarna och miljardärerna som jagas är inte imponerade.

– Det är en häxjakt, säger den tidigare premiärministern Adrian Nastase, som skickats i fängelse två gånger.

Strax efter lunch en onsdag i september anländer flera gråhåriga män till huvudstaden Bukarests tyngsta rättsinstans. En av dem är klädd i mörkblå kostym och har en dokumentmapp i läder under armen. Han går med raska steg för att undvika reportrarna som samlats vid högsta domstolen.

– Jag ger inga kommentarer, säger han kort när Expressen och andra journalister möter honom utanför.

Rättssalen på andra våningen är fylld till bristningsgränsen. Flera av de tilltalade får stå upp intill sina advokater. 17 personer är enligt DNA-dokument misstänkta i det här fallet, som rör korruptionsbrott i samband med beslut om att återföra statligt kontrollerad skog i Bacau – värd omkring 2,8 miljarder kronor – till sina rättmätiga ägare.

Mannen i blå kostym är Viorel Hrebenciuc, 62, tidigare en av de tyngsta företrädarna för det rumänska socialdemokratiska partiet, PSD. Han beskrivs som Rumäniens motsvarighet till ”House of Cards”-karaktären Frank Underwood. Mäktig i parlamentets kulisser, en politiskt skicklig spelare och betraktad som omöjlig att rubba.

Men korthuset rasade efter att Hrebenciuc lämnade sitt uppdrag som parlamentsledamot i oktober 2014. DNA hade då kommit långt i sin utredning av de dolda affärerna och fattat misstankar att han försökt dra vinning av besluten kring skogen i Bacau. Han var också ovetande om att han var föremål för telefonavlyssning – och att det hemliga kodspråket de hade använt sig av var knäckt, enligt The Romania Journal.

Några dagar senare kunde rumänska medier rapportera om gripandet.

Ännu en rumänsk toppolitiker hade fastnat i korruptionsåklagarnas nät.

De mest korrupta makthavarna kunde ostört fortsätta med mutor och mygel.

Rumänien har länge haft ett skamfilat rykte som ett av Europas mest korrupta länder. Mygel och mutor har varit en del av kulturen långt efter den kommunistiske diktatorn Ceausescus fall för 26 år sedan. När organisationen Transparance International varje år presenterar sitt korruptionsindex har Rumänien en ständig bottenplacering av EU-länderna på listan.

Ett av villkoren för inträdet i EU 2007 var just att få slut på den utbredda korruptionen i landet. Kraven gällde bland annat att instifta nya lagar och att bilda nya juridiska organ i landet. EU-kommissionen har därefter haft medlemslandet under extra övervakning, som ett sätt att sätta press på landets ledning.

I kampen mot korruption och mygel har den nationella antikorruptionsbyrå Directia Nationala Anticoruptie, DNA, spelat en avgörande roll. När byrån bildades 2002 var korruptionsåklagarnas måltavlor oftast statsanställda – det kunde röra sig om poliser, lärare eller tågförare. De mest korrupta makthavarna kunde ostört fortsätta med mutor och mygel. De senaste åren har bilden dock förändrats, bland annat för att byrån har fått större kunskap och värdefull hjälp med telefonavlyssning från landets säkerhetstjänst.

Under hela 2014 dömdes 1 138 personer för korruptionsbrott, enligt The Economist. Fem parlamentsledamöter, två före detta ministrar och en tidigare premiärminister. Bland de dömda fanns även 24 borgmästare, oftast mycket mäktiga eftersom de kontrollerar stora delar av finanserna i landet.

Sedan inträdet i EU 2007 har jakten på korrupta makthavare hårdnat i Rumänien och flera har kallats till förhör för att senare åtalas. Chefen för antikorruptionsbyrån, Laura Codruta Kovesi, kallas av många för en av landets mäktigaste kvinnor.
  • Sedan inträdet i EU 2007 har jakten på korrupta makthavare hårdnat i Rumänien och flera har kallats till förhör för att senare åtalas. Chefen för antikorruptionsbyrån, Laura Codruta Kovesi, kallas av många för en av landets mäktigaste kvinnor.
  • DNA-chefen Laura Codruta Kovesi bekräftar att fler gripanden är att vänta i Rumäniens maktkretsar.

Den senaste borgmästaren greps i september, strax efter att han i en intervju kommenterat föreställningen om att alla lokala makthavare stoppar skattepengar i egen ficka. Sorin Oprescu, 62, borgmästare i Bukarest och en av de mäktigaste borgmästarna i hela landet, sa i en tv-intervju med journalisten Ioana Raduca:

– Vi är inte alla tjuvar och huliganer.

Några timmar senare fördes han ut av polisens specialstyrka från sitt hem i byn Ciolpani norr om Bukarest, iförd handfängsel. Misstankarna från DNA: att ha stoppat 10 procent av vinster från stadens affärer i egen ficka.

Processen mot Oprescu innebär att han nu är under husarrest. Han hävdar själv att anklagelserna är grundlösa.

Frågan är om åklagarna tvekar kring om bevisen räcker.

90 procent av de som åtalats tidigare har fällts i domstol.För DNA har det ingjutit självförtroende.

Chefsåklagaren är fruktad av många. Det är inte så konstigt, hon vet vad hon gör. Hon är tveklöst en av landets mäktigaste kvinnor.

Utanför entrén till antikorruptionsbyråns kontor står de rumänska tv-kanalernas bilar ständigt parkerade på trottoarerna. Några kvinnliga reportrar äter lunch på en bänk mellan de direktsända rapporterna. Ovidiou Oanta, nyhetsreporter för tv-kanalen Pro-TV, sitter och röker i en mörkblå Skoda med rutan nedvevad i värmen. Han och kollegerna är ständigt beredda. Det är inte ovanligt att någon av landets makthavare kallas till förhör i den före detta armébyggnaden på Stirbei Voda.

– Jag har suttit här utanför i flera år. Vi är några stycken som är här hela tiden. Vi kanske borde flytta hela tv-stationen hit. Korruptionen är en långvarig och ständigt pågående nyhet här i Rumänien. Vilka ska sättas dit och vad ska de säga till sitt försvar? säger han.

Hur länge ska du sitta här?

– Ingen vet när det här slutar. Det kan pågå i en evighet.

Det sägs att chefen för DNA är fruktad av den politiska eliten. Skulle du säga att det är så?

– Visst är det så. Det här är en stor upprensning och alla i makttoppen är möjliga måltavlor. Chefsåklagaren är fruktad av många. Det är inte så konstigt, hon vet vad hon gör. Hon är tveklöst en av landets mäktigaste kvinnor och har stort förtroende bland allmänheten, säger Ovidiou Oanta.

Rumänska specialpolisstyrkor eskorterar Bukarestborgmästaren Sorin Oprescu ut ur sin bostad i byn Ciolpani. Oprescu häktades av antikorruptionsbyrån DNA:s åklagare misstänkt för inblandning i en stor muthärva. Foto: Marius Dumbraveanu

Den påstått fruktade chefsåklagaren Laura Codruta Kovesis tar emot i sitt stora tjänsterum på andra våningen, inrett med fotografier, tavlor och religiösa symboler. På väggen som vetter mot innergården hänger ett fotografi från ett möte med USA:s förre president George W Bush 2009. På andra sidan rummet syns en inramad barnteckning. Systerdottern har avbildat sin moster som en fågelskrämma med svarta fåglar som flyger mot himlen.

– Hon tyckte att det skulle föreställa mig, säger Codruta Kovesis.
Laura Codruta Kovesis fnyser åt frågan om hon är så fruktad som det påstås.

– Jag håller inte med om att jag varken är den mest fruktade eller den mäktigaste kvinnan i landet. Vad jag håller med om är att jag leder en väldigt stark, effektiv och seriös institution som har ett antal mycket modiga åklagare som bekämpar detta fenomen. Jag menar att vår professionalism och korrekthet är vårt bästa vapen, säger hon.

