Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lokalanställda ska evakueras – lyckats komma in på flygplatsen

Utrikesminister Ann Linde.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska styrkor vid flygplatsen i Kabul.
Foto: LANCE CPL. NICHOLAS GUEVARA / AP TT NYHETSBYRÅN
En amerikanske soldat på flygplatsen i Kabul.
Foto: TAYLOR CRUL / USAF / POLARIS POLARIS IMAGES

Under söndagsmorgonen landade ett fjärde norskt evakueringsplan på Gardermoen, Oslo.

Samtliga lokalt anställda vid den norska ambassaden i Kabul, och deras familjer, har nu evakuerats, skriver norska UD i ett mejl till Expressen.

För svensk del är det oklart om ytterligare personer med svenskkoppling evakuerats sedan det första Herculesplanet lyfte för en vecka sedan.

Talibanernas övertagande av Afghanistan

Under gårdagen informerades svenskar i Afghanistan, som begärt hjälp av utrikesdepartementet och svenska ambassaden, om att det stod ett eller flera flygplan och väntade på dem på Kabuls mark för avgång under eftermiddagen.

Personerna på svensklistan rekommenderades vara på flygplatsen senast klockan tolv, med ett giltigt svenskt pass.

Det är oklart om planet lyfte.

Kaotiskt vid flygplatsen

Köerna utanför flygplatsen har under de senaste dagarna varit som ett kokande hav. Oroligheterna har spätts på av att talibanerna med jämna mellanrum skjutit mot civilbefolkningen. Under gårdagen skottskadades en tysk civilperson i benet på sin väg mot flygplatsen, enligt Sueddeautche Zeitung. Minst tolv personer har, enligt Reuters, dött i tumultet vid flygplatsen.

– Evakueringsarbetet går långsamt eftersom det är så riskabelt, berättar en Nato-källa för Reuters.

– Det gör det eftersom vi inte vill skapa några schismer mellan oss och talibanerna, eller civilbefolkningen utanför flygplatsen. 

På lördagen avråder USA:s ambassad från att ta sig till flygplatsen i Kabul. I ett säkerhetsmeddelande skriver de att bara de amerikaner som bli explicit tillsagda att ta sig till flygplatsen ska bege sig dit. Anledningen är den ”potentiella säkerhetsrisken vid ingången till flygplatsen”, skriver NBC journalisten Josh Lederman på Twitter.

Lokalanställda nu inne på flygplatsen

I dag kom beskedet att lokalanställda som jobbat vid den svenska ambassaden, och deras familjer, nu befinner sig inne på Kabuls flygplats. Utrikesminister Ann Linde skrev på lördagen på Twitter att även svenska medborgare ska evakueras.

”Situationen är fortsatt mycket svår vid flygplatsen.”, konstaterar hon dock.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1429030155960397827

Fjärde norska planet har landat i Oslo

Norska utrikesdepartementet bekräftade på söndagsmorgonen att ytterligare ett evakueringsplan från Afghanistan landat i Oslo.

På planet satt samtliga 69 lokalt anställda, och deras familjer, som arbetat vid den norska ambassaden i Kabul.

– Det är en stor lättnad att våra lokalanställda afghaner och deras familjer har evakuerats från Kabul och nu är trygga i Norge, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide i ett uttalande.

Det är det fjärde evakueringsplanet som landat i Oslo under veckan. Under samma period har svenska utrikesdepartementet bara bekräftat att den svenska ambassadspersonalen evakuerats. Om några ytterligare evakueringsplan med lokalanställda eller svenskar i Afghanistan avgått sedan dess är oklart.


Kaos och desperation när människor vill fly Afghanistan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.