Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lögnerna om Knutby avslöjas – våldet, gåvorna och sexet

Åsa Waldau ansågs av vissa medlemmar i församlingen vara Kristi brud – hon som skulle gifta sig med Jesus. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Knutby skakades av morddramat i församlingen 2004. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Pastorn Peter Gembäck berättar om församlingen i SVT:s ”Uppdrag granskning”. Foto: DANIEL SIDENBLADH

2004 skakades Sverige av nyheten om morddramat i den lilla orten Knutby. 

Hela tiden har församlingen förnekat att det fanns en tro att Åsa Waldau var Kristi Brud. 

Nu har SVT pratat med nära hälften av medlemmarna – och de tidigare lögnerna avslöjas i "Uppdrag granskning" som sänds på onsdagen. 

– Jesus var kung och hon skulle bli drottning en dag. Vi får vara bröllopsgäster. Det är hon som är centrum för allt, säger en före detta medlem i programmet. 

Den 10 januari 2004 skjuts en ung kvinna ihjäl i sin säng i Knutby. Ytterligare en man skjuts, men överlever. 

Den då 26-åriga ”barnflickan” Sara Svensson och församlingens pastor Helge Fossmo döms senare för mordet på Helges fru Alexandra Fossmo och mordförsöket på grannen Daniel Linde. 

Åsa Waldau, som var pastor i Knutby Filadelfia, kallades för Kristi brud. Från församlingens sida har det hela tiden förnekats att det fanns en tro på att hon faktiskt var Kristi brud. 

Men i SVT:s "Uppdrag granskning" berättar pastorn Peter Gembäck för första gången att det i en del av församlingen fanns en sådan tro – Åsa Waldau var Kristi brud och för henne väntade ett bröllop med Jesus.

I programmet har reportern Anna Lindman pratat med nära hälften av alla som varit medlemmar i församlingen sedan 2000-talet. Fram träder en bild av ett skräckvälde, där både fysisk och psykisk misshandel förekom – och där man gjorde allt för att tjäna Åsa Waldau. 

– Kristi brud-läran har varit levande i Knutby. Inte i hela församlingen, det har inte varit en församlingsfråga. Men den har funnits hela tiden i en grupp i församlingen, säger Peter Gembäck. 

 

LÄS MER: Knutbypastorn hoppar av: ”Blir skönt att vila” 

 

Pastorn Peter Gembäck berättar att många i församlingen trodde att Åsa Waldau var Kristi brud – något som församlingen själva har förnekat. Foto: JAN DÜSING

 

Medlemmarna tjänade Åsa Waldau  

En före detta medlem berättar för reportern Anna Lindman om hur Åsa Waldau blev den högsta människan på jorden för medlemmarna. 

Pastor Peter Gembäck säger att han arbetade med att få klart en friggebod åt Åsa Waldau – och när den inte blev klar i tid blev hon arg. 

– Hon använde orden "förstår du inte att du stoppar Jesu återkomst genom att inte få klart den här friggeboden". 

Åsa Waldaus makt tog sig också i uttryck genom våld. I dag pågår en förundersökning där Åsa Waldau är misstänkt för misshandel. En före detta pastor är också misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. 

En före detta medlem berättar om hur Åsa en gång tog tag i hennes huvud och dunkade det mot något vasst eller trubbigt. 

En annan berättar om hur Åsa sa att det var tur att det var hon som slog – och inte Jesus. 

– Hon sa att hade det varit Jesus hade han haft ett svärd. 

En tidigare medlem berättar i programmet att Åsa Waldau blev den högsta människan på jorden för medlemmarna. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Åsa Waldaus exman: ”Jag har haft fel”  

Peter Gembäck erkänner i programmet att han också har slagit en person. Han beskriver att han varit under en "helvetisk press". 

Åsa Waldau har i dag bytt efternamn och bor på annan ort. "Uppdrag gransknings" Anna Lindman och Petter Ljunggren träffar Åsa Waldau och frågar henne om misshandeln. Hon nekar till anklagelserna men medger att det funnits missförhållanden inom församlingen. 

– Jag bekräftar att det blev missförhållanden men vi trodde det var för det bästa, och det är det jag är så ledsen att människor inte kan stå för i dag, säger hon i programmet.

I programmet medger Åsa Waldaus exman, Patrik Waldau, att han har sett Åsa misshandla och att han också misshandlat själv. På frågan om vad han vill säga till de medlemmar som upplever att han gått i god för det rådande systemet och för läran kring Åsa svarar han: 

– Jag inser ju i dag att jag med min person gått i god för det och varit som en garant för det. Hur jobbigt jag än tycker att det är, är jag uppriktig i att jag har agerat på vad jag har trott var rätt. Jag har haft fel. Jag är ledsen för det, för så många människor, säger han med gråten i halsen.

 

LÄS MER: Därför tvingades Kristi Brud bort från Knutby 

 

I programmet säger Patrik Waldau, Åsa Waldaus exman, att han både han och Åsa misshandlat andra personer. Foto: NILS PETTER NILSSON

Medlemmarna gav guld i gåva till Åsa Waldau 

I Knutby fanns en press på medlemmarna att ge en tionden till församlingen – tio procent av sina inkomster. När Åsa Waldau 2009 slutade som pastor för att leva i bön och invänta Jesu återkomst väljer många att ge sitt tionde till henne i stället för församlingen. 

Enligt Peter Gembäck fick Åsa Waldau flera miljoner av medlemmarna. Av de medlemmar som uttalar sig i programmet framkommer att man också kunde skänka gåvor till Åsa – helst guld. 

En före detta medlem berättar att hon gav ungefär tusen kronor i månaden till Åsa Waldau. 

– Jag vet att jag inte är ensam, säger hon i programmet. 

Enligt Peter Gembäck fick Åsa Waldau flera miljoner kronor av församlingens medlemmar. Foto: OLLE SPORRONG

Ledande pastor hade sex med medlemmar 

I programmet berättar före detta medlemmar om det som kallades för "Åsas lyktstolpar". Män som var så ödmjuka och bra att de kunde höra vad Jesus ville säga – på olika sätt skulle de tjäna Åsa Waldau i väntan på Jesus. En av lyktstolparna ska vara en ledande pastor som stod nära Åsa Waldau. 

I november 2016 kommer det fram att han haft en sexuell relation med Åsa Waldau – och flera andra kvinnliga medlemmar – vilket gör att det för många medlemmar rasar. Enligt vittnesmål till "Uppdrag granskning" handlar det i vissa fall om sex i förklädnad av själavård. 

– Det var för att påskynda Jesu ankomst och det var det vi väntade på, att Jesus skulle komma tillbaka och få sin brud. Det var en strid på det här området han var tvungen att gå in i, genom att ha sexuella relationer, säger en kvinna som utsattes för mannen. 

Uppdrag Granskning "Knutby – från paradis till helvete" sänds på onsdag klockan 20.00 i SVT1.