Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfving delgiven misstanke om tjänstefel

Lovar att återkomma.
Polischef Mats Löfving har delgivits misstanke om brott.
Foto: Marrko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han misstänks för brott vid tillsättningen av Linda Staaf.
Foto: Eva Tedesjö/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polischef Mats Löfving har delgivits misstanke om brott i samband med tillsättningen av Linda Staaf.

Både Löfving och Staaf har förhörts i ärendet. 

– Vad man sagt eller bevisläget i förundersökningen kommenterar jag inte närmare, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck i ett uttalande.

Flera anmälningar om ett misstänkt jävsförhållande då Mats Löfving anställde Linda Staaf som underrättelsechef vid Noa 2015 ledde till att åklagare i december förra året inledde en förundersökning om grovt tjänstefel.

På onsdagen meddelade åklagaren att Mats Löfving har delgivits misstanke om brott. Det rör grovt tjänstefel i samband med tillsättningen samt tjänstefel för att Staaf tilldelades ett tjänstevapen 2020, trots att hon saknade behörighet.

Flera vittnen ska höras

Mats Löfving, Linda Staaf och ett antal vittnen har förhörts.

”Det återstår flera vittnen att förhöra och vidare görs kontinuerliga analyser av inhämtad digital bevisning. Det går inte att lämna någon prognos om när förundersökningen kan vara klar”, skriver åklagaren i en kort lägesrapport. 

Expressen kunde i december förra året avslöja att ställföreträdande rikspolischef – tidigare också Noa-chef - Mats Löfving polisanmäldes vid två tillfällen för brott mot Linda Staaf, under 2020 för misshandel och under 2021 för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. 

Båda polisanmälningarna lades ner av chefsåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren.

Inledde utredning – las ner

Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren inledde för drygt ett år sedan en förutredning om misstänkt grovt tjänstefel då Mats Löfving anställde Linda Staaf 2015. Det ledde inte till någon förundersökning då. 

– Nu har vi fått in polisanmälningar som tillsammans med tidigare uppgifter och medieuppgifter gör att jag numera anser att det finns anledning att anta att brott har förövats. Jag väljer därför att inleda en förundersökning, sa Åsbäck i ett uttalande den 12 december. 

Gunno Gunnmo: Fullständigt uteslutet att Löfving sitter kvar

Tidigare länspolismästarens hårda kritik mot högsta polisledningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.