Löfvens vändning om invandring och brott

Statsministerns vändning i SVT:s "Aktuellt": "Vi har haft en migration som innebär att vi inte klarar integration".
Statsminister Stefan Löfven har inte velat se några kopplingar mellan gängkriminaliteten och migration. Nu vänder han i frågan.
Foto: SVT
Stefan Löfven och programledare Anders Holmberg i SVT:s ”Aktuellt”.
Foto: SVT

Statsminister Stefan Löfven har inte velat se några kopplingar mellan gängkriminaliteten och migration.

Nu vänder han i frågan – i SVT:s ”Aktuellt” säger han:

– Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra.

I november förra året fick statsminister Stefan Löfven hård kritik efter att han, i en intervju i SVT:s ”Agenda”, sa att man inte kunde koppla samman den stora invandringen till Sverige med gängkriminaliteten i landet.

Han menade att det varit samma situation även om Sverige inte tagit emot flyktingar under de senaste decennierna. 

– Om de ekonomiska klyftorna och de sociala orättvisorna hade varit samma, svar ja, det är min bestämda uppfattning, sa Löfven i ”Agenda”-intervjun.

På måndagen sa Stefan Löfven i Expressen TV att han inte vill koppla ihop gängkriminaliteten i Sverige och etnicitet, samtidigt sa han dock:

– Om det är så att man kommer hit för det (att begå brott, reds. anm), så är det uppenbarligen så. Men det är inte så att det kommit hit 40 klaner de sista åren för att begå brott i Sverige. Många har nog funnits här länge och har då levt också i den här skillnaden, den ojämlikhet vi har i vårt land.

Och i SVT:s ”Aktuellt” på onsdagen säger statsministern:

– Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra.

Löfven: Vi har haft en för stor migration

Programledaren Anders Holmberg frågar: Har vi haft det?

– Ja, vi har haft det. Det är därför regeringen som jag leder har sett till att ändra migrationspolitiken, svarar statsministern.

Holmberg frågar: Vi har haft en så stor migration att den lett till att spä på kriminaliteten?

– Vi har haft en sådan migration som innebär att vi inte klarar integration tillräckligt bra. Om det inte är tillräckligt många som kommer i arbete av de vuxna, då ser barnen att de vuxna inte är i arbete och då tror man kanske att det är det normala och andra sociala spänningar, och ja det är ett problem.

– Vi behöver återigen se till att brottsligheten attackeras här och nu. Är det dessutom så att unga killar, de ska vilja gå i skolan. Då ska de se sina föräldrar gå till jobbet.

Se också: Löfven öppnar för ny folkräkning

Stefan Löfven (S) öppnar för en ny folkräkning i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.