Codruta Kovesis tillsattes som chef för DNA i maj 2013, efter att tidigare ha varit Rumäniens yngsta riksåklagare. Men DNA-chefen är också känd för sin bakgrund som professionell basketspelare. Utnämningen gjordes av den dåvarande presidenten Traian Basescu. Men en av hans politiska motståndare Victor Ponta – som var premiärminister fram tills för några veckor sedan – har hävdat att det var hans förslag att ge henne jobbet.

Trots bara två år på posten har Codruta Kovesis gjort sig ett namn som den rumänska korruptionens största fiende. Flera internationella tidningar och tv-kanaler står på pressekreterarens lista över förfrågningar om intervjuer. I de rumänska medierna har Codruta Kovesis fått vänja sig vid ständiga angrepp och hård kritik. Ofta från de som står under byråns utredning, understryker hon. Tv-stationen Antena 3 jämförde henne med Hitler och Stalin, enligt New York Times. Men en av de vanligaste kritiska kommentarerna rör teorier om att hon skulle ha en dold, politisk agenda.

Det finns en hel del politiker som inte älskar oss. Men det är inte viktigt, för vi får uppskattning och stöd från allmänheten, de rumänska medborgarna.

Vem arbetar du för?

– För mitt land. Vi har ett ansvar och uppgifter som är tydligt uttryckta i lagen och den rumänska konstitutionen. Vi arbetar för landet och medborgarna, säger Codruta Kovesi.

Hur ser du på anklagelserna om att du har en politisk agenda?

– Det är inte politiska dokument vi granskar. Men om de personer vi utreder har en särskild position är det intressant för oss. Vi är intresserade av de som har en ledande position eller är viktiga representanter för en institution. Om det är just politiker är inte intressant. Vi har utrett politiker från alla partier, både från regeringspartier och opposition. Så oavsett deras förmögenhet, position, politiska värderingar... om brotten ligger under vår jurisdiktion, då utreder vi dem.

Skulle du överväga en egen politisk karriär?

– Nej. Jag har redan kommenterat detta. Det har funnits rykten om att jag har för avsikt att bli president i Rumänien. Men nej, det finns inte på min agenda. Jag vill inte det. När jag är klar här vill jag fortsätta arbeta inom juridiken.

Har du mycket fiender?

– Jag vet inte. Det finns en hel del politiker som inte älskar oss. Det är helt klart. Men det är inte viktigt, för vi får uppskattning och stöd från allmänheten, de rumänska medborgarna. 66 procent av folket litar på oss och det är det högsta för någon institution, förutom kyrkan och militären.

Är det ett farligt jobb?

– Vi har säkerhet här i byggnaden som är jämförbar med andra myndigheter. Det är sant att vi måste ha ett fysiskt skydd, det finns vittnen vars identitet vi behöver skydda och det finns förhandlingar där det finns de som kan bli våldsamma.

Chefsåklagaren talar med stolthet om resultaten hon och hennes åklagare åstadkommit de senaste åren. Men samtidigt som korruptionen i Rumänien har minskat finns den i allra högsta grad kvar som en del av landets maktkultur. Laura Codruta Kovesi skakar på huvudet och menar att det är oförklarligt hur vissa makthavare fortfarande tror att de kan komma undan med att ta mutor.

– Vi sätter inte käppar i hjulen för deras karriärer. De förstör sina egna karriärer genom att begå dessa brott, säger Codruta Kovesi.

Som chef för en juridisk institution kan jag inte tänka med själen. Jag måste vara opartisk och balanserad.

Finns det fler makthavare som utreds just nu och som kan gripas snart?

– Ja, självklart.

Vilka står på tur?

– Det förstår du att jag inte kan berätta för dig.
Rumänien har kritiserats för att EU-medel inte når fram till de som behöver det, de som lider av fattigdom till exempel. Är det något som gör dig arg?

– Som chef för en juridisk institution kan jag inte tänka med själen. Jag måste vara opartisk och balanserad. De brott som begåtts och involverar EU-medel, dessa brott ligger på vårt bord och de är en prioriterad fråga för DNA. Antalet utredningar som gäller dessa fall har ökat.

