Förslaget från SD-ledaren Jimmie Åkesson, att hans vikarie Mattias Karlsson ska få ett retroaktivt lönepåslag, väcker ilska i partiet. Foto: Astor And Barth/RexFörslaget från SD-ledaren Jimmie Åkesson, att hans vikarie Mattias Karlsson ska få ett retroaktivt lönepåslag, väcker ilska i partiet. Foto: Astor And Barth/Rex
Förslaget från SD-ledaren Jimmie Åkesson, att hans vikarie Mattias Karlsson ska få ett retroaktivt lönepåslag, väcker ilska i partiet. Foto: Astor And Barth/Rex
Mattias Karlsson ersatte Jimmie Åkesson under dennes sjukskrivning. Flera personer i Sverigedemokraterna menar att det fortsatt är Karlsson som styr trots att Åkesson nu är tillbaka. Foto: Anna-Karin NilssonMattias Karlsson ersatte Jimmie Åkesson under dennes sjukskrivning. Flera personer i Sverigedemokraterna menar att det fortsatt är Karlsson som styr trots att Åkesson nu är tillbaka. Foto: Anna-Karin Nilsson
Mattias Karlsson ersatte Jimmie Åkesson under dennes sjukskrivning. Flera personer i Sverigedemokraterna menar att det fortsatt är Karlsson som styr trots att Åkesson nu är tillbaka. Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Kasselstrand. Foto: Sven LindwallGustav Kasselstrand. Foto: Sven Lindwall
Gustav Kasselstrand. Foto: Sven Lindwall
William Hahne. Foto: Sven LindwallWilliam Hahne. Foto: Sven Lindwall
William Hahne. Foto: Sven Lindwall
Christian Westling. Foto: Jens L'EstradeChristian Westling. Foto: Jens L'Estrade
Christian Westling. Foto: Jens L'Estrade

Lönebråket i SD-toppen

Publicerad

Här är SD-toppen Mattias Karlssons nya löneklipp.

Expressen kan nu avslöja att SD-ledaren Jimmie Åkesson - mitt under den infekterade striden i partiet - vill ge sin kompis och vikarie Mattias Karlsson ett extra lönepåslag, som också ska betalas ut retroaktivt.

Det nya lönelyftet har redan väckt ilska i partiet.

- Totalkorruption. Som om de inte tjänade nog, säger en SD-källa.

På måndag samlas Sverigedemokraternas partistyrelse för möte, vilket blir det första som partiledaren Jimmie Åkesson håller i sedan han sjukskrev sig månaden efter valet i höstas. Mest uppmärksammat inför mötet har så klart uteslutningsärendena mot SDU-ledarna Gustav Kasselstrand och William Hahne - och flera av deras anhängare - varit.

Men på dagordningen finns också en punkt som retat upp flera personer i partiet och som spätt på den återkommande kritiken mot hur ledningen använder partiets pengar.

Redan i dag betalar partiet ut extralöner - alltså utöver riksdagslönen som i nuläget ligger på 61 000 kronor i månaden - till ledamöterna i verkställande utskottet. Mest får partiledaren Jimmie Åkesson som utöver riksdagslönen inkasserar cirka 40 000 kronor i månaden från partikassan.

Mattias Karlsson, som också sitter i verkställande utskottet, har kunnat plussa på sin riksdagslön med drygt 10 000 kronor extra i månaden från partiet.

Föreslås få retroaktivt betalt

Men enligt förslaget till partistyrelsemötet på måndag vill Jimmie Åkesson att Mattias Karlsson, som är gruppledare för partiet i riksdagen, ska få ännu mer. Det som ytterligare väckt ilskan i partiet är att Karlsson föreslås få retroaktivt betalt - från mitten av oktober då Jimmie Åkesson sjukskrevs.

Hur mycket mer Karlsson kommer att få framgår inte av förslaget till partistyrelsen. Den frågan ska i så fall avgöras av partiets arvodeskommitté. Kommittén ska då inte bara avgöra hur mycket Karlsson ska få retroaktivt utan också utreda om gruppledarposten ska få ett stående arvodespåslag.

Internt i Sverigedemokraterna har det länge funnits kritik mot att partitopparna i ledningen upplevs belöna varandra med extralöner. Sedan Åkessons förslag om retroaktivt lönepåslag för Karlsson fanns med i möteshandlingarna inför måndagens partistyrelsemöte har kritiken tagit fart på nytt.

Expressen har också tidigare kunnat berätta att Björn Söder, som tidigare i år fick lämna partisekreterarposten i SD, redan i höstas hade kritiska synpunkter i VU mot planerna på att se över arvodena. Söder anförde då i en protokollsanteckning:

"Arvodeskommittén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption".

"Har varit oarvoderat"

Henrik Vinge är presschef för Sverigedemokraterna och presskontakt åt både Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson. Han vill först inte kommentera Åkessons förslag på retroaktiv extralön till Karlsson:

- Om du har tillgång till PS-handlingarna innan de har klubbats så blir det konstigt att kommentera innan det är klart.

Sedan säger Vinge:

- Mattias Karlsson har vikarierat för Jimmie Åkesson sen Jimmie sjukskrev sig i höstas. Det innebär att han utfört många av de uppgifter som ankommer på partiledare i form av att företräda partiet utåt i debatter, intervjuer och föra den politiska talan. Det här har varit oarvoderat.

- Det är nånting som arvodeskommittén tagit upp och tittat på tidigare och har velat utreda, för man har sett att det funnits ett behov av att på nåt sätt reglera vad som händer när en person vikarierar för en annan.

Det retroaktiva arvodet betyder i praktiken att partiet kan få betala ut två arvoden för partiledarrollen för den tiden?

- Ja, nu har jag inte sett det här beslutet. Det är möjligt att det finns ytterligare väckta ärenden som ska behandla till exempel Åkessons utbetalningar, säger Vinge.

Alltmer framskjuten roll

Men i handlingarna inför partistyrelsemötet på måndag nämns inget om att trappa ned ersättningen till Åkesson när någon annan får betalt för utförda partiledaruppgifter.

I förslaget ingår också en formalisering av Mattias Karlssons alltmer framskjutna roll - trots att andreman i partiet egentligen är riksdagsledamoten och partiets vice ordförande Jonas Åkerlund. Klubbar partistyrelsen igenom förslaget så blir Karlsson "partiets främsta företrädare gentemot media och riksdagen, samt leder partiets löpande kommunikativa och politiska verksamhet" när Åkesson inte kan fullgöra sina partiledarsysslor under sin "arbetsträning".

Flera personer inom Sverigedemokraterna menar att det fortsatt är Mattias Karlsson som styr i partiet trots att Åkesson är tillbaka från sjukskrivningen. Ett tecken på det är att det är Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof - inte Åkesson - som står uppskrivna som talare under partiets traditionsenliga vårtal på Långholmen i Stockholm den 9 maj.

Presschef Vinge säger:

- Jag kan inte bekräfta uppgifterna att Jimmie Åkesson inte kommer att hålla tal på Långholmen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag