Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven:"Vårt land ska präglas av solidaritet"

Stefan Löfven mötte en papegoja på nationaldagen.

Foto: Izabelle Nordfjell/Tt

Stefan Löfven höll tal i Botkyrka.

Foto: Izabelle Nordfjell/Tt

En stark ekonomisk tillväxt måste omvandlas till en stark samhällsgemenskap.

Det var budskapet under statsminister Stefan Löfvens tal under nationaldagsfirandet i Botkyrka.

– Vårt land ska aldrig präglas av stenkastning och segregation. Vårt land ska präglas av solidaritet och sammanhållning, säger han i talet.

Vid 11.30 på förmiddagen klev statsminister Stefan Löfven upp i talarstolen i Hågelbyparken i Botkyrka för att hålla ett nationaldagstal.

Ett tal som han till stor del ägnade åt att lyfta fram den svenska modellen.

– Vi ligger i toppen när det gäller innovationskraft, det gäller alltifrån Lalehs hits till Zlatan Ibrahimovics hat tricks, säger Stefan Löfven och fortätter:

– Men det behövs också en sammanhållning och gemenskap för att göra detta möjligt. Det är gemensamma investeringar i den gemensamma välfärden, hälsan och sjukvården och äldreomsorgen, säger Löfven.

Solidaritet och sammanhållning

Sverige ska vara ett land vi är stolta över och ett land som håller ihop, menar statsministern. I talet säger han:

– Det går bra för svensk ekonomi, men vi behöver se till att en starkare ekonomisk tillväxt också förvandlas till en starkare samhällsgemenskap. Vårt land ska aldrig präglas av stenkastning och segregation. Vårt land ska präglas av solidaritet och sammanhållning.

Efter talet utvecklade Löfven hur detta ska bli verklighet och hur nyanlända ska komma in i det svenska samhället.

– Vuxna människor ska in i arbete så snabbt som möjligt. Barn och ungdomar ska in i skola och utbildningar. Människor som kommer hit med akademiska utbildningar och yrkeskunskaper ska så snabbt som möjligt in och verka i de yrken som de redan kan, de kan göra en stor nytta för Sverige, säger han.

Stefan Löfven möter pressen efter talet. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Möte med Obama

I förra veckan stod det klart att Löfven tillsammans med USA:s president Barack Obama kommer att anordna ett flyktingtoppmöte i september.

– President Obama vill ta ett initiativ till ett internationellt toppmöte eftersom han ser att migrationskrisen är en global fråga. Jag delar den uppfattningen och beviset som vi har fått är att han menar att Sverige har en stark migrationspolitik och det är därför vi är medarrangörer till mötet, säger Löfven.

Vad hoppas du ska komma ut av mötet?

– Det är det globala ansvaret, vad vi kan göra mer av tillsammans för att människor inte ska behöva fly, det kan till exempel vara samarbeten med utvecklingsländer. När människor faktiskt måste fly så måste vi dela på det ansvaret.

Inte den svenska modellen

Under nationaldagen skrev moderatledaren Anna Kinberg Batra en debattartikel där hon pekade på vikten av svenska värderingar och grundläggande spelregler som måste respekteras.

– Det är helt rätt, Sverige ska präglas av värderingar som är viktiga för Sverige, det är jämställdhet och jämlikhet men det håller inte riktigt ihop för Moderaterna. Det är bra att vi delar värderingar, men deras politik stärker inte den svenska modellen, säger statsministern och fortsatte:

– Vi hade åtta år med en borgerlig regering, då sänktes skatten med 140 miljarder kronor och det innebar att vi hade förhållandevis färre i människor i välfärden, de införde ett vårdnadsbidrag som bygger på att kvinnor ska stanna hemma inte gå ut i arbetslivet, det är inte jämställdhet och jämlikhet som vi vill se det.

Löfven kommenterade även sin föregångare på statministerposten, Fredrik Reinfeldt, som nyligen kastade sig in i jobbdebatten igen med en skrift med 12 punkter för att skapa jobb.

– Jag tittar gärna på olika förslag på hur man knäcker arbetslösheten, vi ska dock komma ihåg att de borgerliga hade åtta år på sig, när de lämnade regeringen var arbetslösheten högre än när de tillträdde, säger Löfven.

Vill skrota blockpolitiken

Efter talet tog Löfven även upp sin inställning till blockpolitiken.

– Jag pratade redan före valet 2014 om att det är dags att skrota blockpolitiken. När väljarna väl har sagt sitt så har alla ett ansvar för att landet fungerar, att vi tar oss framåt, säger han till TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!