Löfvens vägran – inför kontroversiella besöket

Stefan Löfven vägrade ge ett rakt svar på frågan om han anser att Saudiarabien är en diktatur.
Foto: Kristofer Sandberg
Statsminister Stefan Löfven reser till Saudiarabien i helgen - men resan har kritiserats.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

BRYSSEL. Statsminister Stefan Löfven vägrar kalla Saudiarabien för en diktatur inför sitt kontroversiella besök där i helgen.

– Jag tänker inte sätta etiketter på länder, sa han när han anlände till Bryssel för dagens toppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer.

Och han ville inte heller berätta hur regeringen tänker ta upp bristen på mänskliga rättigheter med regimen.

Klockan åtta på torsdagsmorgonen skickade regeringen ut pressmeddelandet om statsminister Stefan Löfven besöker Saudiarabien i helgen.

Statsministern har med sig en hel stab av medarbetare på resan till Saudiarabien. Stefan Löfvens närmaste man, statssekreteraren Hans Dahlgren – som också följer statsministern på det nu pågående EU-toppmötet i Bryssel – flyger också till Riyadh på lördag, liksom kabinettsekreteraren Annika Söder  och näringsminister Mikael Dambergs statssekreterare Oscar Stenström.

Först sju timmar efter pressmeddelandet kommenterade Löfven den kontroversiella resan, på väg in till toppmötet i Bryssel där stats- och regeringscheferna i dag och i morgon ska diskutera Ryssland, migrationen och olika handelsavtal.

Expressen frågade statsministern: Varför är det rimligt att Sverige har en bra relation med ett land som kränker kvinnor och piskar bloggare?

– Vi har relationer med många länder. Det är inte alla som vi delar uppfattning med, det är också länder där vi har uppfattningar om hur det står till med mänskliga rättigheter i det landet. Men vi avbryter inte dialogen för den skull. Saudiarabien är en viktig regional aktör, de är medlemmar av G20 och de har stor betydelse för regionens politiska stabilitet. Vi ska snart ta vår plats i säkerhetsrådet, och bara det är skäl nog att ha den dialogen.

Men hur ser du på att alla kvinnor i Saudiarabien har en manlig förmyndare och att dom till exempel förbjuds att köra bil?

– Vi tar upp alla mänskliga rättighetsfrågor i olika dialoger med länder där vi har synpunkter på detta. Det är viktigt för kvinnors rättigheter att de förbättras över hela världen. Men vi ser också tecken på i deras vision 2030 att här kan också finnas möjligheter till förbättringar. Och vi ligger hela tiden på för förbättringar, för kvinnor och män ska ha samma möjligheter oavsett vilket land vi pratar om.

Klockan åtta på torsdagsmorgonen skickade regeringen ut pressmeddelandet om statsminister Stefan Löfven besöker Saudiarabien i helgen.
Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG

"Tänker inte sätta etiketter på länder"

Stefan Löfven fick också frågan om han anser att Saudiarabien är en diktatur – men vägrade ge ett rakt svar på den frågan, trots att till exempel utrikesminister Margot Wallström vid flera tillfällen varit tydlig på den punkten.

– Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare, och det tänker jag hålla i. Däremot diskuterar vi hela tiden mänskliga rättigheter och det som vi anser vara utmaningar för de frågorna, svarade statsministern.

Han ville inte heller svara på frågan hur han ser på att den saudiske bloggaren Raif Badawi, som dömts till tio års fängelse och tusen piskrapp, kan bli offentligt pryglad samma dag som statsministern anländer till huvudstaden Riyadh.

– Vi tar alltid upp de mänskliga rättigheterna och kommer att vara tydliga med vad vi tycker om dödsstraff, kroppsstraff och alla andra frågor. Det gör vi alltid. Men det är också viktigt att ha kontakt med länder.

Stefan Löfven har med sig både Marcus Wallenberg, styrelseordförande i Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, på resan till Saudiarabien. Men statsministern ville inte medge att näringslivet tryckt på för att resan ska bli av.

– Nej, men Saudiarabien är den 19:e största ekonomin i världen, tillhör G20 och är en viktig politisk och ekonomisk aktör i denna region. Sverige tar snart sin plats i säkerhetsrådet. För oss är det viktigt att ha en dialog med viktiga regionala aktörer också. Och det är naturligtvis också en handelspartner till Sverige.

Enligt vad Expressen erfar möter Stefan Löfven den saudiske kungen och kronprinsen under söndagen. Flera saudiska ministrar har också bett om möten med den svenske statsministern. Det planeras också för ett företagsbesök "med svenskkoppling".

– Det finns ett ömsesidigt intresse av detta möte, hävdar en regeringskälla.

Värd för besöket är kung Salman bin Abdul Aziz.

Kinberg Batra: "Relationerna har varit minst sagt ansträngda"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att det är bra att Stefan Löfven reser till Saudiarabien.

– Jag tycker att Sveriges statsminister ska kunna ha kontakt med Saudiarabien. Relationerna har ju varit minst sagt ansträngda under Stefan Löfvens regering.

Skälen är flera, enligt Moderatledaren.

– Det är viktigt att man ser till att säkra svenska jobb, men man måste samtidigt markera tydligt hur man ser på mänskliga rättigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.