Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lönebråket mellan C och facket fortsätter

– Jag är beredd att dra ett streck över de här barnsligheterna, säger Fredrick Federley, C, EU-parlamentariker.Foto: Kristofer Sandberg
<p>Peder Unander, utredare på fackförbundet Kommunal, anklagade Centerpartiet på Twitter för att lansera en "svensk apartheidmodell".</p>Foto: Pelle T Nilsson

KARLSTAD. Bråket om nyanländas löner mellan facket och C fortsätter.

Nu anklagar en utredare på Kommunal Centerpartiet för att lansera den nya "svenska apartheidmodellen".

– Jag är beredd att dra ett streck över de här barnsligheterna, säger Fredrick Federley, C, EU-parlamentariker, som vill sätta sig ner och diskutera på måndag.

Expressen kunde under fredagen rapportera om hur C och LO hamnat i luven på varandra efter att partiet på sina kommundagar i Karlstad lanserat ett nytt jobbförslag.

Centerledaren Annie Lööf, som influerats av Finanspolitiska rådet, vill se lägre ingångslöner för nyanlända och hotade med lagstiftning om inte parterna vill lyssna.

Men C-förslaget fick LO att gå i taket.

– Hon har riktigt gått bananas. Länder som har lagstiftade löner för olika grupper och medborgare är gamla Sovjetunionen, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Under lördagen fortsatte bråket när Peder Unander, utredare på fackförbundet Kommunal, tidigt på morgonen twittrade:

"Centerpartiet‪ vill lagstifta om lön efter etnicitet, den nya så kallade svenska apartheidmodellen." Meningen möttes av starka reaktioner på sociala medier men också på Centerpartiets kommundagar i Karlstad.

Inte etnicitet

– Vi har aldrig föreslagit att man ska sätta löner efter etnicitet. Vi har sagt till arbetsmarknadens parter att givet det allvarliga läget vi har, är det rimligt att också ni i avtalsrörelsen funderar på vad ni kan göra, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C, och fortsätter:

– Jag är väldigt förvånad när någon från Kommunal i en så viktig position kallar det här för någon variant på apartheidpolitik. Det vore rimligt att man rannsakar sig från hela fackföreningssidan på LO. Det är ett språk som är barnsligt. Det är nästan som ungdomar på en skolgård, säger Federley.

Finns det något problem med att sänka lönen för en viss grupp. Finns det inte risk att man diskriminerar?

– Vi har inte sagt vilken lönenivå det ska vara utan fundera på om första lönen kan vara något lägre så att du får en kön, att du kan bygga upp din SGI (sjukpenninggrundande inkomst, reds anm) och jobba upp din a-kassa. Har du inget jobb alls får du heller inte full del av trygghetssystemet, säger Federley som säger sig vara beredd att "dra ett streck över barnsligheterna" och ta nya tag på måndag morgon.

Löfven: Direkt fel

När Expressen intervjuade statsminister Stefan Löfven i Davos i slutet av januari tog han tydligt avstånd mot lägre löner.

– Den där lönesänkarlinjen är direkt fel, vi ska stå upp för löntagares möjlighet att i samråd, i diskussion och förhandling med arbetsgivarna sätta lönerna men vi ska inte ha någon allmän linje att sänka lönerna, sa S-ledaren då.

Hur ska du och ditt parti övertyga Stefan Löfven om ert förslag?

– Jag vet ingen annan än Stefan Löfven som har varit med och sänkt lönerna när han var ordförande i IF Metall och man gick ner till 80 procents arbete lönegrad mot 90 procents arbete. Det är säkert det han har i bakhuvudet. Det är inte så att vi vill sänka lönerna för någon som har ett jobb. Vi säger att för den som inte har ett jobb kan det vara så att man lättare kommer in på arbetsmarknaden om den första lönen är lägre, säger Federley.

Expressen har sökt Peder Unander som via Kommunals pressekreterare Helen Nordlund avböjer att kommentera.

– Han skriver som privatperson hälsar han, så han vill inte kommentera, säger Helen Nordlund som också tillägger att Kommunal i övrigt inte vill kommentera yttrandet.