Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lokala SD-politiker går ihop - mot ledningen

Kritiska. Före detta och aktiva sverigedemokrater i Sala är ilskna på partitoppen, både lokalt och på riksnivå. På bilden Sören Hammarström, Krister Ekdahl, Roberth Ström och Ove Raskopp. Foto: Mikael Sjöberg

Här är Jimmie Åkessons värsta huvudvärk.

På mindre än två år har mer än var fjärde förtroendevald SD-politiker valt att vända partiet eller politiken ryggen, visar Expressens kartläggning.

Nu har dessutom lokala SD-politiker gått samman – för att motarbeta sitt eget parti.

– Det försvinner folk. Det försvinner pengar. Partiet sjunker, säger Krister Ekdahl, utesluten SD-politiker.

Sverigedemokraterna inleder hela politikerveckan i Visby. Partiledaren Jimmie Åkesson håller sitt tal i kväll.

Men det är ett sargat parti som visar upp sig.

Expressen har genom rundringningar det senaste året fått signaler från det starka Syddistriktet och från Jimmie Åkessons hemlän Blekinge att många personer som är eller har varit tongivande i partiet också lägger mycket tid på att kritisera partitoppen.

På grund av de ständiga hoten om uteslutning är det få som vågar torgföra sin kritik.

– Jag ser hur svaga och inkompetenta personer lyfts fram för att partitoppen ska kunna styra dem, säger en SD-politiker.

Kritiserade löner

En av dem som håller tand för tunga är Allan Jönsson, populär SD-politiker i Bjuv. Han hotades tidigare med uteslutning efter att ha kritiserat bland annat extralönerna till Jimmie Åkesson och Björn Söder.

– Jag har lovat att ta det lite försiktigt, sa han till Expressen tidigare i vår om att kritisera partitoppen.

Men alla är inte lika försiktiga.

I slutet av maj samlades en grupp upprorsmakare i hembygdsgården utanför Sala. De hade bjudit in partisekreteraren Björn Söder och andra partihöjdare – för att ställa dem till svars.

Ingen trodde på allvar att de ska komma. Mötet var egentligen ett tillfälle för kritiker – aktiva, uteslutna och avhoppade SD-politiker – i partidistriktet Dalarna/Västmanland att samlas.

Foto: Foto: Cornelia Nordström – Jag tror inte att Jimmie Åkesson vet vad som händer i partiet, säger Krister Ekdahl som tidigare var tongivande namn inom SD i Avesta.

Flickvänner anställs

Expressen har tidigare skrivit om gruppens skarpa kritik som riktar sig mot distriktsledningen men också mot partitoppen. Kritiken - som kan sammanfattas i några punkter - hörs också från andra håll i landet:

• Toppstyrningen i partiet, både regionalt och på riksnivå.

• Pengarullningen till partitoppen i form av extralöner.

• Anställningen av flera flickvänner/fruar till partitoppen.

• Uteslutningarna av interna kritiker.

Och många tillägger:

• Ett urvattnat nationalistiskt budskap.

Än högre tonläge väntas efter att vallistorna inför 2014 spikats. Då kan en maktkamp bryta ut. Partitoppen riskerar att flera tunga SD-politiker som inte hamnar på valbar plats vänder sin ilska mot partiet.

Enligt Expressens källor planerar redan nu flera SD-politiker att öppet motarbeta partiet om de inte hamnar på valbar plats på listorna till EU- eller riksdagsvalet.

Men många har redan gett upp. Expressen har sammanställt en lista över avhoppade, uteslutna och andra som lämnat sina SD-mandat. Det är 312 personer.

Personproblemen får direkta konsekvenser för partiets förmåga att bedriva politik. I nuläget står 34 SD-stolar tomma i kommunerna. Det kan jämföras med fyra för Miljöpartiet, två för Vänsterpartiet och noll för de andra partierna.

"Bredare listor"

Partisekreteraren Björn Söder kommenterar i ett mejl, via partiets pressansvarige Martin Kinnunen, listan över personer som vänt partiet eller politiken ryggen:

"Vi arbetar målinriktat dels med internutbildning av befintliga medlemmar men även med nyrekrytering. Målsättningen är att vi ska kunna ha betydligt bredare listor inför valet 2014."

Kinnunen fortsätter om kritikerna i distriktet Västmanland/Dalarna:

"Det handlar om en liten grupp missnöjda fd medlemmar som vi inte avser att kommentera vidare. Lokalt har partiets företrädare tvingats anmäla flera av de här personerna till polisen för olaga hot."