Om Rumänien inte gått med i EU, hade korruptionen fortfarande varit lika utbredd?

– Det är jag övertygad om.

Chefsåklagaren säger att det inte är ovanligt att de makthavare som utreds kommer på spontana besök för att försöka försvara sig. En av de senaste toppolitikerna som fått DNA efter sig dök upp oanmäld dagen innan vår intervju. Han ville lämna över ett dokument och tala med den ansvariga åklagaren, men nekades.

Den misstänkte som fick vända i dörren var landets premiärminister.

Ovidiu Oanta, reporter på tv-kanalen Pro-TV, har i flera år hållit vakt utanför antikorruptionsbyrån DNA:s lokaler i Bukarest i jakt på nyheter. Foto: Sven Lindwall

Landets premiärminister fram till november i år, Victor Ponta, 43, har enligt New York Times påstått i intervjuer att det var han som föreslog Laura Codruta Kovesi till toppjobbet på DNA.

Tidigare i år blev han själv föremål för en av hennes utredningar. Enligt anklagelserna från DNA, som formellt lades fram i september, ska Ponta ha gjort sig skyldig till förfalskning, pengatvätt och medhjälp till skatteflykt under åren 2007 och 2008, då han arbetade som advokat.

Före detta ungdoms- och idrottsministern Monica Iacob Ridzi, 38, har dömts till fem års fängelse för att ha missbrukat sin ställning.

President Klaus Iohannis har efter det krävt hans avgång och hävdat att misstankarna mot Ponta kan skada Rumäniens anseende.

– Min uppfattning är att situationen blir mer och mer problematisk för premiärministern, regeringen och för det socialdemokratiska partiet. Men vi måste medge att Rumäniens rykte skadas mest av detta, sa presidenten i ett uttalande i september enligt nyhetsbyrån Reuters.

Jag hoppas att regeringens avgång får de människor som gick ut på gatorna att känna sig nöjda.

Men åtalet ledde enbart till att Ponta lämnade partiledarposten för Socialdemokraterna. Premiärministerposten ville han inte avsäga sig.

Före detta transportministern Miron Mitrea, 59, dömdes i februari till två års fängelse för mutbrott.

"Det enda problemet landet har är en besatt och totalt oprofessionell åklagare som försöker göra sig ett namn genom att uppfinna fakta och osanningar från tio år tillbaka i tiden", skrev Ponta på sin Facebook-sida i samband med att åtalet väcktes.
4 november i år tog tiden vid makten slut för Ponta. Han tvingades avgå och ta sin regering med sig i fallet efter en nattklubbsbrand i Bukarest, som dödade 60 personer.

Folk gick ut på gatorna och protesterade mot att regeringen inte klarade av att upprätthålla säkerheten. Men ilskan gällde också korruptionsanklagelserna.

– Jag hoppas att regeringens avgång får de människor som gick ut på gatorna att känna sig nöjda, sa Ponta efteråt.

Ponta blev den första sittande premiärministern i landet som åtalas och ställs inför rätta. Han har hävdat att det finns politiska motiv bakom utredningen – samma förklaring som hans politiska mentor och företrädare på posten gav.

Adrian Nastase, 65, landets premiärminister mellan 2000 och 2004, åtalades efter att omkring 15 miljoner kronor från statsbudgeten försvunnit och i stället använts till att finansiera hans presidentvalskampanj. Han dömdes 2012 till två års fängelse och var då den högst uppsatta politikern som dömts för korruption sedan kommunismens fall 1989.

Under dagarna Expressen befinner sig i högsta domstolen i Bukarest hinner domare avverka flera korruptionsmisstänkta. Den förre toppolitikern Viorel Hrebenciuc är bara en av dem. Foto: Sven Lindwall

Efter att domen förkunnats uppstod stor dramatik när polis skulle föra honom från hemmet till fängelsecellen. Den tidigare toppolitikern försökte skjuta sig själv i halsen efter att ha gått till ett rum för att välja ut några böcker att ta med sig. Han överlevde självmordsförsöket och fördes till sjukhus.

"Jag genomförde en del mycket viktigt också, exempelvis vad jag gjorde tillsammans med Göran Persson för att minska Rumäniens skuld till Sverige."

När Expressen når Nastase, drygt tre år efter självmordsförsöket, säger han:

– Jag har inget intresse av att tala om det längre. Jag hoppas att vi kan tala om något annat än det här.

Nastase släpptes fri redan i mars 2013 och skrev då på sin blogg att han var glad att återvända till sina vänner och sin familj. Tillvaron i frihet blev dock kort. 2014 dömdes han återigen till fängelse – bland annat för mutbrott och utpressning.

I dag är han återigen utanför murarna och säger:

– Jag har förlorat så många år på att behöva förklara mig. Jag genomförde en del mycket viktigt också, exempelvis vad jag gjorde tillsammans med Göran Persson för att minska Rumäniens skuld till Sverige. Sedan inleddes det här för tio år sedan. Det är en häxjakt. Det skapade en atmosfär som fick mycket negativa effekter för mig och även för samhället. Men nu tycker jag att tiden har gått och jag vill helst inte påminna mig själv om detta längre, säger han innan samtalet avslutas.

Tidigare premiärministern Adrian Nastase talar hellre om sitt samarbete med Göran Persson än tiden i fängelset. Foto: TT

Under dagarna vi befinner oss i högsta domstolen i Bukarest hinner domare avverka flera korruptionsmisstänkta. Den förre toppolitikern Viorel Hrebenciuc är inte ensam politisk kändis i de anklagades bänk.

En av de första att anlända till domstolen morgonen därpå är landets tidigare inrikesminister – Cristian David, 47. Även han passerar medierna utan att säga något, tar sig snabbt genom säkerhetskontrollen och gömmer sig långt fram i rättssalen.

Framför domaren spelar hans kändisstatus ingen roll och domaren ber om hans identitetshandling.

DNA grundar delvis sin bevisning på uppgifter från säkerhetstjänsten, framgår av framställan till domstolen.

Den förre inrikesministern misstänks för att ha tagit emot 500 000 euro för att använda sitt inflytande i samband med upplåtelse av 15 hektar mark i staden Buzau.

DNA grundar delvis sin bevisning på uppgifter från säkerhetstjänsten, framgår av framställan till domstolen. Under den inledande förhandlingen går Cristians advokat till angrepp mot bevisen och hävdar att det inte är klargjort att den tidigare ministern faktiskt frågat efter pengarna.

Kontanterna ska ha överlämnats i ett kuvert till hans arbetsplats samt i en portfölj fylld med kontanter.

Studenterna Maria Jacob, 18, och Miruna Radovic, 19, deltog i protesterna mot regeringen: ”Det är mycket problem i vårt land.” Foto: Daniel Kindstrand

– Det är tur att DNA inte har ett museum med vaxdockor av alla misstänkta. För då skulle folk komma och titta på dessa personer utan att vara medvetna om att de förs bakom ljuset av DNA, säger hans advokat Cristi Durgheu i domstolen.

"Jag är säker på att det förekommer korruption i alla länder. Korruption finns överallt. Inte bara i Rumänien."

Utanför Laura Codruta Kovesis tjänsterum lämnar en av hennes assistenter över ett dokument med siffror. Det är en sammanställning av det senaste årets korruptionsutredningar. Där står att 167 fall med totalt 631 tilltalade gått till domstol under årets första sex månader. Bland de misstänkta är sju parlamentsledamöter, flera tidigare ministrar, fem domare och en chefsåklagare.

Chefen för antikorruptionsbyrån är långt ifrån färdig med sitt uppdrag – att rensa upp i maktens korridorer.

– Jag är rätt säker på att vi inte är vid vägs ände ännu, säger Laura Codruta Kovesi och fortsätter:

– Men jag är säker på att det förekommer korruption i alla länder. Korruption finns överallt. Inte bara i Rumänien.

Källor: BBC, The Economist, Romania Journal, Antena 3, Romania Insider, New York Times, Reuters.