Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Londonbussar görs om till ambulanser

Statsminister Stefan Löfven håller pressträff om förlängda restriktioner.
Det handlar om en buss av denna typ i London. Arkivbild.
Foto: LUCIANA GUERRA / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Två bussar i London har gjorts om till ambulanser, som ska transportera covidpatienter i den svårt drabbade brittiska huvudstaden.

Fordonen har utrustats med syrgas och har plats för fyra patienter vardera.

London med omnejd har utsatts för en omfattande smittspridningen under vintern. Vården är satt under högt tryck och många sjukhus ligger nära full beläggning.

Den brittiska hälsomyndigheten, NHS, behöver därför snabbt kunna transportera patienter mellan inrättningarna.

För att avlasta stadens ambulanser har två röda Londonbussar nu gjorts om till vårdtransporter. Säten har tagits ut och fordonen har försetts med syrgas och annan medicinsk utrustning. Det rör sig dock inte om några dubbeldäckare, utan vanliga varianter med en våning, skriver The Guardian.

Bemannas med läkare

Ambulansbussarna bemannas av läkare, sjuksköterskor och volontärer och de första patienterna ska transporteras senare i veckan.

Nyligen öppnades ett fältsjukhus i östra London, Nightinggale Field Hospital, som ska avlasta andra inrättningar. Flera covidpatienter ska köras dit med de omgjorda bussarna.

Fältsjukhuset ligger i en tidigare mässanläggning och uppfördes i mars under pandemins första våg. Tanken var att det skulle kunna inhysa över 4 000 covidpatienter, men på grund av personalbrist kunde sjukhuset bara ta emot ett dussintal personer under våren.

Storbritannien har haft en snabb smittspridning under vintern till följd av en smittsam virusmutation som fått fäste i landet. Många länder i EU har infört inresestopp för personer som vistats där.

Stora delar av önationen är satta under strikta restriktioner och landet har det åttonde högsta dödsantalet i covid-19 i världen, sett till antalet invånare.

Sveriges vaccinsamordnare Richard berättar om ett nytt vaccin som köps in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.