Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lokförarens förklaring till SJ:s tågkaos: ”Extremt”

SJ kommer att ställa in 70 avgångar om dagen fram till april.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
SJ har förklarat tågkaoset med ett nytt planeringsverktyg för scheman som inte fungerar som det ska.
Foto: Henrik Isaksson / IBL

SJ:s havererade planeringsverktyg för schemaläggning har sagts ligga bakom att omkring 70 avgångar om dagen kommer ställas in fram till april. 

Men facket lyfter fram en annan faktor som huvudorsaken. 

– Vi har haft extremt höga sjuktal, precis som övriga samhället säger lokföraren Martin Alnebring, förtroendevald på fackförbundet Seko, till Svenska Dagbladet, SvD

I fredags rapporterades det om att SJ hade höjt prognosen över inställda avgångar ytterligare – till 70 stycken om dagen från de tidigare 30. 

Orsaken har angetts vara SJ:s nya paneringsverktyg för scheman – som inte klarar att lägga fungerande scheman. Systemet ska ha lagt in scheman där lokförare får köra för lång tid i sträck och med kort varsel ha ändrat anställdas scheman, vilket lett till ett utbrett missnöje bland SJ-personal. 

Facket kämpar för att få bättre framförhållning

Martin Alebring är lokförare och förtroendevald hos fackförbundet Seko. Han säger till SvD att schemaläggningen har börjat gå åt rätt håll men att facket fortfarande försöker få till en bättre framförhållning. Han anser dock att den överskuggande orsaken till tågkaoset är höga sjuktal. 

– Vi har haft extremt höga sjuktal, precis som övriga samhället. Det har gjort att man fattat de här reduceringsplanerna. Samtidigt underlättar reduceringsplanerna planeringssituationen på företaget i och med att man får mindre att planera och man skapar en mer stabil produktion i stället för att behöva ställa in tåg med kort varsel, säger han till SvD

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.