Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Loke, 4, får livsfarliga anfall – nekas assistans

Fyraårige Loke tillsammans med sin mamma, Michelle. Loke har fått sin statliga assistans indragen de senaste åren.
Foto: TV4
Foto: YLWA YNGVESSON

Loke får livshotande kramper flera gånger om dygnet. 

Fyraåringen är en av flera tusen personer – som trots läkarintyg – nekats eller fått den statliga assistansen indragen de senaste åren.

– Det kommer en dag när jag inte orkar mer och kollapsar. Och jag vet inte om det är jag eller Loke som kollapsar först, säger Lokes mamma Michelle Jansson till TV4:s ”Kalla fakta”.

I Sverige har regeringen i den offentliga debatten talat mycket om fusk och överutnyttjande inom assistansersättningen. 

Äldreminister Åsa Regnér (S) har flera gånger förklarat att fusket med assistansersättningen kan vara så stort som –  tio procent.

Den siffran döms dock ut av forskare och flera myndigheter – bland annat Brottsförebyggande rådet, försäkringskassan och Riksrevisionen.


LÄS MER: Tuva svävar mellan liv och död – utan assistans 


Har studerat 1 300 rapporter

I måndagskvällens ”Kalla fakta: Spelet om assistansen” i TV4 intervjuas bland annat statsvetaren Niklas Altermark vid Lunds universitet.

Han har studerat över 1 300 vetenskapliga rapporter. Niklas Altermarks slutsats är att metoden som använts för att räkna fram fusksiffran, den så kallade expertmetoden, är direkt olämplig att använda i sammanhanget. 

– Regeringen driver en generell besparingspolitik. Sedan försöker man legitimera det genom att hänvisa till dåligt underbyggda fuskundersökningar, säger Niklas Altermark.

Loke, 4, får livshotande kramper

Loke Jansson, 4, från Linköping har ett ovanlig epileptiskt syndrom. 

Enligt flera läkarintyg behöver han tillsyn 24 timmar om dygnet. 

Sjukdomen gör att pojken får allvarliga kramper. Vid varje anfall kan Lokes lungor och hjärta börja krampa och då riskerar han att dö.

För att få statlig assistansersättning från försäkringskassan krävs det att man behöver hjälp med sina grundläggande behov. 

Men enligt försäkringskassans tolkning av två domar från Högsta förvaltningsdomstolen är vare sig hjälp med sondmatning eller andning just något grundläggande behov.

Rådet: Sök personlig assistans

Lokes mamma, Michelle Jansson, fick rådet att ansöka hos försäkringskassan om personlig assistans. 

Hösten 2015 kom beskedet, som sänkte henne. 

Trots flera läkarintyg som slår fast att Loke behöver tillsyn dygnet runt, menar försäkringskassan att Loke bara har behov av hjälp med blöjbyten i nio och en halv timme  i veckan. 

Det betyder att han inte kommer upp i minimumet på 20 timmar i veckan – och nekas därför helt statlig assistansersättning.

Max, 4, får flera andningsuppehåll i timmen på grund av medfödda missbildningar inne i kroppen.
Foto: TV4

Max får andningsuppehåll – nekas ersättning

Inte heller 4-årige Max Fredmer beviljas assistansersättning, trots att flera läkare intygat att han är i behov av personlig assistent 24 timmar om dygnet. 

På grund av medfödda missbildningar inne i kroppen får han flera andningsuppehåll i timmen, på natten i genomsnitt 12- i timmen. 

En genetisk sjukdom som bland annat gör honom förlamad i magsäcken och delar av tarmsystemet har även lett till att han sondmatas med näring direkt in i tarmen. 

Men i försäkringskassans avslag står att sondmatning inte är ett grundläggande behov. 

– Andning är tydligen inte heller ett grundläggande behov i dag, säger Max mamma Malin, som är ensamstående förälder. Hon beskriver i Kalla Fakta hur hon får samtal från andra i liknande situationer som inte kan jobba och har svårt att orka med. 

Även Lokes mamma är i dagsläget nära att bryta ihop.

– Det kommer en dag när jag inte orkar mer och kollapsar. Och jag vet inte om det är jag eller Loke som kollapsar först, förklarar Michelle Jansson i Kalla Fakta. 


LÄS ÄVEN: Debatt: Nu får hela familjer sina liv förstörda


Åsa Regnér, äldreminister.
Foto: YLWA YNGVESSON

Äldreministern håller fast vid tio procent

TV4:s ”Kalla fakta” har i programmet även pratat med Åsa Regnér.

Äldreministern får frågan om att både försäkringskassan och rapportförfattarna själva säger att fusksiffrorna inte är tillförlitliga, och att de skall tas med en stor nypa salt. 

Ändå använder du dig av den här siffran. Varför gör du det?

– Upp till tio procent för det har försäkringskassan sagt. Jag har inte några egna siffror. Det finns också statliga utredningar som tittar på det här, säger hon i programmet och fortsätter:

– Jag säger att regeringen inte har genomfört några nedskärningar när det gäller assistansersättningen.

Detta alltså trots att 1 200 personer helt eller delvis blivit av med sin statliga assistansersättning sedan den rödgröna regeringen tillträdde.

– Det är en effekt av domar. Helt enkelt en ny rättspraxis, menar Åsa Regnér.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.