Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lokalanställda vädjar i brev: ”Våra liv är i fara”

Utrikesminister Ann Linde till SVT:s Aktuellt
Ann Linde vill inte berätta hur kontakten med de anställda ser ut.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska ambassaden har evakuerat sina svenska anställda – men de lokala medarbetarna har lämnats kvar. Nu vädjar de om hjälp. Bilden visar när den amerikanska ambassaden evakueras.
Foto: RAHMAT GUL / AP/ TT

Den svenska personalen i Kabul har evakuerats. Men de afghaner som i många år varit anställda av svenska regeringen lämnas kvar. 

”Våra liv är i fara”, skriver de i ett mejl till Expressen.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) menar att man försöker få hem de lokalanställda.

– Jag tror att vi kommer att få ut de lokalanställda och familjerna förr eller senare, säger hon i SVT:s Aktuellt.

All svensk personal, totalt 19 personer, på ambassaden i Kabul har evakuerats ut ur Afghanistan.

– Evakueringen har skett med helikopter och flygplan till en amerikansk militärbas i Doha, Qatar, säger utrikesminister Ann Linde på en pressträff på måndagen.

Men de afghanska tolkarna och övriga lokala medarbetare som har arbetat sida vid sida med svenskarna lämnas nu kvar av den svenska regeringen.

Vädjar i ett mejl: ”Våra liv är i fara”

Expressen har tidigare skrivit att det inte finns någon evakueringsplan för den lokala personalen på Sveriges ambassad. Magda Gad har talat med flera tolkar som arbetat med Sverige och de svenska styrkorna som uttryckt stor oro för sin säkerhet.

Nu vädjar den lokala personalen i ett mejl till Expressen om att deras liv måste räddas.

”Vi får inte veta vad som händer och de lämnade oss kvar på kontoret när vi arbetade. Vi har försökt att kontakta dem men de svarar inte på våra samtal och de har blockerat våra mejladresser”, står det i mejlet innan de fortsätter.

”Så snälla skriv om oss, våra liv är i fara och Sverige bör lämna sitt byråkratisystem och prioritera våra liv före sina lagar.”

Har gripit lokalt anställda

De berättar att deras liv är i fara och att talibanerna gripit flera anställda.

”Vi kan klaga senare på det omänskliga bemötandet från de svenska diplomaterna, men våra liv borde räddas. Talibanerna har börjat söka igenom hem efter hem och de har gripit lokalt anställda som utför utländska uppdrag i Afghanistan.”

Ann Linde säger i Aktuellt att man har kontakt med de lokalanställda, och att man försöker få hem dem och deras familjer. 

– Vi hade planerat och ordnat flyg för i morgon men nu fungerar inte det därför att man har stoppat alla icke-militära flyg från Afghanistan, säger hon i SVT:s Aktuellt.

När Expressen frågar hur kontakten med de lokalt anställda ser ut vill Ann Linde inte svara. 

– Nej, det kommer jag inte göra förrän en lyckad evakuering är gjord. Men den här gången gör det internationella samfundet en gemensam bedömning om att de är utsatta för allvarligt hot och därmed har skyddsbehov som vi inte haft tidigare. så det här är en unik operation som vi hoppas kunna genomföra, avslutar Ann Linde.

Varför har den svenska ambassadpersonalen bara lämnat utan att säga någonting?

– Vi har följ de evakueringsplaner som finns, säger Linde.

”Alla människor känner en stor oro”

Förstår du deras känsla att de har lämnats i sticket?

– Jag tror att alla människor som befinner sig i Kabul eller i Afghanistan just nu känner en stor oro och det gäller naturligtvis för den lokalanställda personalen.

Linde meddelade under måndagen att man efterfrågat flygplan från Försvarsmakten till evakueringen. 

– Vi kan bekräfta att vi planerar att skicka ner transportflygplan. Men det är UD som äger frågan och de är de som bett om stöd, säger Marie Tisäter, presskommunikatör på Försvarsmakten.

Linde berättar i Aktuellt om det starka internationella tryck som finns på talibanerna, och att EU:s utrikesministrar har kallats till ett sammanträde under tisdagen där de ska diskutera saken. 

– Jag tror att vi kommer att få ut de lokalanställda och familjerna förr eller senare, säger hon i Aktuellt. 

Dramatiska bilder från flygplatsen i Kabul

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.