Löfvens varning till Putin: Håll er borta!

Expressens politiska reporter Niklas Svensson och statsminister Stefan Löfven.
Foto: SVEN LINDWALL
Statsminister Stefan Löfven (S) talar om Sveriges säkerhet på Folk och Försvars årliga rikskonferens på söndagen.
Foto: SVEN LINDWALL
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / EPA/ TT

SÄLEN. En ny myndighet ska stoppa Vladimir Putins påverkansoperationer, hoppas statsministern.

– Vi vet att detta kommer att fortsätta, så därför är det viktigt med en myndighet som ser till att vi får så korrekt information som möjligt, säger  Stefan Löfven i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV.  

Stefan Löfven öppningstalade i går på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Han släppte då nyheten om att regeringen inrättar en myndighet som ska utveckla och koordinera det psykologiska försvaret – och bekämpa påverkansoperationer. 

Moderaterna har i flera år framfört ett sådant krav, och försvarsberedningen har också föreslagit detta.

Men myndigheten är inte på plats förrän tidigast nästa år – alltså efter valet i höst. 

– Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta! säger statsministern, som i sitt tal pekade ut Ryssland för att ligga bakom en rad påverkansoperationer. 


LÄS MER: Löfven: Ny myndighet ska stoppa påverkansattacker


I kvällens extrainsatta sändning av "Bara Politik" svarar han också på frågan om vilka påverkansoperationer han är mest rädd för: 

– Det är naturligtvis de som sprider direkta osanningar, nyheter och fakta som inte är fakta. Det är klart att det finns säkert de som är intresserade av att göra det också i valtider, så det är den typen av operationer som jag är orolig för. 

Så ska påverkansoperationer stoppas

Vid sidan av arbetet med att få den nya myndigheten på plats planerar regeringen en rad åtgärder för att bekämpa påverkansoperationer: 

• Valmyndigheten ska stärka sitt säkerhetsarbete och höja beredskapen. Flera myndigheter ska göra risk- och sårbarhetsanalyser. 

• Alla riksdagspartier får information om riskerna för påverkan under valrörelsen. 

• Regeringskansliet höjer sin förmåga att identifiera större incidenter inom informations- och cyberområdet.

• Regeringen bjuder in medieaktörer till en diskussion om samarbetsformer för hantering, ökad kunskap och medvetenhet kring utländsk påverkan inför valet. 

Löfven om Natochefens beska besked

I kvällens "Bara Politik" kommenterar Stefan Löfven också Natochefen Jens Stoltenbergs besked om att Sverige inte kan räkna med Natohjälp vid ett eventuellt angrepp från främmande makt. 

– Det finns inget land som står utanför medlemskapet som har så nära samband med Nato som Sverige. Det är oerhört värdefullt för att höja tröskeln mot angrepp. Då förstår andra att det kommer att göra ont, och det ska göra ont. 


LÄS MER:  Det här händer under Folk och Försvar 2018


"Bara Politik sänds i Expressen TV klockan 19.00 i kväll. 

Bland gästerna som frågas ut i programmet finns också Säpochefen Anders Thornberg, överbefälhavaren Micael Bydén, utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och Liberalernas partiledare Jan Björklund. 


Kvällens "Bara Politik" – minut för minut: 19.00-20.00

19.00: Programmet startar. Programledaren Niklas Svensson frågar ut chefen för Säkerhetspolisen, Anders Thornberg, i direktsändning. 

19.08: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hyllar den svenska tv-serien "Vår tid är nu" och hyllar samarbetet med Sverige på försvarsområdet. 

19.11: Överbefälhavare Micael Bydén frågas ut i direktsändning från Pianobaren på Högfjällshotellet. 

19.21: Statsminister Stefan Löfven om risken för utländska påverkansoperationer i valrörelsen – och om middagen med Natochefen. 

19.24: Den tidigare försvarsministern Karin Enström (M) frågas ut i direktsändning. 

19.30: Försvarsminister Peter Hultqvist om relationen till Margot Wallström – och om risken för en militär konflikt i vårt närområde. 

19.35: Liberalernas partiledare Jan Björklund gästar Expressens studio i Sälen och svarar på frågor om behovet av nya satsningar på försvaret. 

19.40: Expressens politikreporter Hanna Jakobson intervjuar utrikesminister Margot Wallström. 

19.45: Justitieminister Morgan Johansson kommenterar den senaste tidens många skjutningar och regeringens insatser för att möta den organiserade brottsligheten.  

19.50: Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mikael Jansson om partiets relationer till Ryssland och USA.

19.55: Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin  berättar om organisationens prioriteringar under 2018. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.