Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lokala SD-toppen på fester med Hells Angels

Expressens granskning visar att SD har flest kopplingar.
Rune Öhlund, ordförande för SD Sigtuna, har flera gånger festat med Hells Angels.
Foto: SD SIGTUNA/FACEBOOK
Hells Angels uppfyller enligt polisen EU:s samtliga kriterier för organiserad brottslighet.
Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS/IBL

Rune Öhlund, ordförande för SD Sigtuna och regionpolitiker, har flera gångar festat med Hells Angels i gängets klubbhus, avslöjar Expo.

SD-toppen har också i sociala medier visat sitt stöd för det kriminella mc-gänget.

– Det är på grund av att jag har känt personer inom Hells Angels och olika mc-klubbar eftersom jag kört motorcykel så mycket, säger Öhlund till Expressen och skyller klubbesöken på närstående.

Rune Öhlund, 70, är ordförande för Sverigedemokraterna i Sigtuna, ledamot i kommunfullmäktige i samma kommun och sitter som ersättare i en nämnd i Region Stockholm. Enligt Expo har SD-politikern flera gånger gått varit på fest hos Hells Angels klubb i Uppsala, vilket han också bekräftar. Hells Angels uppfyller enligt polisen alla av EU:s elva kriterier för organiserad brottslighet.

Rune Öhlund säger att anledningen till besöken varit att träffa närstående då en tidigare familjemedlem var medlem i Hells Angels.

– Jag har kört motorcykel i hela mitt liv. Då är man med på olika mc-träffar och det är folk från alla möjliga klubbar. Jag går inte och frågar efter deras brottsregister precis, säger Rune Öhlund till Expressen, och fortsätter:

– Jag är inte kriminell, jag har aldrig varit kriminell och jag tycker inte om kriminella. Det är på grund av att jag har känt personer inom Hells Angels och olika mc-klubbar eftersom jag kört motorcykel så mycket.

Rune Öhlund: ”Skulle jag vara kriminell för det?”

Men det är ändå ett aktivt val av dig att vara med på Hells Angels fester?

– Ja, visst är det det. Visst. Men skulle jag vara kriminell för att jag är det?

Jag säger inte att du är kriminell, däremot undrar jag om det är förenligt med ditt politiska uppdrag för Sverigedemokraterna?

– Det är tio-tolv år sedan det här var. I dag har jag absolut ingen kontakt. Sista gången var väl för fyra-fem år sedan jag var på den klubben, säger Rune Öhlund.

Expressen och researchföretaget Acta Publica kunde i en gemensam granskning i augusti visa på kopplingar mellan politiker som kandiderade till valet och den kriminella mc-miljön. Fler än hälften av de 64 kandidaterna som ingick i granskningen var sverigedemokrater och kunde inte på en rak fråga ta avstånd från Hells Angels. Tidigare i september hade nio personer hoppat av eller tvingats bort till följd av granskningen.

Budskapet från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var tydligt: Ta avstånd från Hells Angels – eller lämna.

– Jag tycker att man ska ta avstånd från Hells Angels, i synnerhet om man vill vara förtroendevald, sa SD-ledaren till Expressen.

Tar du avstånd från Hells Angels?

– Absolut, absolut. Om polisen påstår att Hells Angels är kriminella så är de kriminella tills motsatsen är bevisad. Jag har inga problem med det. Begår de kriminella handlingar ska de inte vara ute på gator och torg, säger Rune Öhlund.

Delat material kopplat till Hells Angels

Expo rapporterar också att Rune Öhlund flera gånger i sociala medier delat material med koppling till Hells Angels, bland annat från nättidningen och mc-organisationen Payback. Han har också delat ett inlägg från ett officiellt Hells Angels-konto, där budskapet lyder: ”Stöd din lokala mc-klubb genom att hålla käften”. Men Öhlund hävdar att han inte kommer ihåg inläggen.

– Det tänker jag ingenting om. Det är tio-tolv år sedan jag gjorde det. Jag kommer inte ens ihåg att jag gjort det. Jag har tittat igenom min Facebook och hittar inte de inläggen. Men det är ingenting som jag stödjer, säger Rune Öhlund.

Enligt Expo har också Bruno Bergström, andre vice ordförande i SD Sigtuna och ersättare i kommunfullmäktige, i sociala medier gillat flera konton som kan kopplas till Hells Angels och Bandidos, varav flera är officiella. Expressen söker Bruno Bergström för en kommentar. Han har inte kommenterat uppgifterna när Expo nådde honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.