Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lönebråket i SD-toppen

Förslaget från SD-ledaren Jimmie Åkesson, att hans vikarie Mattias Karlsson ska få ett retroaktivt lönepåslag, väcker ilska i partiet.
Foto: Astor And Barth/Rex
Mattias Karlsson ersatte Jimmie Åkesson under dennes sjukskrivning. Flera personer i Sverigedemokraterna menar att det fortsatt är Karlsson som styr trots att Åkesson nu är tillbaka.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Kasselstrand.
Foto: Sven Lindwall
William Hahne.
Foto: Sven Lindwall
Christian Westling.
Foto: Jens L'Estrade

Här är SD-toppen Mattias Karlssons nya löneklipp.

Expressen kan nu avslöja att SD-ledaren Jimmie Åkesson - mitt under den infekterade striden i partiet - vill ge sin kompis och vikarie Mattias Karlsson ett extra lönepåslag, som också ska betalas ut retroaktivt.

Det nya lönelyftet har redan väckt ilska i partiet.

- Totalkorruption. Som om de inte tjänade nog, säger en SD-källa.

På måndag samlas Sverigedemokraternas partistyrelse för möte, vilket blir det första som partiledaren Jimmie Åkesson håller i sedan han sjukskrev sig månaden efter valet i höstas. Mest uppmärksammat inför mötet har så klart uteslutningsärendena mot SDU-ledarna Gustav Kasselstrand och William Hahne - och flera av deras anhängare - varit.

Men på dagordningen finns också en punkt som retat upp flera personer i partiet och som spätt på den återkommande kritiken mot hur ledningen använder partiets pengar.

Redan i dag betalar partiet ut extralöner - alltså utöver riksdagslönen som i nuläget ligger på 61 000 kronor i månaden - till ledamöterna i verkställande utskottet. Mest får partiledaren Jimmie Åkesson som utöver riksdagslönen inkasserar cirka 40 000 kronor i månaden från partikassan.

Mattias Karlsson, som också sitter i verkställande utskottet, har kunnat plussa på sin riksdagslön med drygt 10 000 kronor extra i månaden från partiet.

Föreslås få retroaktivt betalt

Men enligt förslaget till partistyrelsemötet på måndag vill Jimmie Åkesson att Mattias Karlsson, som är gruppledare för partiet i riksdagen, ska få ännu mer. Det som ytterligare väckt ilskan i partiet är att Karlsson föreslås få retroaktivt betalt - från mitten av oktober då Jimmie Åkesson sjukskrevs.

Hur mycket mer Karlsson kommer att få framgår inte av förslaget till partistyrelsen. Den frågan ska i så fall avgöras av partiets arvodeskommitté. Kommittén ska då inte bara avgöra hur mycket Karlsson ska få retroaktivt utan också utreda om gruppledarposten ska få ett stående arvodespåslag.

Internt i Sverigedemokraterna har det länge funnits kritik mot att partitopparna i ledningen upplevs belöna varandra med extralöner. Sedan Åkessons förslag om retroaktivt lönepåslag för Karlsson fanns med i möteshandlingarna inför måndagens partistyrelsemöte har kritiken tagit fart på nytt.

Expressen har också tidigare kunnat berätta att Björn Söder, som tidigare i år fick lämna partisekreterarposten i SD, redan i höstas hade kritiska synpunkter i VU mot planerna på att se över arvodena. Söder anförde då i en protokollsanteckning:

"Arvodeskommittén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption".

"Har varit oarvoderat"

Henrik Vinge är presschef för Sverigedemokraterna och presskontakt åt både Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson. Han vill först inte kommentera Åkessons förslag på retroaktiv extralön till Karlsson:

- Om du har tillgång till PS-handlingarna innan de har klubbats så blir det konstigt att kommentera innan det är klart.

Sedan säger Vinge:

- Mattias Karlsson har vikarierat för Jimmie Åkesson sen Jimmie sjukskrev sig i höstas. Det innebär att han utfört många av de uppgifter som ankommer på partiledare i form av att företräda partiet utåt i debatter, intervjuer och föra den politiska talan. Det här har varit oarvoderat.

- Det är nånting som arvodeskommittén tagit upp och tittat på tidigare och har velat utreda, för man har sett att det funnits ett behov av att på nåt sätt reglera vad som händer när en person vikarierar för en annan.

Det retroaktiva arvodet betyder i praktiken att partiet kan få betala ut två arvoden för partiledarrollen för den tiden?

- Ja, nu har jag inte sett det här beslutet. Det är möjligt att det finns ytterligare väckta ärenden som ska behandla till exempel Åkessons utbetalningar, säger Vinge.

Alltmer framskjuten roll

Men i handlingarna inför partistyrelsemötet på måndag nämns inget om att trappa ned ersättningen till Åkesson när någon annan får betalt för utförda partiledaruppgifter.

I förslaget ingår också en formalisering av Mattias Karlssons alltmer framskjutna roll - trots att andreman i partiet egentligen är riksdagsledamoten och partiets vice ordförande Jonas Åkerlund. Klubbar partistyrelsen igenom förslaget så blir Karlsson "partiets främsta företrädare gentemot media och riksdagen, samt leder partiets löpande kommunikativa och politiska verksamhet" när Åkesson inte kan fullgöra sina partiledarsysslor under sin "arbetsträning".

Flera personer inom Sverigedemokraterna menar att det fortsatt är Mattias Karlsson som styr i partiet trots att Åkesson är tillbaka från sjukskrivningen. Ett tecken på det är att det är Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof - inte Åkesson - som står uppskrivna som talare under partiets traditionsenliga vårtal på Långholmen i Stockholm den 9 maj.

Presschef Vinge säger:

- Jag kan inte bekräfta uppgifterna att Jimmie Åkesson inte kommer att hålla tal på Långholmen.

Striden i sverigedemokraterna

Samlas på måndag förmiddag

Sverigedemokraternas partistyrelse samlas på måndag förmiddag för möte - då bland annat flera uteslutningsärenden ska avgöras.

Rekommenderar uteslutning

Partiets medlemsutskott rekommenderar uteslutning för bland andra SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne. Expressen kunde tidigare i veckan avslöja att Adam Berg, Anton Stigermark och Christian Westling - som alla stöttat Gustav Kasselstrand och William Hahne - också kommer att uteslutas enligt utskottets rekommendation.

Långdragen konflikt

Bakgrunden till uteslutningarna är den långdragna konflikten mellan ungdomsförbundet SDU och moderpartiet - som tog fart på allvar när William Hahne utmanade och vann ordförandeposten i SD Stockholms stad över partiledningens favoritkandidat Maria Danielsson den 1 mars i år.

Avfärdat anklagelserna

SDU:arna har bland annat anklagats för samröre med extrema grupperingar. De har avfärdat anklagelserna som grundlösa och menar att uteslutningarna i stället beror på att partiledningen vill få bort dem som utmanar i partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.